Pregled tjedna

Kaos na federalni kaos

A kaos na federalni kaos moglo bi nadoliti 13 kompanija čije je upozorenje prošlo u medijima puno lošije od Sladićeve vremenske prognoze.
Kolumna / Pregled tjedna | 06. 12. 2021. u 09:49 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

29.11. – Ponedjeljak

Od žestine pregovora u rezidenciji Johanna Sattlera nestalo je struje. U mraku su za trenutak bili strani dužnosnici i lideri HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, koji se ni mraka boje jer to su ipak velikani koji straha nemaju. Pored svih svojih nemanja.

Velikani kažu kako se, unatoč tapkanjima u mraku, ništa nije pomaklo s mjesta. Stranci govore kako nam vrijeme ističe, a držači naših kazaljki tvrde da ih nije strah ni mraka ni sankcija. Tužno je, a to se ne govori, da ih nije strah ni naroda.

Hrvatska politika opet je, po tko zna koji put, pokazala kako samu sebe ne zna iskomunicirati pa je ispalo da su gorljivo uz Milorada Dodika čak i onda kad je u pitanju negiranje zločina. Umjesto da se jasno reklo da su protiv nametanja zakona a ne protiv negiranja zločina – koji se negiraju i kad su hrvatska stradavanja u pitanju – ispalo je da su u još jednoj sjeni.

Rudari su pokazali da ne odustaju, a vlast i uprava da su lagali da se zahtjevi ne mogu ispuniti.

30.11. - Utorak

Opet slušamo isto. Korupcija u BiH o kojoj svi pričaju ostaje nekažnjena i Europa nas opet upozorava da to tako ne ide. A onda dođe Europa i sjedne s ljudima koji pune izvještaje o korupciji i ladice pravosuđa.

Kažu stranci kako punimo ponovno naslovnice pogrešnim stvarima. Tko bi rekao da je na njihovim naslovnicama BiH kad nije ni kod nas. Mi smo zemlja za duplerice.

Nakon rudara, na svoj jad upozoravaju i zdravstveni radnici u Konjicu. Račune tamošnjih zdravstvenih institucija blokirala je izbirljiva porezna uprava jer, eto, netko može a netko ne može.

1.12. – Srijeda

E, to je BiH. Čovjek je uhićen nakon što je plinskim pištoljem zaprijetio gazdi i zatražio da mu isplati plaću. Neplaćeni rob je uhićen. Gazda je gazda.

A gazdu bh vojske glumi Željko Komšić koji, dok ga nitko ne shvaća ozbiljno, govori kako su prijetnje ozbiljne. Progovorio je i Komšićev ministar Sifet Podžić, koji se ranije zahvalio prijateljskoj Hrvatskoj što mu je zaboravio zamjeriti predsjednik stranke. Kaže Podžić kako vojska može biti mirna jer su uz nju građani.

A nekad je bilo drugačije pa je vojska bila uz građane. A onda su svi postali nemirni.

2.12. – Četvrtak

Nastavljaju se pregovori i prepucavanja predsjednika stranaka preko medija. Sve ono što ne smiju reći za uglancanim stolom u rezidenciji, prosipaju kroz prilično prljave medije. Čas netko popušta, čas nitko ne popušta, čas su optimistični čas su pesimisti. Gladni i žedni nisu.

A kaos na federalni kaos moglo bi nadoliti 13 kompanija čije je upozorenje prošlo u medijima puno lošije od Sladićeve vremenske prognoze. Velike tvrtke diljem Federacije BiH, čije vodstvo redovito odlazi na ročišta a štrajkovi bujaju sve češće, najavile su kako će prekinuti proizvodnju ukoliko dođe do poskupljenja električne energije. Vlada za sada šuti. Samo kaže da preporučuje kantonima da uvedu covid-potvrde.

3.12. – Petak

Grad Mostar, koji se još od izbora nije pomeo kako treba – iako su to svi očekivali - posudit će novac za zbrinjavanje krupnog otpada. Svo nerazmišljanje i mutne poslove s komunalnim djelatnostima o kojem nikako da se očituje tužiteljstvo platit će, naravno, građani.

S druge strane, mostarski proračun otkriva kako se neće ići korak naprijed kad je u pitanju mostarsko smeće. Neće Mostarci, dok se u Svemiru otkrivaju nove planete, razvrstavati ono što bacaju. Grad kupuje kontejnere za miješani otpad. Daleko smo mi od recikliranja. Osim kad se recikliraju priče i političke poruke.

4.12. – Subota

Srbijanskog su predsjednika natjerali prosvjedi da mijenja zakon kojim se strancima daje zemljište za crpljenje tla. Naše velikane nikakvi prosvjedi ne mogu natjerati ni na što.

Dobivamo novu lekciju o prijateljstvima. Milanović je, kaže Dodik, uz Putina, jedini prijatelj BiH. Zaboravio je Vučića, ali i on će doći na red. Što je s Erdoganom, ne zna se.

Okretači priča i strana, likovi koji se vrpolje u foteljama i pljuju u mikrofone naše stvarnosti nastavljaju još jednu epizodu serije koja je krenula od kraja.

Ne postoji valjda nitko u ovoj zemlji tko nije umoran od političkog nadmudrivanja likova koji uopće nisu mudri i koji mažu oči i uši svima koji misle da je vrijeme za posumnjati u namjere od kojih je jedina iskrena ona da se iz neizbježnih reformi izađe što bezbolnije za vlastito, premazano dupe.

5.12. – Nedjelja

Dvojac iz Predsjedništva, kao likovi s balkona u Muppet Showu, taj dvoglavi poklopac za svaki lonac, Željko Komšić i Šefik Džaferović moraju o svemu progovoriti. Sad ih je dirnula smrt Boba Dolea. Smrt onih koji umiru od nemara države pored njih nije ih dirnula.

Ne dolaze svakakve vijesti do njihovih visina.

Milorad Dodik kaže kako Republika Srpska neće sudjelovati u izbornom procesu dogodine ako se stranci budu miješali. Bitno je da se domaći miješaju sve dok se ne prebroji kako kome paše.

Problem je, naravno, u Federaciji BiH. Kaos na federalni kaos nadolijevaju umišljeni mudraci kojima ništa ne znači mrak kroz koji se probijaju oni što su prisiljeni živjeti u državi u kojoj je najveća politička pobjeda stati pred mikrofoni reći da dogovora nema.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close