Skraćenica vam materina!

Piralen – Mostarska skraćenica za otkaz!

Sve je, onima na dnu, pojašnjeno nespretnim priznanjem, skraćeno rečeno: Ne znamo što radimo.
Kolumna / Kolumne | 04. 06. 2019. u 09:40 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nitko nije od nas u Gradskoj upravi koji smo vidjeli taj dokument nije kompetentan da tumači skraćenice i neke standarde koje mi zaista ne poznajemo i nismo vidjeli ništa alarmantno u tome'', ističe Radmila Komadina, savjetnica gradonačelnika Mostara.

Užasan je ovo, snimljen kamerom, primjer kriznog komuniciranja, političko-upravljačke bezbrižnosti, odnosa prema poslu i građanima u čije ime se sjedi tu gdje se sjedi i sijedi.

Nije bilo niti slova, pa ni skraćenice jer ih ne znaju, utjehe ni uvjeravanja da je sve pod kontrolom, da nema mjesta panikama i da je netko negdje dignut u pripravnost, da su se telefoni usijali od dozivanja stručnjaka, ministarstava, razina i visina upomoć.

Sve je, onima na dnu, pojašnjeno nespretnim priznanjem, skraćeno rečeno: Ne znamo što radimo.

Jer, da oni, kojima je na silu povjereno vladanje gradom, znaju što rade i da su sigurni u ono što govore, a nisu, pozvali bi više razine da iz kakvog fonda plate hitno ispitivanje mulja. Iz fondova se, pogotovo za okoliš, ionako sipaju pare tamo gdje ne treba. Šutke, kao što se sipaju otrovi.

Da su sigurni u ono što mucaju, a nisu, mahali bi papirima u kojima stoji da ništa od navedenog nije točno i da će tamo netko, taj misteriozni naručitelj, odgovarati za sijanje panike. Jer, ako im je već jedina obrana tvrdnja da je sve naručeno, trebala bi pasti glava naručitelja, koji nas, već otrovane neredom i neradom, truje. Ali, upravljači prljavog grada nisu sigurni da nas, sebe i svoju djecu, svoje susjede, susjednu, ljubljenu, zemlju nisu zatrovali.

Jadno je i žalosno da još uvijek nitko službeno nije reagirao iako teče osmi dan od objave da otrovne skraćenice truju i to godinama. U nekim normalnim gradovima, sredinama i državama, zasjedao bi neki tim, zabrinuti gradonačelnik i njegovi savjetnici, sjeli bi pred kamere, ljudima bi se ulijevalo povjerenje da oni što se kunu u bolje sutra imaju pojma što se događa danas.

Digli bi se izabrani dužnosnici na županijskoj, federalnoj i državnoj razini. Zabrinuli bi se svi za stolni grad, prijestolnicu kulture, gospodarsko i svako drugo središte što stenje stisnuto smećem i otrovima uz obale Neretve. Ali, stvarni problemi ne penju se na više razine pa ni s tih visina nismo čuli niti slovo brige.

Umjesto svega toga, stiže nam nova epizoda neodvoženja smeća jer je opet tamo negdje zapelo i jer se nastavlja vječito natezanje u komunalnoj politici koja će se opet svesti samo na lov lokacije buduće četverokatnice. Deponije kojih je opet sve više, kao da su u planu da do 2024. budu dio kakve instalacije. Ako doživimo 2024.

Dobili smo u izjavi savjetnice, po skraćenom postupku, još jednom od šake do lakta u ime onih koji u ime nas, našim novcem upravljaju ovim jadom od grada.

Tako hladno i bez drhtaja reći da je razlog za sve ovo što se događa to što nitko u gradskim dvorima ne poznaje skraćenice nije zabilježeno još u bh politici iako smo se naslušali svega i svačega. Još hladnije je reći da ćemo čekati 10. lipnja da se sjedne za stol i riješi problem, o kojem nitko ne želi govoriti nego sve prepušta panici. Kao da će otrovi mirovati i kao da će se skraćenice razvući i postati jasnijima onima koji ne shvaćaju da postoji život izvan njihovih ureda i da ovakve stvari treba raditi po skraćenom postupku baš kao što odabranima rješavaju razne dozvole po kratkom postupku. Jer to je jedina skraćenica koju oni poznaju ma koliko ona koštala naše živote. Naime, oni koji brinu o našim životima, poznaju samo skraćenice iz zemljišnih knjiga i građevinskih projekata. Doduše, i tu kad je katnost u pitanju, zapnu na skraćenicama. Zato katovi bez dozvola i niču.

Najvažnije je u nepotpisanom priopćenju, jer nitko izgleda neće da se njegovo ime otruje, bilo navesti kako nitko nije ukrao novac. Toga se, naime, oni boje jer znaju i da su stranci zatražili sve račune i rekli im da se ne može tek tako balahati tuđim novcem. Samo im mi to ne znamo reći.

Onda je, tim velikanima kriznog komuniciranja jer sve što rade proizvodi krizu, bilo važno reći da postoji naručitelj svega. A onda su slagali da se mulj može odlagati na deponiju. Potom su računali da vodeći mediji, ako nisu umoreni još jednom aljkavošću, neće objaviti ništa što je na njihovu štetu. Pa makar umrli od otrova.

''Tajništvo gradonačelnika pruža podršku gradonačelniku u vođenju, nadziranju rada uprave i osiguranju jedinstva uprave te pravilnom radu iste'', stoji na službenim, zastarjelim stranicama Grada.

Očito je da su svi pod tom kapom daleko od pravilnog rada. Ako nisu, neka nas uvjere i neka nam mahnu papirom da nije tako. Ili neka odu, gledajući u pod, po skraćenom postupku.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close