Pregled tjedna

Europski tekbir i pismena revolucija    

Građanima nije jasno o kakvom poboljšanju se radi i o kakvom standardu. Kraj s krajem nije standard, ali to ne brine Zvizdića. Kraj s krajem nikada nije njemu i sličnima bio kraj. A kako je krenulo, neće ni biti.
Kolumna / Pregled tjedna | 14. 05. 2018. u 09:34 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

7.5. – Ponedjeljak

U isto vrijeme kad je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da postoje neki kojima smetaju turske aktivnosti potvrđeno je kako će doći u BiH. Europa ga neće, ali ga hoćemo mi. Odnosno dio nas. Da se utješimo, pojašnjeno nam je da turski predsjednik u Sarajevo dolazi radno ali ne i službeno.

8.5. - Utorak

Raspisani su izbori. Nije se moglo čekati više da se usijane glave odsiju, da tvrdoglavi popuste, da pregovarači ispregovaraju i oni koji se pretvaraju da uistinu razgovaraju.

Iako je pod velikim znakom pitanja zašto bismo uopće glasovali, jer je upitna implementacija izbornih rezultata, pa je upitno sve što je ionako godinama upitno, središnje izborno povjerenstvo nas je primirilo. Bit će izbori ove godine pošteniji jer će sve riješiti plava olovka. Naime, moći će se glasovati samo plavim olovkama. Ovako komplicirana zemlja, sklona je jednostavnim rješenjima samo onda kad bi rješenja trebala biti komplicirana.

9.5. – Srijeda

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bilo je na raportu kod njemačke kancelarke Angele Merkel. Pojasnili su nam kasnije lideri da su zadovoljni jer se nisu posvađali pred njemačkom čeličnom damom.

Dok se u Njemačkoj šuškalo o europskom putu, Zenicom se orio tekbir.

10.5. – Četvrtak

Izetbegović je prepričavajući razgovor s njemačkom kancelarkom rekao kako je BiH ''najkompliciranija na svijetu, po načinu kako je ustrojena, po gledanjima na prošlost, emocijama, teško se kreće''.  Ivanić je pak rekao kako ''Njemačku ne smijemo izgubiti''. Čović je pak rekao kako je ''ogromna odgovornost na najbrojnijem narodu u BiH''.

Trojka koja se hvali kako se nije posvađala izjadala se svaka svojoj javnosti o izletu u Njemačku. Kao da oni nisu ti koji zemlju čine najkompliciranijom, s izvrnutom prošlošću i s izazivanjem jako loših emocijama i srozavanjem trojice mušketira do te mjere da su damu vukli za rukav i moljakali za prijateljstvo.

11.5. – Petak

Došlo je i to vrijeme. Nakon bezuspješnih pokušaja da se građani ove zemlje odreknu onih zbog kojih propadaju u zemlju i nakon što su ih mnogi tjerali na revoluciji mogao bi se dogoditi veliki buntovnički prasak.

Naime, poziv na neposluh uputila je Jelena Karleuša, pjevačica koja ne želi da je se zove pevaljkom nego glazbenom ličnošću. Iako bi joj bolje pasalo da ju se zove pojavom.

''Baš sam hrabra i pismena'', poručila je Karleuša. Što građanima više treba od tog.

12.5. – Subota

''Reformskim procesima poboljšava se standard građana'', poručio je Denis Zvizdić predsjedatelj Vijeća ministara i po mnogima nasljednik Bakira Izetbegovića iako po ovim izjavama može komotno naslijediti Fadila Novalića.

Građanima nije jasno o kakvom poboljšanju se radi i o kakvom standardu. Kraj s krajem nije standard, ali to ne brine Zvizdića. Kraj s krajem nikada nije njemu i sličnima bio kraj. A kako je krenulo, neće ni biti.

13.5. – Nedjelja

Dio Bosne i Hercegovine ne želi primati migrante i želi da se granice zatvore. Drugi dio bi isto to, samo se srami reći. Bosna i Hercegovina, iako se mjesecima ranije upozoravalo na to, iznenađena je jer se našla u središtu migrantske rute i na njihovom putu kojim traže spas.

Odjednom nitko ne želi braću s istoka. Braća su dobra samo kad novac nose i kad im se može prodati zemlja.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close