Narodna biblioteka Mostar

Mostar: Predstavljeno udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti ''Žena sa knjigom''

Udruženje će kroz svoj rad afirmirati i mlade stvaratelje, ali je osim književnosti otvoreno i za suradnju s umjetnicima koji koriste i druge alate i tehnike u kulturi stvaranja.
Kultura / Knjige | 15. 04. 2024. u 18:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti ''Žena sa knjigom'' prvi put je u Mostaru u ponedjeljak 15. travnja - javnosti predstavilo svoje ciljeve i aktivnosti.

Zahvaljujući književnim susretima u okviru festivala ''Žena sa knjigom'' u prosincu 2023. godine formirano je Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti ''Žena sa knjigom''. Namjera je da udruženje okuplja književnice koje stvaraju na b/h/s jezicima, a žive u Bosni i Hercegovini i dijaspori. 

Udruženje će kroz svoj rad afirmirati i mlade stvaratelje, ali je osim književnosti otvoreno i za suradnju s umjetnicima koji koriste i druge alate i tehnike u kulturi stvaranja s ciljem oplemenjivanja društva svojim idejama.

Ideja je bila da povežemo književnice i promoviramo ženu od pera. Ono što je vrlo važno bilo je da smo uspjele napraviti mrežu pjesnikinja i književnica Mostarki koje ovdje žive. Povezale smo s njima i ove iz dijaspore, tako da je cijela priča zaokružena. Na kraju smo morali i odbijati sudionice. Imali smo ih oko 60 na festivalu'', kazala je Alisa Bukvić, predsjednica udruženja.

Ona je dodala i da se ideja većini svidjela, i da su na kraju festivala dogovorile kako ''moraju ići naprijed''.

Festival će ove godine biti održan od 20. do 25. kolovoza u Mostaru, s tim da 23. kolovoza već smo dogovorili i jednu večer putovanja u Visoko, kao izlet, u park pjesnika, na piramidi. Čak imamo i poziv iste večeri da gostujemo u Kaknju, međutim to nam je još daleko. Predvidjeli smo imati tri gošće iz Italije, književnice, koje će čitati poeziju. Želja svih nas, posebno žena iz dijaspore, jeste da se prenesu iskustva, ali i ljubav, kako prema knjizi i pisanju, tako i prema domovini'', istaknula je Bukvić.

Ovom prigodom održan je i poetski hommage Abdulahu Sidranu, jednom od najznačajnijih i nagrađivanijih bosanskohercegovačkih pisaca, pjesnika i filmskih scenarista koji je preminuo 23. ožujka 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close