Otvoren Godišnji sastanak EBRD 2019. u Sarajevu

Zvizdić: BiH ostvaruje pozitivan ekonomski rast i razvoj

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je BiH, odnosno Sarajevo, domaćin ovog velikog događaja, podsjećajući da će na više od 40 različitih sesija, koje će biti organizirane u narednih par dana, razmijeniti dragocjena iskustva, znanja i vještine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 05. 2019. u 11:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je ostvarila vrlo značajne pomake i njeni ekonomski parametri pokazuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić jutros na otvaranju Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2019. u Sarajevu.

Foto:Fena / Otvoren Godišnji sastanak EBRD 2019. u Sarajevu

 On je najprije sudionicima poželio dobrodošlicu u "prelijepu državu Bosnu i Hercegovinu i glavni grad Sarajevo". 

''Dobro došli u zemlju izuzetnih prirodnih resursa, vrijednih i talentiranih ljudi i uspješnih menadžera. Zemlju i grad koji će vam se, sasvim sigurno dopasti, ne samo zbog svoje ljepote i gostoljubivosti njenih stanovnika, nego i kao prepoznatljivo mjesto razmjene inventivnih ideja i atraktivnih investicionih projekata kao i brojnih poslovnih mogućnosti koje će vam biti predstavljene u toku ove konferencije'', kazao je Zvizdić. 

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je BiH, odnosno Sarajevo, domaćin ovog velikog događaja, podsjećajući da će na više od 40 različitih sesija, koje će biti organizirane u narednih par dana, razmijeniti dragocjena iskustva, znanja i vještine s gostima, istaknutim i dokazanim menadžerima, gospodarstvenicima, bankarima, financijskim stručnjacima, onima koji su bili i jesu, stvaratelji, rukovodioci i implementatori uspješnih ideja, projekata i kompanija.  

''Razgovarat ćemo o najboljim modelima unapređenja ekonomije u BiH i regiji zapadnog Balkana, o reformama potrebnim za kreiranje pozitivne poduzetničke klime i unapređenje poslovnog okruženja, o najboljim praksama koje će dovesti do povećanja konkurentnosti gospodarskog sektora, o poticanju domaćih i privlačenju stranih investitora, o pojedinačnim, ali i regionalnim kapacitetima naših prirodnih i ljudskih resursa, o našim ekonomskim i investicionim potencijalima, kao i o mjerama i daljim pravcima djelovanja u cilju rješavanja ključnog makroekonomskog problema čitave regije'', a to je pitanje otvaranja novih radnih mjesta za mlade osobe kako bi ih zadržali da ostanu živjeti i raditi u svojoj domovini – BiH, ali i na prostoru čitave regije koga, posebno u ekonomskom smislu, želimo povezivati i izgrađivati'', naveo je predsjedavajući Zvizdić.

Foto:Fena / Otvoren Godišnji sastanak EBRD 2019. u Sarajevu

 Napomenuo je da je, zbog svega navedenog, i opredjeljenje Vijeća ministara BiH u posljednje četiri godine i bilo usmjereno k preuzimanje europske ekonomske i pravne stečevine, održivom ekonomskom razvoju, stabilnosti i prosperitetu naše zemlje. 

''Sretan sam što danas mogu kazati da je BiH ostvarila vrlo značajne pomake i da naši ekonomski parametri pokazuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj, poboljšanje ukupne ekonomske situacije u našoj zemlji, kao i povećanje nivoa kvalitete i konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvoda i ukupne bh. ekonomije. Rast GDP je, kao i prethodnih nekoliko godina, i u 2018. bio iznad tri posto, i taj trend se nastavio i u 2019., obim vanjskotrgovinske razmjene se u 2018. prvi put približio iznosu od 32 milijarde KM, imamo kontinuirani rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja, i po tome smo među vodećim zemljama na zapadnom Balkanu'', kazao je Zvizdić. 

Po njegovim riječima, stopa nezaposlenosti pokazuje stalnu tendenciju pada, otvorene su desetine tisuća novih radnih mjesta.   

Dodao je da je „naš najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni i dalje EU, u koju izvozimo više od 73 posto naših proizvoda, a najvažniji vanjskotrgovinski partneri i ključna izvozna tržišta su: Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Turska“. 

