Ivica Vidović

11 godina od smrti najpoznatijeg hrvatskog antijunaka

Godine 1996. Ivica Vidović je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.
Kultura / Film TV | 18. 04. 2022. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 18. travnja 2011. godine u Zagrebu je u 72. godini života preminuo veliki hrvatski glumac Ivica Vidović.

Vidović je rođen 10. svibnja 1939. godine u Beogradu. Diplomirao je 1963. godine na Kazališnoj akademiji u Zagrebu.

Prvi angažman imao je u HNK u Zagrebu, a kasnije je član i drugih kazališta kao što su Gavella, Teatar ITD i HNK u Splitu. Vidović se u početku posebno isticao u modernom repertoaru za što je višestruko nagrađivan i bio je jedan od najistaknutijih filmskih glumaca koji su se pojavili na prijelazu u 1970. godine.

Video: IVICA VIDOVIĆ - VIDEO BIOGRAFIJA - SJEĆANJA NA POZNATE HRVATSKE VELIKANE ( HD REZOLUCIJA)

Hrvatska javnost zavoljela ga je kao Tonćija Cervantesa u seriji 'Naše malo misto', a mnogi ne mogu ni zamisliti 'Velo misto' bez 'Očalinka' Vidovića. Naklonost mlađih generacija Vidović je stekao popularnom humorističnom serijom Naša mala klinika koja se prikazivala na Novoj TV.

Godine 1996. Ivica Vidović je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Godine 2005. je dobio godišnju Nagradu 'Fabijan Šovagović' koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja glumcu čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskoga filma.

Video: ivica vidovic (servantes) - nase malo misto

Osim bogatoga glumačkog života u kazalištu, Vidović je iza sebe ostavio više od 50 filmskih uloga, od “Rane jeseni” 1962. godine, preko “W.R. – Misterije organizma”, “Izbavitelja”, “Ritma zločina” pa sve do nedavnih hitova “Maršal” i “Što je muškarac bez brkova?”. Gotovo da nije bilo godine u kojoj nije snimio barem jedan film! Pamtit ćemo ga po ulogama povučenih urbanih antijunaka koje je početkom 1970-ih utjelovio na domaćim velikim platnima, ali i po brojnim dramskim serijama, od kojih je najzapaženija bila njegova uloga Cervantesa u "Našem malom mistu".

Godine 1998., zajedno sa suprugom Gordanom Gadžić osniva Kazališnu družinu Teatar Rugantino u kojem je bio aktivan sve do smrti.

Kopirati
Drag cursor here to close