Burek sa zeljem

Obrnuta psihologija

I Mile zna da nije u redu da Srbi iz Federacije BiH ne mogu birati svoga predstavnika u najvišem državnom tijelu, ali Mile dobro zna da su Srbi u Federaciji BiH izloženi drugim medijima, koje on ne kontrolira, i da će možda zaokružiti nekoga...
Kolumna / Kolumne | 21. 02. 2024. u 09:05 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate ono kad djeci kažeš da nešto ne smiju, a ona to svejedno naprave. I nakon nekoliko promašaja, mi svi automatski naučimo koristiti obrnutu psihologiju, kažemo nešto iako želimo suprotni učinak.

Ta starinska metoda odgoja na Zapadnom Balkanu dovela je do toga da cijelo društvo baziramo na sarkazmu, i kad kažem cijelo društvo, u prvom redu mislim na politiku.

Ustavne neforme

Sjetite se nedavno, kad je Trojka sazvala onaj famozni sastanak o ustavnim reformama pa je SDA odgovorila kako su to učinili diletantski (ako se ne varam, taj su pridjev upotrijebili), ne bi li izbjegli prihvatiti navodno po Bošnjake sporan dogovor iz Banjaluke.

Ovog tjedna, čini mi se da je baš na Bljesku bio Dragan, ne znam, možda i griješim, ali kaže da upravo Trojka izbjegava potpisati dogovoreno o izboru članova Predsjedništva BiH. Kad misli na 'dogovoreno', pretpostavljam da misli na to da srpskog člana biraju samo u Srpskoj, hrvatskog člana samo u pet, uvjetno rečeno, hrvatskih županija, a bošnjačkog, e to ne bi ni vrag skont'o u ovim okolnostima, gdje se njega bira.

Kažem, ovo je sve obrnuta psihologija. I Mile zna da nije u redu da Srbi iz Federacije BiH ne mogu birati svoga predstavnika u najvišem državnom tijelu, ali Mile dobro zna da su Srbi u Federaciji BiH izloženi drugim medijima, koje on ne kontrolira, i da će možda zaokružiti nekoga tko nije Mile.

Dragan također zna da je ovakva logika izbora u proteklih 30 godina otjerala Hrvate povratnike iz Banjaluke i sličnih sredina, jer nemaju pravo na vlastitu političku participaciju, osim nekih političkih karikatura poput Emila Vlajkija, odabranih od Srba i blagoslovljenih velikosrpskim idejama.

Svi oni zajedno, a pogotovo Bošnjaci, znaju da je čitav ustroj tročlanog Predsjedništva BiH samo politološka karikatura od tijela izvršne vlasti, koju treba obnašati samo jedna osoba s posebno odmjerenim ovlastima (kao što je primjerice u slučaju vanjske invazije). Ta jedna osoba svoj bi legitimitet crpila upravo boreći se i zastupajući interese svih struktura društva, jer sjetimo se, ako bi se eventualni predsjednik BiH ponašao u interesu samo jedne nacije, tu su uvijek udružena druga dva naroda da ga spriječe u toj namjeri unitarizacije ili političke degradacije.

Opet, svi ovi glasnici ustavnih reformi oko ovog pitanja namjerno koriste obrnutu psihologiju – nama ne mogu pomoći europejci s figom u džepu. Europu vode von der Leyen i Michel i Metsola i njima nikad nitko nije postavio pitanje konstitutivnosti – oni ne dolaze iz određenih izbornih jedinica, ali kad izađu za govornicu, trećinu vremena govore njemačkim, trećinu engleskim, a trećinu francuskim jezikom. Ponekad uspiju uvaliti i malo svog materinskog jezika, jer ipak je gotovo trideset službenih jezika Europske Unije, pored univerzalnog engleskog.

Šrinkflacija je kad je mali proizvod

Nije obrnuta psihologija samo u glumljenju ispunjavanja europskih zahtjeva i normi ponašanja, naši političari su uspješni obrnuti psiholozi i kada je u pitanju ekonomija. Mjesecima su oni razmatrali zamrzavanje cijena, je li, jer je to neka normalna hitna mjera u vremenu kada ekonomija doživljava potpuni slom zbog svjetskih kretanja oko Ukrajine i Gaze.

