Prosuto mlijeko

Mostarski bazen - Gradnja ili ugradnja?

Nakon što se mostarska plivačica okitila novim medaljama i rekordima, početkom srpnja, Mostar se zbog čekanja na bazen, ponovno našao na meti kritika.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 07. 2023. u 13:30 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinu dana je bio, i još jest, dovoljan vremenski okvir da se u Mostaru napravi bazen olimpijskih standarda za cijenu od 3 milijuna eura.

Bazen, koji se koristi na svim europskim i svjetskim natjecanjima, bazen koji bi se izgradio prema najmodernijim standardima i pravilima svjetske plivačke federacije, bazen napravljen uz garanciju od 25 godina. Ponuda je to koja datira još iz 2021. godine kada je Grad bio u pregovorima s predstavnicima multinacionalne kompanije 'Myrtha pools', vodećom svjetskom kompanijom za izgradnju sportskih bazena.

Zašto je Grad odbio tu ponudu i krenuo u realizaciju nečeg mnogo većeg, na čiju štetu ili korist, zasad nije poznato.

U jeku korone, predstavnicima Grada, plivačkih klubova Mostara, Plivačkog saveza BiH održana je online prezentacija na kojoj se stekao dojam da su se početni koraci i smjer kretanja već dogovorili. Nakon ovog, u planu je bila posjeta domaćeg izaslanstva Italiji, kako bi se uvjerili u kvalitetu bazena, te se trebalo krenuti u realizaciju.

''Dogovoreno je kako bi se trebala realizirati ta ponuda, čak je na tom mjestu rečeno da bi se moglo ići po principu 'ključ u ruke'. Da se dobije kompletan bazen, a za prateće objekte bi koristili neku drugu firmu. Mislim da su tad u pitanju bili Norvežani ili neki drugi Skandinavci. Složili smo se da to ne treba biti neka megalomanija, da se ne gubi mnogo energije za zagrijavanja, posebno u zimskom razdoblju, nepotrebno zagrijavanje zraka i trošenje energije. Išlo se na principu da to bude prihvaljivo i za održavanje i za Grad i za Županiju. Okvirna cijena je bila 3 milijuna eura, a što se kasnije dogodilo ne znam'', govori za Bljesak.info Azur Kuduzović, tajnik Plivačkog saveza BiH i jedan od sudionika spomenutog sastanka.

Foto: Privatna arhiva / Fotografije projekta s prezentacije održane u Mostaru 

Sama kvaliteta ovog bazena je neupitna, tvrdi Kuduzović, jer su to bazeni napravljeni u skladu sa svim pravilima Svjetske plivačke federacije. Rade se od inoks ploča, koje se mogu podešavati da dimenzije budu u skladu sa svim pravilima, te da tu nema odstupanja i to su, kako navodi, prednosti ovakvih vrsta bazena.

''Beton u zadnje vrijeme, u toj bazenskoj industriji nije uopće popularan materijal. Sada se radi od inoks ploča koje se mogu podešavati da te dimenzije budu u skladu sa svim pravilima i da tu nema odstupanja u dužini bazena. Vremenski je dan okvir od godinu dana, iako su iz te kompanije naveli da može biti gotov i u roku od devet mjeseci'', objašnjava Kuduzović.

Zašto se kasnije to dogodilo u Mostaru, i zašto više uopće nije bilo priče na ovu temu, kaže ne zna.

Predizborne priče

''Oni su odbili tu uzvratnu posjetu Italiji, nikad se nitko nije oglasio. Samo su odbili i počele su neke predizborne priče, napumpavanje, izvođenje bagera. Krenulo se s onom 'koliko ima mene u tom projektu' kako se to kod nas već radi. Malo se realno gleda interes plivanja i plivača. I te izjave da Lana Pudar nije jedina plivačica - naravno da nije jedina, ali je neosporna činjenica da je ona najbolja plivačica, ne samo BiH, ne samo regije, nego evo dokazuje i Europe i akobogda u Japanu će pokazati da je i svijeta.  Očekujemo da u Parizu iduće godine pokazati da je olimpijka i ne možemo se prema takvim osobama i draguljima koji se pojave jednom u 1.000 godina odnositi na taj način. Jest ona ravnopravna, i nije jedina, ali je ona vodilja koje je sve pokrenula. Ne smijemo dozvoliti da gradonačelnik ni predsjedatelj Gradskog vijeća na taj način šalju neku informaciju. Što očekivati kada najboljem sportašu BiH pošaljete jednu takvu informaciju, što ona jest u ovoj situaciji?'', kaže tajnik Plivačkog saveza.

Adela Gosto, gradska vijećnica i jedna od sudionica spomenutog sastanka s predstavnicima firme Myrtha Pools, tvrdi kako se dogodilo ono što se inače događa u Mostaru - ''svatko traži način da se okoristi ovim projektom''.

Koliko kome ide?

''To je ono da ništa što je povoljno nije bitno, nego je bitno da se svi ugrade i kad se svi ugrade pomalo, onda će i bazen biti gotov. Ovdje se prvo završi ugradbeni fakultet pa se onda kupuju diplome ovih drugih'', govori Gosto za Bljesak.info i dodaje kako smo sada u fazi kada povratka više nema.

