Nakon Ulice Leopolda Mandića

Zeleni val u Mostaru: I druga naselja se bune zbog tajnovitih uređenja

Iz drugih kvartova dobivamo informacije od građana da se uređenju površina pristupa bez javnih rasprava te da im se, baš kao i stanarima Ulice Leopolda Mandića, govori da prihvate projekt…
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 07. 2021. u 11:16 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Što će vam stabla?'', moglo se čuti na drugoj javnoj raspravi održanoj povodom najave uređenja zelenih površina u mostarskoj Ulici Leopolda Mandića koja je proteklog tjedna izazvala pravu buru jer su građani odlučno rekli NE uređenju naselja bez uvida u projekt.

Naime, građani su sasvim slučajno saznali za predviđene radove i odbili ih jer su se sveli na izgradnju parkirnih mjesta na zelenim površinama i nerazumnim betonskim zahvatima na zelenilu.

Na drugoj raspravi nije zaključeno ništa novo osim što su gradski predstavnici dobili pisma građana u kojima stoji protiv čega su i da se zahtjeva samo uređenje zelenih površina da bi priča na kraju bila okrenuta ponovno u betonske radove što nikako nije u sklopu predviđenog projekta.

Jedini službeni dokument

No, čudi i to što projekt nitko nije potpisao pa je jedini službeni dokument u ovome slučaju potvrda iz Odjela za urbanizam da se smeće mora izmjestiti zbog uređenja zelenih površina. Sve ostalo je nejasno – od cijene do specifikacije radova koji se očekuju.

Foto: Bljesak.info / Zelena površina nakon gradskog uređenja

S druge strane, stanari su zatražili, dobili i predali Gradu prijedlog uređenja zelene površine kojeg je uradio viši stručni savjetnik za javne površine u Gradskoj upravi Grada Mostara Bojan Spasojević, koji je istaknuo kako ga nitko nije kontaktirao za uređenje ove zelene površine.

Građani kažu kako se stječe dojam da je gradu kao investitoru, koji se ne želi potpisati na projekt, cilj samo da se u radove uvede betoniranje, a skeptični su prema radovima jer navode da ostale zelene površine u gradu dovoljno govore o tome kako se izvode radovi i što ostane zeleno nakon uređenja površina.

Foto: Bljesak.info / Zelena površina nakon gradskog uređenja

Također, građanima je sporna i privatna investicija u kapelicu svetom Leopoldu Mandiću za koju bi trebalo dobiti druge suglasnosti, a koja je sada, navodno, pretvorena samo u ploču. Mnogi od stanara ovog naselja smatraju kako je riječ o još jednom bespotrebnom betoniraju površine za koju nadležni očito tvrde da ne mora biti zelena. A o tome kako se izvode radovi govori i činjenica da su radove u jednom parku na mostarskoj Aveniji zaustavili inspektori.

Novčani plodovi

Istodobno, i stanari drugih naselja u ovoj mjesnoj zajednici najavili su kako će izraziti nezadovoljstvo zbog zelenih površina jer se dugo godina ''vide'' u proračunu, a ne događa se ništa. Nije im, kažu, jasno tko odlučuje što građanima treba i tko određuje visine iznosa.

Foto: Bljesak.info / Zelena površina nakon gradskog uređenja

U iz drugih mostarskih kvartova dobivamo informacije od građana da se uređenju zelenih površina pristupa bez javnih rasprava te da im se, baš kao i stanarima Ulice Leopolda Mandića, govori da prihvate projekt da novac ne bi propao.

Foto: Bljesak.info / Zelena površina nakon gradskog uređenja

Budući da su na javnoj raspravi nazočili brojni vijećnici očekuje se da ovo pitanje završi na Gradskom vijeću i da će se javnosti konačno jasno predočiti što se točno radi i koliko košta koja stavka. Grad Mostar, čija je nova vlast rekla kako ništa neće biti kao prije i da neće biti mutnih poslova, da stremi prema tome da bude zeleni grad i ugodnije mjesto za život, konačno ima priliku da pokaže da misli na svoje građane i na lice svoga grada.

Foto: Bljesak.info / Zelena površina nakon gradskog uređenja

Građani su pak dobili priliku da natjeraju gradske oce, koji se ponašaju kao očusi, da novac potroše onako kako spada, da se ima uvid u troškove i da iza njih ostane uređena površina a ne pustinja iz koje je netko ubrao novčane plodove.

Kopirati
Drag cursor here to close