VIDEO

7 kultnih filmova koji će vas promijeniti

Neki filmovi koje smo pogledali ostaju još dugo s nama, a ovih sedam koje smo izdvojili su jedni od onih filmova nakon čijeg gledanja niste više ista osoba.
Kultura / Film TV | 15. 01. 2024. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filmovi imaju veliku moć duboko nas dirnuti, rasplakati, a nekad i zgroziti.

Neki filmovi koje smo pogledali ostaju još dugo s nama, a ovih sedam koje smo izdvojili su jedni od onih filmova nakon čijeg gledanja niste više ista osoba.

Ovo su filmovi s utiskom koje je Journal odabrao. 

1. Your Name.

Svi koji su pogledali bar jedan anime, znaju koliko ti filmovi mogu dirnuti i ispuniti. Jedan od njih koji je nama ostao duboko u sjećanju je Your Name. O čemu je riječ?

Video: Your Name - Trailer [English Subtitled]

Dvoje tinejdžera otkriju kako dijele posebnu povezanost tako što svako toliko zamijene tijela. Tako se tinejdžer iz Tokija odjednom probudi u malom japanskom selu u tijelu tinejdžerke, dok se ona u isto vrijeme probudi kao tinejdžer u velikom Tokiju. Stvari se još više zakompliciraju kada se dečko i djevojka odluče upoznati uživo.

Za ovaj film ne očekujete da će otići u smjeru u kojem ide, a na pri kraju ima i plot twist kojeg nikako nismo očekivali. Your Name. je prekrasan film nakon kojeg ne možete ostati ravnodušni.

2. Enter the Void

Ako netko zna pretvoriti običan film u pravo kinematografsko iskustvo onda je to redatelj Gaspar Noe. Poznat po poprilično drugačijim filmovima (njegov Climax je u potpunosti improviziran) i scenama koje nisu za svakoga (filmovi Irreversible i Love), njegov Enter the Void pruža sasvim drugačije iskustvo gledanja filma.

Video: Enter The Void - Official Trailer 2010 [HD]

Cijeli film je sniman iz perspektive protagonista Oscara, kamera su zapravo njegove oči i mi vidimo sve onako kako i on vidi. Tako nikada zapravo ne vidimo njegovo lice (osim scene u kojoj se pogleda u ogledalo). Iako Noe nekada zna žrtvovati priču i scenarij za vanzemaljsko vizualno iskustvo, Enter the Void vas upravo s pričom uspije zadržati do kraja.

Riječ je o Amerikancu Oscaru, dileru koji živi u vibrantnom Tokiju. Nakon što ga policija ubije, njegova duša lebdi poviše zemlje i prati što se sve događa s njegovom sestrom Lindom, ali i gradom. Koliko god su boje jarke i prelijepe, životi među njima mogu biti poprilično ružni.

3. The Pianist

Film nakon kojeg apsolutno nećete biti ista osoba, film koji ima mogućnost promijeniti vam pogled na život je hvaljeni ratni film The Pianist. Istinita priča o preživljavanju poljskog pijanista Wladyslawa Szpilmana tijekom Drugog svjetskog rata nevjerojatno je dirljiva i inspirativna priča.

Szpilman je bio Židov i u filmu gledamo njegov život na početku holokausta i pratimo ga sve do završetka rata. Adrien Brody je za svoju ulogu Szpilmana osvojio Oscar i upravo on je veliki razlog zašto film ostaje s vama dugo nakon gledanja.

Video: The Pianist (2002) Official Trailer - Adrien Brody Movie

Kada je riječ o ratnim filmovima, navikli smo gledati heroje koji riskiraju svoje živote kako bi se suprotstavili nacistima i kako bi spasili one koji su u opasnosti. No, The Pianist nije takva priča. U njemu gledamo očaj jednog čovjeka kojemu je jedini cilj preživjeti. Ako vas The Pianist ostavi ravnodušnima, nešto nije u redu s vašim srcem.

4. A Clockwork Orange

Kultni film Stanleyja Kubricka, A Clockwork Orange jedan je od njegovih najbrutalnijih. Kubrick je poznat kao jedan od prvih redatelja koji se bavio gnjusnim temama i dijaboličnim likovima. Jedan od njih je i protagonist ovog filma – Alex.

On sa svojom grupom sadista počinjava razne zločine, a kada je uhvaćen i zatvoren, podvrgnut je eksperimentu koji ne prođe kako je planirano.

Video: A Clockwork Orange | Trailer | Warner Bros. Entertainment

Nakon gledanja A Clockwork Orangea, sigurno nećete biti ista osoba, bit ćete malo više zgroženija. Unatoč nasilju u filmu, on postavlja bitna pitanja o kojima i sami razmišljate satima nakon filma.

5. Boyhood

Dirljiv i poseban, Richard Linklaterov Boyhood ispuni vas kao rijetko koji moderni film. Njegova posebnost leži u tome što je prvi (i do sad jedini) film koji je sniman u razdoblju od 12 godina.

U Boyhoodu pratimo život jednog dječaka, Masona. Od male dobi do ranih 20-ih. Njega kroz cijelo to razdoblje glumi isti glumac baš kao i njegovu sestru, njegovog oca (Ethan Hawke) i njegovu majku (Patricia Arquette).

Video: Boyhood | Official US Trailer | IFC Films

Boyhood je jedan od onih filmova koji vas ne može ostaviti ravnodušnim i nakon kojeg i sami reflektirate o mladosti i smislu života. Popraćen odličnim soundtrackom, film je jedno iskustvo uz koje imate osjećaj da se i sami mijenjate kao i likovi.

6. Cinema Paradiso

Možda jedan od najboljih filmova 80-ih godina, Cinema Paradiso svakom filmofilu je i jedan od najboljih filmova svih vremena. Film prati redatelja Salvatorea koji se nakon vijesti o smrti starog prijatelja Alfreda vraća u svoj rodni grad. Zatim kreće povratak u njegovo djetinjstvo i cijela priča kako se on zaljubio u film.

Video: Cinema Paradiso Official Trailer

Kao dječak radio je u kinu Cinema Paradiso gdje je stvorio posebno prijateljstvo s Alfredom, projektoristom u kinu. Film vas tako vodi kroz promjene u njegovom životu, promjene u svijetu filmova i kroz snove dječaka koji sanja o odlasku iz svog malog grada i velikoj sudbini.

Baš kao i kod filma Boyhood, i ovaj poznati talijanski film ostavlja vas s osjećajem sreće i novog razumijevanja života.

7. Parasite

Najrecentniji film s ove naše liste, Parasite je jedan od novijih filmova koje je teško zaboraviti. Korejski film koji je dominirao na Oscarima 2020. prati pohlepu i klasnu diskriminaciju između dvije vrlo različite obitelji.

Video: Parasite - Official Trailer (2019) Bong Joon Ho Film

Redatelj mu je Bong Joon-Ho koji je poznat po miješanju žanrova, a u Parasiteu je to dovedeno na jedan novi level. Iz scene u scenu ne možete predvidjeti što će se dogoditi, a kraj filma vas ostavi šokiranim.

Da nakon gledanja Parasitea ne možete prestati razmišljati o njemu ne treba ni govoriti. To je film koji će vas promijeniti.

Kopirati
Drag cursor here to close