Napomenuo je da je BiH je u 2018. imala rekordnih 800 milijuna KM direktnih stranih ulaganja, što je povećanje za oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ono što je najvažnije, činjenica da se taj trend nastavlja i u 2019., „što pokazuje da su brojne reforme koje smo realizirali i one na čijoj realizaciji trenutno radimo polučile rezultat. BiH postaje vrlo atraktivna destinacija za strane investitore iz regoje, EU-a i cijeloga svijeta“. 

''Posebno me raduje da je EBRD-e, kumulativno investirala više od 2,3 milijarde eura u BiH, u više od 160 različitih projekata, od čega se 82 posto odnosi na investicije u infrastrukturu, posebno u transevropski koridor Vc, u koji je EBRD do sada uložila 550 milijuna eura. EBRD je u 2018. u BiH uložila 200 milijuna eura, što je značajno povećanje u odnosu na 130 milijuna eura u 2017. Očekujem da će doći do dalje ekspanzije i da će te investicije premašiti iznos od 300 milijuna eura u 2019., ne samo u sektoru infrastrukture, nego i u jačanu privatnog sektora i razvoju malih i srednjih poduzeća, energetskoj efikasnosti, i zelenoj ekonomiji'', naveo je Zvizdić. 

Foto:Fena / Otvoren Godišnji sastanak EBRD 2019. u Sarajevu

Istaknuo je da je „naša obveza i naše čvrsto opredijeljene da ćemo nastaviti s ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava i daljoj stabilizaciji političkih i društvenih prilika, jer to smatramo ključnim preduvjetima daljeg ekonomskog razvoja“. 

''Mi ćemo i dalje raditi kako bismo BiH učinili konkurentnijom i poželjnom destinacijom. Dosadašnji rezultati su vidljivi, kao što je to npr. konstatirano u analizi Svjetske banke u kojoj je BiH apostrofirana kao država s najvećom registriranom smanjenom stopom nezaposlenosti u regiji u prošloj godini, pri čemu sektor usluga bilježe najveći broj novih radnih mjesta. 

Dakle, rezultati su vidljivi i procesi idu u pozitivnom smjeru, ali ne možemo kazati da smo u potpunosti zadovoljni. Moramo nastaviti s reformama, moramo raditi još više kako bismo od naše države stvorili mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. I to ne možemo uraditi sami'', potrebne su nam investicije, posebno u sektore u kojima imamo velike potencijale, potrebna nam je regionalna investiciona platforma, rapidan razvoj i integriranje novih tehnologija, potreban nam je razvoj transportne, energetske i digitalne infrastrukture'', kazao je Zvizdić. 

U svim tim našim planovima, naglasio je on, Europska banka za obnovu i razvoj je bila, i ostaje, jedan od ključnih oslonaca i faktora budućih procesa izgradnje stabilne i ekonomski prosperitetne BiH. 

''Ali, ovo su teme o kojima ćemo govoriti na narednim sesijama, posebno na investicionoj sesiji koja će biti održana sutra, i na kojoj ćemo pozvati sve prisutne investiture  i obrazložiti razloge zbog čega trebaju ulagati u BiH. Svima vama želim puno sreće u radu, uz iskrene želje da mnogobrojni današnji i sutrašnji sastanci i događaji budu uspješni i da doprinesu našem zajedničkom cilju, a to je jačanje bosanskohercegovačke ekonomije i ekonomije u našoj regiji'', naglasio je Zvizdić.

Foto:Fena / Otvoren Godišnji sastanak EBRD 2019. u Sarajevu

 Na kraju je sudionicima poželio ugodan i prijatan boravak u našoj lijepoj zemlji. 

''Nadam se da ćete naći vremena da uživate u bosanskohercegovačkim ljepotama, unikatnom kulturno-povijesnom naslijeđu i ljepotama Sarajeva. I na kraju, još jednom se želim zahvaliti na konstruktivnoj suradnji i snažnom angažmanu EBRD-a u BiH, putem kojeg je implementiran veliki broj važnih infrastrukturnih i drugih projekata od velikog značaja za ekonomsku obnovu i razvoj BiH. Zbog toga mi je čast i zadovoljstvo da u ime BiH kao zemlje domaćina, zajedno s predstavnicima EBRD-a, otvorim Godišnji sastanak EBRD-a za 2019. u Sarajevu'', kazao je Zvizdić. 

Kopirati
Drag cursor here to close