Pregled tjedna

Zamalo su ih ubili paprikama

U tužnoj zemlji, u kojoj se podgrijava tuga i u kojoj je tuga jedini ponos, tužno je da javna ličnost opsuje majku javno bilo kome a kamoli predsjedniku susjedne države.
Kolumna / Pregled tjedna | 19. 09. 2022. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12.9. – Ponedjeljak

Iako je Bosna i Hercegovina pokazala još jednom da živi u neskladu među svoja tri zida, lideri regije su složni da bi nam trebalo dodijeliti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Svi dobro znaju da smo mi kandidat na nešto sasvim drugo i da dok ne bude zajedničke vizije zemlje, a toga nema ni na vidiku, ne može ni jedna unija zamaskirati i zasjeniti bezidejnu zemlju kojoj smeta i kad se spomene da bi svi trebali biti jednaki.

S druge strane, u predizbornom lupetanju u kojem nema mjesta za ideje o preživljavanju, isplivavaju nove nebuloze.

Najnovija je ona Bakira Izetbegovića u kojem zanesenoj masi govori kako su ljudi davali imena svojim sinovima njemu u čast. I doista, godine 2015. BiH je dobila 44 Bakira. Valjalo bi da Mali princ vidi koliko je od njih otišlo vani ili koliko je od njih dobilo pristojne dječje doplatke i pristojne uvjete u vrtićima. Isto tako, trebao bi se Bakir Alijin Sin zamisliti o svojoj popularnosti jer od 2015. do lani nije rođen ni jedan Bakir.

13.9. – Utorak

U tužnoj zemlji, u kojoj se podgrijava tuga i u kojoj je tuga jedini ponos, tužno je da javna ličnost opsuje majku javno bilo kome a kamoli predsjedniku susjedne države.

Načuo je, naime, Emir Suljagić, da je Zoran Milanović rekao kako se u Srebrenici nije dogodio genocid. Načuo je iz srbijanskih medija nešto što (na prvu) nisu čuli ni skakači na sve i svašta Željko Komšić i Šefik Džaferović te opleo po majci i obećao da će opet.

U svemu tome čudno je kako Suljagić odjednom vjeruje slovima preko Drine i kako skakači nisu skočili odmah čim je Milanović nešto rekao, ako je rekao, za ručkom. No, nije čudno da netko iz svojih hirova kucne kostima mrtvih i preko mrtvih opravdava svoj život. I, kako i sam prizna, opet će.

14.9. – Srijeda

Tješi nas čovjek loših utjeha. Federalni premijer u tehničkom mandatu i optuženik za korupciju u stvarnom predmetu pred sudom govorio je na konferenciji o mirovinama. Kaže Fadil Novalić da ne brinemo jer ćemo imati iste probleme kao što ih ima i Njemačka.

Problem je, samo to Novaliću nitko nije rekao, što Njemačka, za razliku od nas, ima nekakva rješenja. Mi imamo njega.

15.9. – Četvrtak

Nastavljaju se predizborne utjehe našim novcem. Sad bi trebali nezaposleni dobiti još novca s federalne razine nakon što im je oči zamazala kantonalna vlast. Dijeli se šakom i kapom. Zamislite kako se tek uzima.

Za to vrijeme, objavljeno je kako nedostaje radnika za izgradnju Koridora Vc i da će na gradilištima ceste kojoj se ne nazire kraj trebati još 2.000 radnika.

Kažu kako se cijene glasa u BiH za Opće izbore kreću od 100 KM do 100 eura. Dakle, 25 KM ili 25 eura košta godina nečijeg mandata koja će nas koštati puno više. No, u zemlji u kojoj sirotinja zna da smo toliko zaribali na dnu da popravke nema, ili ako je ima da će dugo trajati, uzima što joj se daje.

A davat će se jer nema drugog načina da netko one koji razmišljaju dok slušaju nečim drugi namami pred glasačku kutiju. Od svega što se nudi, sitniš je najveći.

16.9. – Petak

Nevjerojatno. U parlamentu Bosne i Hercegovine otrovali su se punjenim paprikama. Mediji pišu kako ''izlaskom na teren inspektori nisu pronašli punjene paprike, ali jesu uočili niz nepravilnosti u radu restorana''. Potom je ''naređeno da se uništi čak 90 kilograma mesa zbog neispravnog držanja''.

Zamalo su ih ubili paprikama.

Za to vrijeme Mostarce je Gradsko vijeće pozvalo da ne vjeruje svojim očima. Naime, bager je stvarno pravio hlad izaslanstvu na lokaciji budućeg bazena jer, kako je priopćeno, papirologija se još rješava i Fadil Novalić ništa nije kriv.

Postavlja se pitanje čemu onda naslikavanje, trošenje goriva službenog automobila i neslužbenog bagera i zašto Mostar brani Novalića?

Pitanje je i čemu poslanica od 27 minuta u kojoj se, uz more nebuloza, pozivaju svi državljani da stanu u jedan hotel i izglasaju ideju da se iz imena države briše Hercegovina kako bi Bosna bila bliže Svemiru. Nabrojao je pokretač inicijative, ničim izazvan, što su sve oni koji misle da nema Hercegovine, naslijedili od predaka. Glupost nije spominjao.

17.9. – Subota

Dok se sipaju priopćenja, dok likovi iskaču s bannera na sve strane igrajući se nalikovanja na svoje lice, dok padaju upozorenja da će kriza biti prava kriza, vijest dana je snijeg.

Isti onaj snijeg koji će zimske službe iznenaditi i koje će onda završiti ponovno kao vijest dana zatvarajući kruženje vode u prirodi i krugove u kojima smo zapeli.

Dok sipa snijeg, nitko ozbiljno ne govori o problemu s ogrjevom i činjenici da se u zemlju šuma ne može dobiti drva i da propadaju drva na lagerima dok umirovljenici čekaju da im šumarije pretrpanih ureda kažu hoće li se ove zime ložiti vatre.

18.9. – Nedjelja

Ako vam je teško, udahnite i suosjećajte.

''Predsjednik SDA je kazao da je u tom razdoblju bilo jako teško, te da je bio prinuđen voditi računa o svojoj obitelji.

 -Hvala Bogu da sam imao posao, jer da ga nisam imao, vjerojatno ga ne bih ni dobio, rekao je Bakir Izetbegović''.

Tužno je da se stranka ne srami poslati ovakvo priopćenje. Tužno je i da se narod ne srami čitati ga.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close