Pregled tjedna

Brojač broji, a Hrvati imaju važnijeg posla

Mi nastavljamo po svom. Gledamo kako nam zemlja gori, likujemo tko više bježi iz zemlje, plješćemo fosilima na govornicama i, kunući se u ljubav, klepećemo novim mržnjama...
Kolumna / Pregled tjedna | 15. 08. 2022. u 08:43 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

8.8. – Ponedjeljak

Zemlja gladnih utrošila je milijun i pol maraka za glasačke listiće na kojima će se opet naći imena onih koje neće zanimati tuđa glad niti bilo kakav napredak koji bi zemlju doveo da se u vremenima u kojima se bježi u Svemir, glasuje elektronski.

I opet će ti listići trpjeti maratonsko brojanje, prebrojavanje i, naravno, dopisivanje i na njima se neće naći nitko tko bi predložio njihovo recikliranje.

No kakvi smo, najbolje bi nas bilo vratiti u kameno doba. Pada nam sustav za turističke vaučere, pada nam sustav za podrške pri zapošljavanju, padaju nam sustavi u politikama koje nitko ne zna definirati.

Primjer o tome kakvi smo sa sustavima govori i to da se nitko nije javljao nakon dogovorenog slanja helikoptera na požarišta. Sustavno smo obesustavljeni i totalno spaljeni.

9.8. – Utorak

Platili smo, čini se, vozikanje turskog sultana po Sarajevu iz svojeg džepa. Naime, objavljeno je kako je turski predsjednik na svadbi prve kćerke u Bošnjaka koristio limuzine Predsjedništva BiH kako bi se vozio po gradu kojeg je nekada iznajmio da bi održao jedini predizborni skup na europskom tlu.

Nije to, sigurno je, prebrojao Brojač Izetbegović. Niti on i slični njemu broje što troše – bilo to naši novci ili naši životi.

Ako je vjerovati CNN-u, a ne svojim očima, Mostar je među najljepšim manjim gradovima na svijetu. Ako je vjerovati svojim očima, onda je Mostar grad s toliko novca da se očisti i sredi i bude prvi na listi. A ako je vjerovati mostarskim poslovima, onda to neće biti jer zelene površine se uređuju bez planova i struke, kontejneri su još uvijek šuplji i za vlast i za građane koji još uvijek promašuju otvore za bacanje smeća, a nakaradna gradnja je svakako za neku drugu listu.

10.8. – Srijeda

Posvađana sama sa sobom, Bosna i Hercegovina uspjela je izaći na međunarodnu scenu svađe pa su se Izrael i Iran porječkali oko našeg izbornog zakona. I dok kod nas jedna strana ne želi pregovarati o izbornom zakonu tvrdeći da neće popustiti ni milimetra, svijet je počeo govoriti o nama. Mi ćemo, dokazuje to kopanje rovova, opet izabrati iste. I opet se svađati.

Mi nastavljamo po svom. Gledamo kako nam zemlja gori, likujemo tko više bježi iz zemlje, plješćemo fosilima na govornicama i, kunući se u ljubav, klepećemo novim mržnjama i smireno čekamo glad ne tražeći da nam itko u predizbornoj kampanji govori o tome kako najesti nas a ne samo sebe.

11.8. – Četvrtak

Bakir Izetbegović je nabrojao što je sve njegovo. Očito je okrenuta ploča i nema više zakletve iz ZAVNOBiH-a i lupetanja o svetome I u ovoj zemlji. Ništa više nije i naše nego samo naše. Možda se Brojač svoje sreće prebrojao pa zaboravio ljiljane na Mjesecu.

I dok Brojač ne bira što je njegovo u brojanju stiže vijest kako je ''biranim, ali jasnim riječima istaknuto da BiH zaostaje u skoro svim parametrima za ostatkom regije''.

Pojedine stranke se kažnjavaju zbog preuranjene, plaćene kampanje. Onima koji ne plaćaju a rade kampanju se gleda kroz prste Središnjeg izbornog povjerenstva bez povjerenja kao što će im se gledati kroz glasačke listiće.

12.8. – Petak

Iako je dosadio svima osim nabildanoj mladeži svoje stranke i plitkim sljedbenicima kojima je dovoljan kilogram šećera i litar ulja, Brojač ne prestaje nabrajati. Može li ikome normalnom biti normalna izjava čelnika stranke koja 30 godina drži ovu zemlju u svojoj demokraciji, uz svoje partnerske protivnike, da je za sve probleme našao rješenje.

To što Bakir Izetbegović u kampanji koja je krenula prije kampanje prosipa napaćenom stadu je za nepovjerovati. Možda je za svoje probleme našao rješenje, ali za građane ove zemlje nije. I neće. Za nepovjerovati je i što ga nitko ne kažnjava jer odrađuje kampanju iako je to zabranjeno do službene kampanje.

Netko može kako hoće. Do brojača glasova je do kad će.

Zgraža se bh javnost što je mostarska plivačica odabrala plivati pod bojama neprijateljske Hrvatske. Ne zgraža se što razni brojači našoj djeci ne omogućuju ništa nego da se umotavaju u zastave drugih zemalja i jedni drugima budu neprijatelji.

13.8. – Subota

Svijet je opet na rubovima. Sve glasnije se priča o novom ratu dok je utihnula priča o onome u Ukrajini koji više nije medijski zanimljiv. Sve glasnije priča se o novim siromaštvima i poredcima u kojima neće biti nikakvog reda.

Planeta pak govori malo drugačije. Svjedočimo sušama, velikim vatrama, poplavama, prošli su preko nas i Biblijski skakavci. No, ipak smo mi sebi najveći a oni pored nas najmanji.

14.8. – Nedjelja

Kakva je lakrdija demokracija u BiH govori i slučaj iz Žepča gdje su sirotinju stavili na liste a da ovi za to pojma nisu imali. S druge strane, jedna je hrvatska stranka listu ustupila Bošnjacima tamo gdje imaju većinu. Toliko o zaokruživanju.

''Prema procjenama Saveza samostalnih sindikata BiH, samo u ovoj godini iz države bi moglo otići 350.000 osoba. Samo u prošloj godini BiH napustilo je 170.000 osoba, a u proteklih deset godina oko pola milijuna''. Stoji to u tekstu u kojem se, između ostalog, navodi i kako je ''mentalno zdravlje stanovništva i dalje teško pogođeno''.

''Prema podacima iz istraživanja po pitanju odlaska iz BiH, situacija pokazuje da svaka četvrta osoba razmišlja o odlasku iz BiH'', piše se uz hrabru opasku kako je politika kriva.

Recimo, politika je obećala predstaviti još u veljači demografsku strategiju Hrvata u BiH. Ali, eto, Hrvati uvijek imaju važnijeg posla.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close