Pregled tjedna

Ljubav puna mržnje i zadojeni antifašizam

Derutno zdanje ispred kojeg se baca cvijeće nalik je na državu koja je godinama na izdisaju baš kao i njezina zakletva da je podjednako svačija.
Kolumna / Pregled tjedna | 27. 11. 2017. u 08:47 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

20.11. – Ponedjeljak

Vlast se brine za naše zdravlje i naš zrak. Upitni eko-testovi plaćat će se iako nisu usklađeni među silnim razinama u državi. Donijet će nam, kažu, to koristi jer će u trećem desetljeću ovog stoljeća početi isključenja iz prometa vozila koja nas truju.

Do tada ćemo se trovati i ostati bez odgovora na pitanje gdje će završiti novac od nečistih naljepnica.

21.11. – Utorak

Pao je novi zakon o mirovinama. Vlast napada one koji nisu digli ruke za zakon da rade protiv umirovljenika. Opozicija i oni u vlasti koji nisu digli ruke za zakon, odmahuju rukom. Iznose se prijetnje o tome kako nitko više ne može jamčiti sigurnu isplatu mirovina. Kao da je do sada to bilo sigurno.

Pao je, kako tvrdi federalni premijer Fadil Novalić, najmoderniji zakon u regiji i mahnuo prijetnjom da se protivnička stranka igra sudbinom 410.000 ljudi. Bitno da se igra.

22.11. – Srijeda

Rako Mladić osuđen je na doživotnu robiju. Nekima je to malo. Neki su pred kamerama, vjerojatno slušajući naredbe kako moraju proklinjati pravdu, proklinjali iako je, eto, krvnik dobio najvišu kaznu koju je mogao. Ionako je njegov ovozemni život pri kraju.

U slinom likovanju propušteno je duboko se osvrnuti na presudu suda koja je oprala ruke Srbiji kao da nikada nije ratovala na ovim prostorima. Zato se likuje nad presudom šestorici Hrvata i raduje što bi Hrvatska mogla biti proglašena agresorom.

23.11. – Četvrtak

Zatrpavaju nas lekcijama o istini i pravdi pa o neistini i lažima. Mrtvi ne ustaju. Živima nije bolje.

24.11. – Petak

Opet su antifašisti izvukli svoj fašizam iz antifašističkih džepova te cijelom jednom narodu zalijepili etiketu fašista. Rječnik kojim su se koristili oni što su ih razcvijetili i najurili s Partizanskog groblja u Mostaru pun je mržnje nedefinirano upućene. Crnokošuljaši, fašisti i što sve ne, postali su svi koji nisu za njihovo viđenje slobode narodu.

Samo je u BiH, a pogotovo u Mostaru, antifašizam zadojen fašizmom.

Trošarine na gorivo nećemo plaćati. Plaćat ćemo nešto jednako skupo drugačijeg imena.

25.11. – Subota

Neki u državi slave Dan neovisnosti. Poludan je to poludržave. Trubi se o tome kako je BiH utemeljena tako da bude država svih naroda, a svjedočimo kako se narodima nameće kakvu državu treba imati.

Jadna je ova država. Ma koliko neki skakali kunući se u ljubav. Dokaz jada i licemjerja je i povijesna zgrada u kojoj je ''obnovljena državnost''. Derutno zdanje ispred kojeg se baca cvijeće nalik je na državu koja je godinama na izdisaju baš kao i njezina zakletva da je podjednako svačija.

Na Dan neovisnosti u napuštenom rudniku poginuo je čovjek koji je golim rukama kopao prokletu zemlju. Prokleta zemlja hvali se najvećom zastavom. Nitko ne zna u usporedbi s čim je najveća.

26.11. – Nedjelja

Prošao je tjedan u kojem se razvukla BiH po tko zna koji put od ljubavi do mržnje. Poludržava, u kojoj je stabilna samo nestabilnost, proslavila je svoj poludan. Poluistina se razvukla pod polulaži i polupravda je podmetnuta kao pravda i nepravda. Poluljubav prema domovini poturena je pod ljubav punu mržnje i suživot pod poluživot. A pred nama je novi tjedan istina.

Kopirati
Drag cursor here to close