Pregled tjedna

Sretno: Ovdje se najsvečanije čeka prošlost

Uglavnom, kad se sve iščita, puzali smo. Jedni su puzali pred jednima, drugi pod drugima, treći po trećima. Sve ih više puže van, a svaka godina mandata bila je godina puzanja na mjesto u puzajućoj vlasti
Kolumna / Pregled tjedna | 01. 01. 2018. u 10:29 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 25.12. – Ponedjeljak

Božić. Uveseljavaju nas razdragana srca političara koja nam žele sve najbolje kao da su najčistije duše što zaslužuju prve redove pred oltarima s kojih se kritiziraju svi oni koji danas zaključavaju vrata pred onima što im treba slamka spasa.

Licemjerje nije ništa novo u zemlji u kojoj riječ nema nikakve snage niti ikakve veze s djelom.

26.12. – Utorak

Slažu se analize godine koja izmiče. Jedni priznaju da se učinilo malo, ali i da je to malo za nas veliki uspjeh. Drugi kažu kako se pogriješilo u početku ovoga mandata koji izmiče.

Uglavnom, kad se sve iščita, puzali smo. Jedni su puzali pred jednima, drugi pod drugima, treći po trećima. Sve ih više puže van, a svaka godina mandata bila je godina puzanja na mjesto u puzajućoj vlasti.

 27.12. – Srijeda

U Sarajevu je uhićen mladić koji se želio priključiti redovima ISIL-a. ''Raspitivao za načine odlaska i pridruživanja tim formacijama'', navela je policija. Ratnik je poželio na ratište kad ISIL-a skoro da i nema.

Takva je naša mladost. Uvijek kasno krene...

28.12. – Četvrtak

Raspala se po tko zna koji put koalicija. Hrvatski zastupnici nisu htjeli nazočiti sjednici federalnog Parlamenta na kojoj se trebalo dignuti ruke za proračun. Ni hrvatskih zastupnika, ni ruku. Samo negdje u pozadini strah od reakcije MMF-a koji čeka proračun pa da dadne zeleno svjetlo za novo zaduženje od kojeg će živjeti oni koji dolaze i ne dolaze na sjednice. I ne odlaze s vlasti.

Bakir Izetbegović održao je posljednju lekciju u ovoj godini. Rekao je kako se Hrvati i Srbi ne žele pomiriti s Bošnjacima, a onda iznio uvjete pomirenja.

Istodobno, BiH koja ne može zaštititi samu sebe, odlučila je zaštititi šišmiše. E, tek su sad šišmiši najebali.

29.12. – Petak

Zadnjeg radnog dana 2017. godine, jer su neki odbili raditi za vikend, u Bosni i Hercegovini se dovršava ustoličavanje u vlasti. Zenica je tako dobila predsjedatelja Gradskog vijeća. Uvjet je bio da ne bude Bošnjak. SDA, koja je prije toga glasovala za smjenu ranije predsjedateljice, bila je protiv novog imenovanja. Takvi su većinom bili politički potezi u godini koja je vjerojatno sretna što se makla s naših kalendara.

A kad smo kod kalendara, marketinški uredi nisu se pretrgli. Sve je manje toga džaba.

30.12. – Subota

Pred proslavu Nove godine, ''praznika'' oko koje se još nismo posvađali, odašilju se unaprijed pripremljene čestitke lidera i dužnosnika. Želi nam se samo najbolje, a svi između redaka najavljuju namjeru da ostanu u foteljama s kojih mogu narediti da im netko smišlja što reći. Umjesto da, ako smo već kod boljeg, najave da će otići.

31.12. – Nedjelja

Ispraća se godina ušminkanih promjena na bolje. Prosipaju se silne želje, žmiri nad snovima i pred istinom da se moglo na trgove i iz drugačijih razloga.

Ispraća se godina u kojoj smo se vratili unazad. Ovdje se ionako najsvečanije čeka prošlost.

Kopirati
Drag cursor here to close