Idejni projekt je prošao, raspisan je međunardoni tender i čeka se, kako navodi Gosto, da se dogovore koliko ide komu.

''Sad se čeka samo tko će raditi, dok se dogovore kome koliko, da njima bude isplativno, ne gradu, ne građanima. Bazen će se tada napraviti. Nastala je neka izmjena, od onog što smo krenuli prije godinu dana, imamo nešto sasvim drugo. Hotel koji bi pratio bazen, i ne mislim da je to loše nekada napraviti. Trebali smo prvo stvoriti sportske uvjete Lani i drugoj djeci. Mi imamo tri plivačka kluba, osigurati toj djeci mjesto za trening, a onda se moglo kasnije krenuti s tim, da se uplanira daljnje širenje’’, govori Gosto i dodaje kako se sada krenulo s tim megalomanskim projektom.

Jedan od predstavnika Grada na sastanku bio je i gradski vijećnik Adil Šuta koji je kako navodi i sam nezadovoljan radom Gradske uprave na tom projektu ali nekada, kako navodi, ''stvari idu malo sporije nego što bi mi to željeli''.

Za prosutim mlijekom se ne plače

''Mi imamo izreku 'Za prosutim mlijekom se ne plače', i to je to. Sada imamo priču da je raspisan međunarodni tender, očekujemo ga do kraja ovog mjeseca, i očekujemo moderan bazen. Taj montažni bazen više nije opcija. Za sve detalje treba pitati nadležne i gradonačelnika što je razlog, sve ostalo može biti čisto politikanstvo’’, govori Šuta za Bljesak.info.

Naime, u ožujku ove godine, u prostorijama Sportskog saveza Grada Mostara potpisan je ugovor između Grada Mostara i tuzlanske tvrtke "Ytong BiH" o kompletnoj donaciji građevinskog materijala za izvođenje zidarskih radova na Olimpijskom bazenu u Mostaru’, a ukupna investicije trenutno je negdje oko 20 milijuna KM, ovisno od tehnologija koje budu primijenjene te od cijene građevnog materijala.

Foto: AAA Group / Projekt olimpijskog bazena u Mostaru

Nakon što se mostarska plivačica okitila novim medaljama i rekordima, početkom srpnja, Mostar se zbog čekanja na bazen, ponovno našao na meti kritika.

''Sve što je Grad Mostar uradio po pitanju bazena je veliko - osigurao novac, promijenio regulacijski plan, izmještanje objekta Sunca, do trafostanice... To su sve radnje koje smo dužni izvršiti. Najvažnije je da je 9 milijuna osigurano, mi smo ih osigurali, ni plivački klub, ni nitko drugi, to su potrebe građana, svih građana grada Mostara'', rekao je tada prvi čovjek mostarskog Gradskog vijeća, Salem Marić, i istaknuo kako su osigurali 9 milijuna KM.

Mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, naveo je kako su dinamiku izgradnje bazena najavili prije par mjeseci i taj posao je u tijeku.

''Ja mogu samo reći da smo u procedurama i ništa se konkretno nije promijenilo, niti bazen stoji. Na terenu ćete ga vidjeti kada prođemo sve administrativne procedure, realno je očekivati da ćemo sredinom kolovoza početi s radovima'', naveo je Kordić i dodao kako ne prave ovo za Lanu i Orcu, nego za sve građane Mostara.

Izgubljeni plivački grad

Da Mostar neće biti još jedan izgubljeni plivački grad u ovoj zemlji nada se i tajnik Plivačkog saveza BiH i ističe kako nas ti sportaši predstavljaju u svijetu i neki bi do sada napravili po dva ili tri bazena, samo da Lana pliva za Hrvatsku ili za Srbiju, ''da ne govorimo o nekim drugim zemljama iz kojih su stizale ponude''.

''Ne govorimo samo o Lani, ali ona je netko tko realno može doprinjeti i trebamo svi praviti pritisak da se bazeni rade. Izgubili smo mnogo plivačkih gradova u BiH - Tuzlu, Lukavac, Laktaše i Zenicu. Gradove koji nemaju bazene a imali su plivačke bazene koji su radili i bili izuzetno funkcionalni i uspješni. Zašto jedan Beograd može biti domaćin europskog juniorskog prvenstvo, a Sarajevo, Mostar, Banja Luka ili neki drugi grad to ne može biti. Mi se zadovoljimo nekom Balkanijadom, jer nemamo uvjete'', navodi Kuduzović.

Ističe kako Plivački savez BiH zanima jedino objekat bazena, ali pretpostavlja i da Grad vjerojatno ima neki svoj interes za ovaj 'megalomanski projekt'.

''Uvijek ćemo biti na strani toga da se takvi bazeni rade i da bježimo od betona. Sviđalo se to nekom ili ne, može li se netko ugraditi u tu priču, mene kao generalnog tajnika zanimaju samo plivači koji će sutra naslijediti Lanu i kojima će ona biti zvjezda vodilja. Nadam se da će i u Mostaru doći do tog razumijevanja, barem što se tiče tog sportskog dijela, koji je potreban tehnički da se daju najbolji uvjeti plivačima'', istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close