Pregled tjedna

Još jedan tjedan raspadanja i zubatog patriotizma

Preživjela je Bosna i Hercegovina još jedan tjedan raspadanja i glumljenog patriotizma koji grize sve oko sebe misleći da svi u zemlji koja nikada nije naučila biti država vole isto domoljublje.
Kolumna / Pregled tjedna | 25. 10. 2021. u 09:25 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18.10. – Ponedjeljak

Sviralo se u Predsjedništvu. Milorad Dodik ispunio je obećanje s haromonikom, ali prevario s repertoarom. U jadnoj državi, kojoj samo nedostaje šator nategnut na tri strane pa da upotpuni sliku cirkusa, gledali smo lidera koji nas uvjerava da osim obruča i nota ima i sve druge ljudske osobine, pa smo morali otrpjeti i poziv staroj majci.

A onda smo morali otrpjeti epizodu o alkoholu koja je završila tako da su Dodik i Željko Komšić ipak nazdravljali u Predsjedništvu iako je član Predsjedništva čije su glasove brojali u stožeru SDA, tvrdio kako ne pije. Bar na radnom mjestu.

Država tetura poput pijanca i ljulja se u ritmu harmonike i blebetanja o tome kako bi netko mogao skočiti na noge i braniti se. Iz ovog čemera bježi se i u miru, kojeg mora provoditi nekakvo vijeće stranaca, kako li će se tek bježati u ratu.

Sastali su se Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Opet ne znamo šta su pričali.

19.10. – Utorak

Nitko više ne spominje tunel u koji je sprašeno 99 posto predviđenog novca a iskopano samo 37 posto dionice. Zato Vlada Federacije, čiji je vrh u optuženičkim klupama osniva tijelo koje će se brinuti o izgradnji autoputa. Inače, fini su to neki, brižni ljudi.

BiH je dobila ocjenu iz Europe. Građanima ove zemlje jako je dobro jasno što je urađeno a što nije i europske ocjene ne zanimaju nikoga – ni ''jediničare'' ni one što ne mogu ostvariti svoje živote od neostvarivih politika.

Za to se vrijeme zemlje iz naših viceva spremaju na let iz svemir.

20.10. – Srijeda

Hamornikaš, koji je nekada crtao karte, sada dozira spuštanje lopte pa galami kako ne želi da se diraju granice BiH. No, nitko ga ne čuje. Sarajevski mitraljezi, kako ih je Čovjek Koji Ipak Pije u Predsjedništvu jednom oslikao, upereni su prema Dodikovim govornicama. Pranja ruku, jednostavno, nema.

Pokušao je Željko Komšić, koji trubi da je za državu iako ga pola države ne može ni naslikanog, biti slikovit pa je jadno i zabrinuto rekao kako je dobro dok se u ovoj situaciju šprdamo. Potvrdio je ono što većina zna – likovi u našim skupo plaćenim foteljama i preskupim službenim automobilima su šprdnja.

A kako nego šprdnjom protiv dosljednosti nazvati sastančenje Nermina Nikšića, političara spremnog na obračun sa zaštitarima na utakmicama, s liderom SDA Bakirom Izetbegoviće3m kojeg je po potrebi prozivao za sve i svašta. Sad se ujedinjuju politike i Nikšićeva ljevica, koja to nikada nije ni bila, dokazala je samo da od lijevog ima obje lijeve noge.

Za to vrijeme, kaos u bh pravosuđu. Smijenjena je glavna tužiteljice i to samo rukama s jednom predznakom što u zemlji predznakovlja i značenja ne može biti dobro. Zaboravljamo za to vrijeme afere koje bi trebale stajati glave upravo likove s predznakom uzdignutih ruku za smjenu Gordane Tadić. Nakon nekoliko mjeseci rekli su nam da je Seb. ustvari Sebija, ali nam nisu rekli ništa o diplomama i silnim aferama koje oni, i dio tupo stada, vide kao patriotizam.

21.10. – Četvrtak

Putin u cipelama napravljenim u BiH, Severina u toplesu i struja u livanjskom selu godine gospodnje 2021. Sve to pali javnost koja je odustala od zanimanja za svoju stvarnost.

Stranci nas opet tješe kako otvaraju oči nad događajima u BiH, a umišljeni lideri pozivaju strance, a Bakir izetbegović, čak im je dao rok do kada trebaju djelovati. On je, inače, poznat po političkim rokovima dok su neki bliski njemu (ne)poznati po ispitnim rokovima.

22.10. – Petak

Dragan Čović nije još rekao ništa, ali je Andrej Plenković poručio da Milorad Dodik destabilizira situaciju. Dodik je pak rekao da ne želi otići kao popustljivac, nego kao častan lik s bh političke scene. Kao da se tamo mogu naći čast i odlazak.

Koliko su časni, pokazale su i mlade snage u sarajevskoj skupštini gdje su se zastupnici ponašali kao vrtićka djeca. I to oni za koje su tvrdili da trebaju pomladiti bh politiku. Čini se da su pretjerali.

A šutnjom su pretjerali, mada im to nitko ne govori, i tehničari u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koji se nisu ni počešali kad im je čak šest sindikata odjednom zaprijetilo štrajkom i izlaskom na ulice. Znaju valjda da su godine za nama pokazale kako se lako utišaju oni koji tiho galame.

23.10. – Subota

Javio se glumac. Emir Hadžihafizbegović kaže da bi, ako zatreba, ratovao. Mi bismo glumili.

Milorad Dodik nakon susreta s Aleksandrom Vučićem u Beogradu iznio je uvjet zbog kojeg je spreman povući svu frku. Reklo bi se da Pjevač teških nota jako voli šumu.

24.10. – Nedjelja

Preživjela je Bosna i Hercegovina još jedan tjedan raspadanja i glumljenog patriotizma koji grize sve oko sebe misleći da svi u zemlji koja nikada nije naučila biti država vole isto domoljublje.

Prosipaju se teške riječi bez primisli na posljedice i plitke gluposti koje odražavaju sve stilove plivanja u troslovnom blatu. Jer, u zemlji koja ne sluša, bitno je samo da se priča. Nizale su se, kao i uvijek, plitkoće koje pokušaj od države kuju dublje na dno dok oni kojima smo se smijali šalju satelite u nebo.

Klikćemo vijestima da je struja došla među povratnike i da imamo prvake Europe koje su u sport poslali patrioti što su ih prvo osakatili i prožvakali kroz rovove.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close