Klizna situacija

Prijestolničke muke: Čudni slučaj Benjamine K.

Benjamina Karić je idealna ideološka nasljednica Abdulaha Skake koji je dolazio iz Izetbegovićeve partije, one čije članstvo i birače oduševljava SDP-ova gradonačelnica
Kolumna / Kolumne | 01. 03. 2024. u 09:05 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnju „Kliznu situaciju“ otvaramo viješću iz rubrike „vjerovali ili ne“: kako piše portal Klix.ba, Benjamina Karić će biti kandidatkinja Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine za gradonačelnicu Sarajeva i nakon oktobarskih lokalnih izbora. U prijevodu, ne izgubi li Trojka glavni grad, a teško da hoće jer je SDA u terminalnoj fazi, a ostalih, iole ozbiljnih stranaka nema - dok Demokratska fronta postoji da bi Željko Komšić bio nešto - aktuelna će gradonačelnica to i ostati iz nauci nepoznatih razloga i zahvaljujući tome što se ni u Sarajevu ne održavaju direktni izbori za tu funkciju.

Igra s integritetom Bogića Bogićevića

Nakon što su se bezočno poigrale sa imenom i integritetom Bogića Bogićevića, još uvijek vladajuće partije u prijestolnici su od nekuda izvukle mladu pravnicu bez ikakve političke prošlosti i montirale je na ovlastima nebitnu, ali simbolički jako važnu dužnost. Tada, istina, nije bilo niti jednog jedinog razloga da baš Benjamina Karić zauzme kancelariju u kojoj je trebao biti Bogi, a danas ima stotinu i jedan da joj se lijepo kaže hvala i vrati da predaje na fakultetu u Travniku.

„Nove fasade na vrijednim arhitektonskim zdanjima, naše Sarajevo je učinilo još ljepšim, urednijim i privlačnijim. Nastavljajući projekat započet prošle godine, u ovoj 2023. restaurirali smo fasade na devet objekata u Titovoj, Kaptolu, Pruščakovoj i Safvet-bega Bašagića. Trenutno se izvode radovi na fasadi Belediji i zgrade u ulici Brodac. Sa odabirom izvođača radova, krećemo sa revitalizacijom Gospođicine kuće. Naredne godine očekuju nas radovi i na fasadi nekadašnjeg JAT-ovog nebodera, Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti na Drveniji, i u ulicama Kaptol, Mula Mustafe Bašeskije, Kulina bana, Radićevoj i Jadranskoj. Rekonstrukcijom potpuno devastiranih vrtića ‘Kolibri’ u Kolodvorskoj, ‘Agan Bostandžić’ na Širokači i poslovnog prostora na Dobrinji, nakon tri decenije, konačno ćemo ih vratiti djeci. Promovišemo zelene, ekološke politike i podstičemo urbanu mobilnost naših građana. U ovoj godini, završeni su radovi na biciklističkoj stazi duž ulice Zmaja od Bosne, a u toku su radovi u Aleji lipa. U saradnji sa Općinom Novi Grad realizovat ćemo projekat iluminacije fasade RTV doma. Privodimo kraju jedan od značajnih infrastrukturnih projekata – izgradnju kanalizacionog sistema na Trebeviću, a realizovan je i trogodišnji projekat pjeskarenja kamenih zidova Miljacke na potezu od Bentbaše do mosta Čobanija. Nedavno smo sa načelnikom Općine Stari Grad Irfanom Čengićem dogovorili saradnju na rekonstrukciji tvrđave Bistrik na Trebeviću, kao bitnog dijela Astronomske opservatorije. Grad Sarajevo i Stari Grad u narednom periodu zajedno planiraju realizaciju projekta View point vidikovca na Špicastoj stijeni i novu adrenalinsku atrakciju – zip line. I u ovoj godini značajno smo podržali kulturu, obrazovanje i sport, čime želimo doprinijeti još jačoj afirmaciji Sarajeva kao kulturnog, obrazovnog i sportskog centra BiH. Sportisti i umjetnici su najbolji bh. ambasadori i zato zaslužuju našu bezrezervnu podršku“, ovako je o svojim rezultatima, ne zaboravljajući ni postavljanje spomenika kralju Tvrtku Kotromaniću, krajem prošle godine govorila Benjamina Karić.

Glasnogovornica prosječne građevinske firme

Gore od toga što je zvučala kao glasnogovornica prosječne građevinske firme je, međutim, ono o čemu nije riječ rekla i zbog čega je drugi mandat zaslužila manje nego prvi.

Ovlasti sarajevske gradonačelnice, kao i njenih prethodnika, su takve da svoje radne zadatke može zapisati na kutiji cigareta i još da joj ostane prostora da nacrta srce ili cvijet. E sa takvim, minimalnim mogućnostima, ona je uspjela napraviti maksimalnu štetu, takvu da bi je se ozbiljna stranka – a SDP se svakoga dana u svakom pogledu trudi da dokaže kako to odavno nije – odrekla preko novina.    

