Književna tribina

U Mostaru predstavljeno književno stvaralaštvo Marija Raguža i Ivana Babića

Kroz ugodan razgovor s Ivanom Babićem i Marijom Ragužem publika je imala prigodu pobliže saznati o temama koje zaokupljaju ovu dvojicu književnika, o motivima za pisanje književnih djela i o njihovim objavljenim knjigama.
Kultura / Knjige | 26. 04. 2024. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na književnoj tribini Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne u Mostaru je predstavljeno stvaralaštvo članova DHK HB Marija Raguža i Ivana Babića.

Kroz ugodan razgovor s Ivanom Babićem i Marijom Ragužem publika je imala prigodu pobliže saznati o temama koje zaokupljaju ovu dvojicu književnika, o motivima za pisanje književnih djela i o njihovim objavljenim knjigama.

Ivan Babić diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesor je filozofije i ruskoga jezika i književnosti te viši knjižničar. Pjesme su mu prevođene na španjolski, njemački, ruski, bugarski i makedonski jezik. Objavio je knjige prijevoda s ruskoga jezika. Zastupljen je u više antologija na hrvatskom jeziku te u antologijama i zbornicima na bugarskom, makedonskom, španjolskom, njemačkom i ruskom jeziku. Dobitnik je Nagrade Tin Ujević. Objavio je djela: Kasna molitva prstiju, pjesme, Zagreb, 1999.; Zvizda, pjesme, Imotski – Zagreb, 2007.; Studenački rječnik, dijalektni rječnik, Studenci, 2008.; Stigme svagdana, pjesme, Zagreb, 2011.; Koncepcija vrta, pjesme, Zagreb, 2014.; Pogledi, pjesme, Zagreb, 2016.; Umjetno disanje, pjesme, Split, 2020.; Stihovodi, pjesme, Split, 2021.; Šuma, pjesme, Split, 2023.

Foto: DHK HB / Predstavljeno književno stvaralaštvo Marija Raguža i Ivana  Babića

Mario Raguž diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Urednik je mentor na Hrvatskoj radio televiziji. Hrvatski je branitelj i dragovoljac, odlikovan Spomenicom Domovinskoga rata.

Dva dokumentarna filma, kojima je bio scenarist i redatelj prevedena su na talijanski, engleski i njemački jezik. Redatelj je i scenarist desetak dokumentarnih filmova; scenarist je humoristične serije ''Naši i vaši'', za Dječji program HTV-a napisao je deset bajka za seriju ''Pričopričalica''.

Urednik, voditelj i scenarist emisije ''Pozitivno'' koja se na Hrvatskoj televiziji prikazuje više od deset godina, dosad oko četiri stotine puta. Nekoliko godina bio je kolumnist Katoličkoga tjednika. Pjesma i priča su mu uvrštene u čitanke za osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Objavio je djela: Suncodrag i Svjetlimir, slikovnica, Zagreb, 1999.; Naši i vaši, roman, Zagreb, 2002.; Metlouška, slikovnica, Zagreb, 2002.; Spjev Ocu, religijska poema, Zagreb, 2004.; Mačka Mjaučka, pjesme za djecu, Zagreb, 2012.; Knjiga koju ne smiješ pročitati, lirska proza, Zagreb, 2015.; Posljednji tabu, roman, Zagreb, 2022.

Tribinu je vodio predsjednik DHK HB Ivan Baković.

Kopirati
Drag cursor here to close