Na kraju, kada su cijene konačno i zamrznute, bilo je to u trenutku kada je na svjetskom tržištu došlo do pada potražnje i posljedično, kreće lagani sunovrat svega, od vječno prijeteće recesije, do pada prodaje i generalnog obaranja cijena u valovima. Znači, naši su odlučili zamrznuti cijene kako im predviđeni porezni prihodi sada ne bi propali, je li, sada kada su se oholili pa porasli apetiti, gledajući one rekordne izvještaje Uprave za neizravno oporezivanje o konstantnom rastu poreznih prihoda.

Istodobno, ti isti obrnuti psiholozi nisu učinili niti jednu mjeru protiv šrinkflacije – primjerice, da cijena kruha ili čokolade mora biti izražena u kilogramima, kako se ne bi dogodilo da je kruh manji, iako je cijena ista. Kako se ne bi dogodilo da sada moraš kupiti dvije čokolade za kolač, jer na receptu piše 100g, ali je u pakiranju samo 75g. Kako se na kraju ne bi dogodilo isto što se dogodilo sa popularnom 'carskom mješavinom' povrća – prije su unutra bile minimalno tri vrste povrća u ravnomjernom omjeru, a sada je dvije trećine sadržaja mrkva, koju, realno, kuhanu nitko ne voli, pa čak ni zečevi. Zato i jest valjda najjeftinija. A gramaža je kao ista, samo je manje skupog povrća unutra.

Ustavna rajčica

Ti naši obrnuti psiholozi nisu voljni pomaknuti stvari s mrtve točke niti na mikrorazini. Sad nešto kontamo supruga i ja, trebali bi neke ozbiljnije pretrage uraditi, nismo više mladi, ali čitamo kao problem je. Pored više krasnih medicinskih institucija u našoj zemlji, koje imaju magnetske rezonance i CT skeniranje i ne znam ti ni ja koja čudesa, određene krvne analize koje ti ne urade kad tražiš uputnicu za KKS kod svojeg obiteljskog liječnika, čitamo da Zavod ne priznaje te domaće privatne institucije.

Meni je konkretno problem otići u susjednu Hrvatsku, ne zato što sam prodao automobil, evo do Zagreba sad imamo zračnu liniju, nego je problem što taj iznos za plaćanje netko prije refundacije iz ZZO-a mora platiti. I kad ja dođem u domaću zdravstvenu instituciju, ja ću uredno provući svoju ili ženinu kreditnu karticu, ali već dva puta u proteklih godinu dana ja sam imao problema s plaćanjem kod čak dvije domaće banke kada odem u Hrvatsku ili Crnu Goru, jer zbog tih naših nepostojećih zakona protiv korupcije i pranja novca, vi ne možete jednostavno otići u Hrvatsku i provući svoju karticu – morate svaki put popuniti niz formulara osobno na šalteru u matičnoj banci, prije putovanja. A to jednostavno čovjek zaboravi.

Nadalje, ta obrnuta psihologija ne zna završiti ni osnovnu cestovnu infrastrukturu. Najgluplja dionica u ekumeni, Cesta za Aluminij kroz Rodoč, raskopana je već mjesecima i dobro se gradski vijećnici pitaju nije li HDZ pronašao kakvo arheološko nalazište, neki novi Lakišića harem, o kojemu šuti i krije ga od javnosti.

Opet, činjenica da Počiteljski most puca po šavovima iz prostog razloga jer majstorima nitko nije kupio kilo-ključ, nego zavrću matice odokativno, pa kad momački zategnu, onda nije PREDnapregnuti beton nego bude PREnapregnuti, uz neizostavno pucanje u kasnijoj fazi. No vjerujte, u zemlji u kojoj su ministri prometa i veza uglavnom liječnici, jer valjda doktori najbolje znaju kako se nešto radi preko veze, sve je to očekivano.

Mogao bih ja ovako čitav dan izvlačiti vam primjere, stoga vas pozivam da sami otvorite četvere oči (tko nosi naočale, osmere) i da pođete primjećivati ovakve obrnuto-psihološke momente, kada su našim političarima usta puna tvornica za preradu rajčice, ali čija majka kavode sadi?! U nas još uvijek vjeruju da na pizzu ide kečap, a zapravo ide sos od rajčice. O kakvoj onda preradi kavode da pričamo?!

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close