Klizna situacija

Grijesi i kazne: Kad će osuđeni zapjevati

„Respiratori 1“ su priča o neodgovornom odnosu prema javnom novcu. „Respiratori 2“ su, međutim, priča o neodgovornom odnosu prema životima pacijenata i u njoj je Fadil Novalić čišći i od suze
Kolumna / Kolumne | 02. 02. 2024. u 09:05 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fadil Novalić je dosta tužan, što ne znači da nije malo više ljut, iako bi trebao pjevati od sreće. Istina, bivši predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine jeste pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog nabavke i preplaćivanja nečega što su navodno respiratori, iako postoji osnovana sumnja da se radi ili o rekviziti iz američkih televizijskih serija ili o čudno dizajniranim pumpama za biciklo.

Ključni mail

Osim Novalića, zatvorsku kaznu su dobili i nekadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić. Prvom je sud odrezao šest godina robije, a drugom pet. Dakle, Novalić je prošao najbolje, ali to nije razlog zbog kojeg bi trebao pustiti glas.

Dobro, to s pjevanjem je možda pretjerano, ma jeste, tačno koliko i njegovo traženje krivaca za kaznu koja ga je snašla među novinarima. Oni su, je li tako – naravno da nije ni blizu, mučenog Fadila otpravili iza rešetaka jer su otkrili aferu umjesto da mu e-mailom, na službenu adresu, pošalju pitanja koja je trebao postaviti, a nije.

Prema neslužbenim informacijama „Bljeska“, taj ključni mail je nekako završio u neželjenoj pošti, zajedno sa oglasima za lijekove protiv erektilne disfunkcije, akcijskim cijenama čajeva koji tope masne naslage i savjetima za brzi prestanak pušenja.

Tri diletanta

Da nije, Fadil Novalić bi možda, ma vrlo vjerovatno, bio slobodan čovjek i još bi se mogao hvaliti kako je on prvi upitao, recimo: otkad je i kako vlasnik firme za uzgoj malina upućen u nabavku medicinske opreme? Zatim: gdje to, ali tačno, poljoprivrednici i televizijski voditelji kupuju respiratore? Onda: valjaju li ti hepeci išta, jer su lako dostupni – i to preko Facebooka – u vremenima u kojima se respiratori plaćaju u suhom zlatu? Ima još: kojim čudom nešto košta deset i pol miliona maraka, a u internetskim oglasima piše da ne košta? Last but not least, što bi rekli u Gračanici: za čiji krasni ud smo hrpu para dali za skalameriju koju doktori u Tuzli, Zenici i Bihaću ne žele ni u struju uključiti?

Fadil Novalić, budimo realni, o respiratorima, ultrazvučnoj dijagnostici ili laboratorijskim pretragama nema blagog pojma, pa je u dosadašnjem životu pitao doktore zašto kašlje, kakve su mu krvne žile i je li blago povećani CRP opasan ili nije. No, dok je gledao kako milioni odlaze na ništa, nije se sjetio, težak je posao premijera, da priupita nekog sa više znanja od Solaka, Hodžića i neizbježne Sebije Izetbegović, porodične doktorice za sve grane medicine u Bošnjaka, valja li ta limarija iz Kine.

Bivši premijer je, da ponovimo, dosta tužan, što ne znači da nije malo više ljut, iako bi, vrijedi naglasiti, trebao pjevati od sreće. Četiri godine je puno na krstarenju, a kamoli u zatvoru, samo što u istoj aferi postoji nešto gore i kažnjivije, novcem nemjerljivo i daleko strašnije od činjenice da su tri diletanta povjerovala da se specijalistička medicinska znanja mogu steći surfajući.

