Pregled tjedna

Svatko mrda čime mu paše

Bakir Izetbegović obilježava godišnjicu sprječavanja državnog udara u Turskoj. Stari most sjaji u bojama Turske. Svi vole druge. Nitko one pored sebe.
Kolumna / Pregled tjedna | 22. 07. 2019. u 09:45 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

15.7. - Ponedjeljak

Nakon prosvjeda i prozivki za lopovluk u Mostaru je o Aluminiju službeno progovorio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović. Rekao je kako ne postoji apsolutno nikakva njegova odgovornost za stanje u tvornici koja se ugasila, a kojoj obećaju da će se pokrenuti. Rekao je Čović kako će se morati naći oni koji su iz Aluminija izvukli milijune. Slijedi objava onih koji su izvukli tri nule. Na šest nula još se čeka.

Istodobno, Hrvatski narodni sabor je ostao bez četiri stranke što HNS-u ne znači ništa, a ni strankama.

Bakir Izetbegović obilježava godišnjicu sprječavanja državnog udara u Turskoj. Stari most sjaji u bojama Turske. Svi vole druge. Nitko one pored sebe.

Do kad prividno čišćenje svjetlećeg Mostara može izdržati pitanje je, čini se, dana. Komunalci upozoravaju da će Mostar opet biti zatrpan smećem. Mostarci bacaju kao da ne postoji sutra.

16.7. – Utorak

Kad smo se već uljuljali s našim političkim dogovaranjima, vrijeme je da se zakuha sa susjedima. Željko Komšić i Šefik Džaferović zatražili su na sjednici Predsjedništva da se obustavi gradnja Pelješkog mosta i da se krene u pokretanje spora s Hrvatskom o granici. Hrvatske boje u Predsjedništvu branio je Milorad Dodik.

Nitko ne spominje sjedanje za stol i pregovore o liniji preko koje mnogi iz ove zemlje žele prijeći. Bitno je, da kad već miruje domaće bojno polje, zaiskri sa susjedima i da se još jednom odmaknemo od stvarnog života skrivenog u nečijim džepovima.

Branitelji su dočekali zakon. Čega se registar.

17.7. – Srijeda

Sapunica u pravosuđu još traje samo ju nitko ne gleda. Biskupe nitko ne sluša. Upozoravaju kako su političari problem. Ne sluša ih ni politika ni crkva na terenu.

Radnici Aluminija napuštaju Krizni stožer. Žele sudjelovati samo u onim poslovima koji su vezani za njihovo zbrinjavanje, rješavanje kredita, zaostalih isplata i uplata. Znači li to da ne vjeruju u neki novi prekidač i da se aluminijska rupa bez dna krpi šupljom pričom?

18.7. – Četvrtak

Milorad Dodik obranio je Pelješki most. Sad će se voditi sporovi u državi i imati još jedan kamen spoticanja pri formiranju vlasti. Potom će se voditi sporovi sa susjedima.

U međuvremenu, tiho prolazi vijest kako se Europska unija boji poslati novac u BiH jer sumnja da će ga potrošiti oni kojima je namijenjen. Toliko smo prljavi da ni oni što ga peru preko nas ne žele imati posla s nama.

19.7. – Petak

Željko Komšić je najavio da će kad preuzme predsjedanje državom blokirati sve zbog državne granice.

Radnici Aluminija najavili su mogućnost novih prosvjeda i blokada. Pitanje je gdje.

A pitanje je i hoće li netko u aluminijskom mraku odgovarati i jer se predmeti kisele u ladicama tužiteljstva pet godina? Naime, objavljeno je kako se ''u ladicama Tužiteljstva HNŽ već pet godina nalazi devet izvještaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela u poduzeću Aluminij d.d. za veći broj osoba''.

Navodi se kako su ''utvrđene nezakonitosti 48 osoba s prijedlogom da se identificirana imovinska korist koja je stečena počinjenjem kaznenih djela u daljem postupku oduzme''.

Tko će postaviti tih 48 upitnika?

20.7. – Subota

Željko Komšić preuzeo predsjedanje Predsjedništvom. Bez slova. 

21.7. – Nedjelja

I dok SDA sipa 14 zaključaka u kojima se opet vidi kako nećemo mrdnuti s mjesta, i neki drugi bacaju brojke. Iz Srbije kažu da već devet godina nitko iz BiH nije želio na sastanak o granici i da je čak Bakir Izetbegović odbio zajednički iskorak.

Svatko, dakle, mrda kako mu paše. I čime mu paše.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close