Jedna od najglupljih poslovica ikada i igdje je ona o tome da onaj ko radi, taj i griješi. Da je tako, da je dakle trud opravdanje za svaki kiks, niko riječi ne bi rekao hirurgu koji je pacijentu izvadio zdrav bubreg ili umjesto slijepog crijeva operisao kičmu.

Nije u politici, za razliku od medicine, najgora stvar na svijetu pogriješiti, osim ako broj grešaka nije toliki da incident postane pravilo. E, Benjamina Karić ima impresivan niz promašaja, u najboljem, baš najboljem slučaju, mjerljiv sa dozvoljenim brojem ličnih grešaka u košarci i sa daleko gorim posljedicama.

Dijeljenje baklava

Ona je, recimo, najzaslužnija zato što spomenik Srbima ubijenim na Kazanima, tamo gdje su ih zločinci iz 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom notornog Mušana Topalovića Cace bacali u jamu, ima tekst iz kojeg se može zaključiti svašta, ali se ne može saznati ko je tačno ubijao Sarajlije „pogrešne“ vjere i nacije. Također, zaslužna je i za to što je na fasadu Vijećnice, uz ostalo, projiciran logo firme za uvoz žvaka, ali nije ništa što bi podsjećalo na trebevićko klanje, kao što, povodom Parade ponosa, nije ni zastava duginih boja.

„Da li je grijeh nagraditi dobro djelo? Da li je grijeh ponašati se jednako prema svim ljudima koji naprave nešto dobro, bez obzira na politiku? Sigurna sam da nije, a svima onima koji misle da jeste ja se izvinjavam za povredu emocija“, kazala je Karićka nakon što je ugostila članove nekakve „AntiDayton grupe“ i zahvalila se ljudima koji ne skrivaju kako se zalažu za rušenje ustavnopravnog poretka, što ne bi bilo nužno loše da ono što zagovaraju ne vodi tamo gdje i Dodikov separatizam.

Populističko dijeljenje baklava tempirano prema muslimanskom kalendaru, čestitanje Gregorijanskog kalendara umjesto kršćanskih blagdana, dozirana empatija prema žrtvama femicida, karikaturalno obilježavanje četiri decenije od održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu, proračunato izbjegavanje osude Hamasovih zločina, ali ne i onih Izraelskih odbrambenih snaga u Gazi, sujetno natezanje sa umjetnicima koji su, je li,  „najbolji bh. ambasadori i zato zaslužuju našu bezrezervnu podršku“, uz patetično pozivanje na najznačajniju lekciju iz djetinjstva – „Kad sam bila djevojčica, mnogi su me pitali što sam, misleći pritom - koje sam nacije. Nisam znala što reći pa sam pitala baku. Ona mi je dala najbolji odgovor, koji i danas koristim: 'Reci im da si čovjek'" – Benjaminu Karić čine idealnom svjetonazorskom, pa i ideološkom nasljednicom Abdulaha Skake koji je dolazio iz Izetbegovićeve partije, one čije članstvo i birače oduševljava SDP-ova gradonačelnica.

Samopromocija

Sa samopouzdanjem himalajskih visina, posljedičnom – kako bi to braća Srbi rekli – nabeđenošću, te ambicijama obrnuto proporcionalnim mogućnostima, Benjamina Karić je shvatila da joj trenutna, suštinski protokolarna dužnost, može biti odlična za samopromociju i karijerni uspon zbog kojeg je, baš kao i član Predsjedništva Denis Bećirović, spremna koketirati sa bošnjačkom desnicom i, to posebno, paziti da ne hoda po živcima uticajnim članovima Islamske zajednice koji nemaju nikakvih problema sa Karićkinom identitetskom legitimacijom sve dok je politika koju vodi podudarna sa očekivanjima Rijaseta.

Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, ima rijedak dar da svojim unutarstranačkim oponentima omogući što bolje pozicije za njegovo rušenje, ali to u ovom slučaju čak i nije najvažnije. Ako stranka SDP-ove veličine i tradicije nije svjesna kolika je simbolička važnost mjesta na kojeg su posadili Benjaminu Karić i ako, ali stvarno, nemaju nikoga boljeg od nje, onda im jedino preostaje da razmisle o smislu svog postojanja, pa da se, ako ga ne nađu, a sve su manje šanse da hoće, lijepo podjele: neko u političku penziju, neko u Našu stranku, a ostali, računajući i Benjaminu Karić, ravno tamo gdje im je i mjesto - u lijevo krilo SDA, ono kojeg vodi Željko Komšić.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close