Bačene pare

Problem je, naravno da je problem, to što su pare bačene, bolnička skladišta i podrumi zakrčeni nekorisnim ventilatorima, ali su i maline i milioni čipkin dim u odnosu na posljedice upotrebe preskupih aparata sa kojih su pacijenti, svakako ne svi - samo što je i jedan previše - išli ravno u mrtvačnicu. E, za to je Novalić kriv koliko i za sukobe na Bliskom istoku, kurs japanskog jena i sudijske greške na posljednjem Evropskom prvenstvu u rukometu. Drugačije, preciznije rečeno, a da isto znači: kao što, bez obzira na premijerske ovlasti, nije mogao narediti doktorima u Tuzli ili Bihaću da upale respiratore, jednako tako nije mogao – a ni smio pomisliti – da Seki Izetbegović kaže da ih ugasi.

„Oslanjajući se na sve važeće preporuke za mehaničku ventilaciju pacijenata sa ARDS-om kod Covid-19 pacijenata koji preporučuju: VT 4-8 ml/kg, plato pritisak

Doktori, zna svako ko je bio na više od jednog pregleda, vole govoriti tako da ih samo kolege razumiju, ali je iz citiranog i najvećim duducima jasno da se taj ACM812A mogao baciti čim je došao do Koševa.

Epilog drugog dijela

“Afera 'Respiratori' je dobila epilog prvog dijela vezanog za lopovluke. Mora dobiti i epilog drugog dijela, priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju pojedinaca”, kazao je ministar vanjskih poslova i predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Dino Konaković, dok „Slobodna Bosna“ piše: “Predmet 'Respiratori 2' koji već otvoreno najavljuje uvijek dobro upućeni Elmedin Konaković trebao bi se, dakle, pozabaviti onim što je najvažnije i najteže pitanje u cijeloj ovoj priči: da li su zbog loših kineskih respiratora, koji nisu smjeli biti korišteni u intenzivnoj njezi, izgubljeni ljudski životi? I ako jesu, o kolikom broju ljudi govorimo? Da li je bivši menadžment KCUS-a odgovoran zato što je svjesno stavio u upotrebu respiratore za koje su znali da nisu namijenjeni takvoj vrsti liječenja? I ako jesu, zbog čega su to uradili? Ne trebate biti pravni ekspert pa da vam bude jasno kako će potencijalne smrti pacijenata na KCUS-u zbog upotrebe neadekvatnih respiratora biti praktično nemoguće dokazati. U vrijeme pandemije u Sarajevu je urađeno svega nekoliko obdukcija pacijenata koji su preminuli od posljedica Covida, tako da ne postoje jasni podaci o uzrocima smrti niti bi se moglo van svake sumnje dokazati da su respiratori direktno prouzrokovali nečiju smrt. Ukoliko se Tužilaštvo upusti u nastavak istrage i podizanje druge optužnice, mnogo je vjerovatnije da će ići na odgovornost uprave Kliničkog centra, to jest fokusirati se na činjenicu da su kineske respiratore stavili u upotrebu bez obzira na to što u uputstvu proizvođača nigdje ne stoji da se mogu koristiti u intenzivnoj njezi“.

Režanje na novinare

„Respiratori 1“ su, da skratimo, priča o neodgovornom odnosu prema javnom novcu i diletantskom pristupu nečemu što je tražilo više znanja nego ga ima osuđena trojka. „Respiratori 2“ su, međutim, priča o neodgovornom odnosu prema životima pacijenata i u njoj je Fadil Novalić čišći i od suze. „Ukoliko se“, dakle, „Tužilaštvo upusti u nastavak istrage i podizanje druge optužnice“, pa dokaže – što ne bi trebalo biti teško - „odgovornost uprave Kliničkog centra“ zato što su „kineske respiratore stavili u upotrebu bez obzira na to što u uputstvu proizvođača nigdje ne stoji da se mogu koristiti u intenzivnoj njezi“, Novalićev grijeh i kazna će na svaki način biti manji.

Ako zbog toga ne zapjeva od sreće, već nastavi režati na novinare onda je, blago rečeno, zreo za sistematski.

 

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close