Zavrzlama

Zna li Mostar tko ga čisti?

Jedan od osnovnih razloga neučinkovitosti je, kako navode iz Ureda za reviziju institucija u FBiH, činjenica da je npr. za održavanje mostarskog gradskog zelenila potrebno osigurati radnu snagu od 35 radnika, dok ih JP "Komunalno" ima ukupno 25.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 12. 2021. u 13:26 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Odluka o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru nije usklađena sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Hercegovačko-neretvanske županije", stoji u Izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH o financijskoj reviziji Grada Mostara za 2020. godinu.

U Izvještaju se navodi kako "programom obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje nisu obuhvaćeni svi poslovi koji se povjeravaju komunalnim poduzećima, niti je jasno definiran način obavljanja poslova s kooperantima te koja se pravna lica smatraju koperantima".

Bez suglasnosti

Naime, kako navode iz Ureda za reviziju institucija u FBiH, dio poslova individualne i zajedničke komunalne djelatnosti JP 'Komunalno' d.o.o. Mostar je ustupalo privrednim društvima JP 'Parkovi' p.o. Mostar i JP 'Komos' d.d. Mostar, bez suglasnosti gradonačelnika za 2020. godinu što nije u skladu s Odlukom o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru.

Podsjetimo, djelatnosti iz oblasti komunalne potrošnje podrazumijevaju; održavanje javnih površina, održavanje nekategoriziranih cesta, javnu rasvjetu, zbrinjavanje pasa lutalica, izgubljenih i napuštenih životinja, urbani mobilijar i dekoraciju te odvodnju oborinskih voda s javnih površina.

Grad je za obavljanje tih poslova potpisao ugovor s JP "Komunalno" i "Vodovod"  d.o.o. Mostar, no oni su nastavili biti jedan od gorućih problema u Gradu na Neretvi.

Bitno je naglasiti da je u 2020. godini za Izdatke za komunikaciju i komunalne usluge izdvojeno 3.495.164 KM.

Jedan od osnovnih razloga neučinkovitosti je, kako navode iz Ureda za reviziju institucija u FBiH, činjenica da je npr. za održavanje mostarskog gradskog zelenila potrebno osigurati radnu snagu od 35 radnika, dok ih JP "Komunalno" ima ukupno 25.

Ipak može

Oni ističu kako su poslovi povjereni poduzeću koje nema kapacitet za njihovo izvršenje te se prema njihovim preporukama od Gradskog vijeća Mostar traži da se poduzmu aktivnosti na rješavanju njihovog statusa.

Između dogovora i podjela poslova u Mostaru je došlo do 'raspada sistema' gdje su problemi stavljeni sa strane dok trpi cijeli grad.

Postavlja se pitanje tko što čisti i kada? Zna li Mostar tko mu čisti ulice? Prije nekoliko dana mostarske ulice čistilo je Komunalno poduzeće "Alba", dok nitko nije mogao objasniti razlog.

Podsjetimo, poduzeće Alba je još u prosincu 2019. pisalo Gradskoj upravi sa željom da preuzme brigu o komunalnim djelatnostima uz ulaganje vlastitog novca, ali je njihov zahtjev odbijen.

''Na dopis ALBA-e se ne može odgovoriti potvrdno jer samo Gradsko vijeće može izmijeniti listu onih kojima se može povjeriti obavljanje komunalne djelatnosti osim ovih poduzeća kojima je Grad osnivač'', kazala je tadašnja glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića Radmila Komadina.

Ona je tada kazala kako je Zakon o komunalnim djelatnostima na razini županije dao okvir i regulirao način obavljanja komunalnih djelatnosti u jedinicama lokalne samouprave.

No, kako je potvrdio Izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBiH o financijskoj reviziji Grada Mostara za 2020. godinu Zakon je svakako prekršen.

Izvješće o reviziji će se u četvrtak 9. prosinca naći pred Gradskim vijećem, a ostaje vidjeti kako će mostarski vijećnici riješiti zavrzlamu komunalija koja će se pred njima naći.

Kopirati
Drag cursor here to close