Predstavljen projekt, najavljena izgradnja

Hoće li Zenica dobiti olimpijski bazen prije Mostara?

Nakon provedene procedure javnog natječaja izabrano je idejno rješenje zatvorenog bazena, na osnovu kojeg će biti urađen glavni projekt
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 05. 2023. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska uprava Zenica na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem u proteklom periodu održala je niz sastanaka i poduzela sve neophodne aktivnosti na izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici. Lokacija na kojoj je predviđena izgradnja objekta zatvorenog bazena je u sklopu postojećeg kompleksa otvorenih bazena.

Sadržaji 

Nakon provedene procedure javnog natječaja izabrano je idejno rješenje zatvorenog bazena, na osnovu kojeg će biti urađen glavni projekt.

Osnovni sadržaji u sklopu objekta zatvorenog olimpijskog bazena su bazen dimenzija 50x25m i manji bazen za rasplivavanje dimenzija 25x12,5m. U sklopu objekta su predviđeni svi prateći sadržaji vezani za funkciju bazena, te dodatni ugostiteljski sadržaji, fitness i wellness centar koji će omogućiti da kompleks bude u funkciji tijekom cijelog dana, svaki dan u godini. Pored zatvorenog olimpijskog bazena i malog bazena za rasplivavanje, standardi natk sporta iziskuju i izgradnju adekvatnog broja parking mjesta uz bazen.

  / Olimpijski bazen u Zenici

4 milijuna

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, urađeno je idejno rješenje, te su u toku aktivnosti na izradi glavnog projekta zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici.

''Posebno je važno da budu ispunjeni svi sigurnosni zahtjevi i aspekti koji moraju biti zadovoljeni prilikom projektiranja ovakve vrste objekta. Objekt zatvorenog olimpijskog bazena mora biti projektiran po pravilima, standardima i propisima Europske plivačke federacije (LENA) i Međunarodne plivačke organizacije (FINA) da bi se na bazenu mogla organizirati sva europska i svjetska plivačka i vaterpolo takmičenja, međunarodna sportska natjecanja u plivanju i vaterpolu na svim razinama. Zenica je davno zaslužila ovakav projekt i drago mi je da sve teče prema planiranoj dinamici. Gradska uprava sa mnom na čelu ulaže maksimalne napore da se završe sve procedure koje nalaže zakon i da čim prije krenu radovi na reprezentativnom objektu'', kaže gradonačelnik Kasumović.

Podsjetimo, nakon što je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen amandman koji se odnosi na izgradnju zatvorenog bazena u Zenici, a kojim će se osigurati sredstva u iznosu od 4 milijuna KM, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović odmah je pokrenuo sve neophodne aktivnosti kako bi se čim prije počelo s realiziranjem projekta zatvorenog olimpijskog bazena koji građani Zenice godinama priželjkuju.

Slikanje s bagerima lani, radovi ove godine

Podsjetimo, iako su bageri i fotografiranja još prošle godine najavili radove na Olimpijskom bazenu u Mostaru, u ožujku je najavljeno kako će se Olimpijski bazen u Mostaru početi graditi u lipnju.

Iako je Grad nakon prozivki prošle godine rekao da se na bazenu radi, javni natječaj za projektnu dokumentaciju, objavljen je tek u srijedu, 2. studenog 2022. godine. Kako stoji u Obavijesti o nabavi natječajem je planirana ''izrada idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja kompleksa 'Olimpijski bazen u Mostaru' s namjerom da se osiguraju najbolja idejna rješenja''.

U ožujku ove godine je potpisan ugovor između Grada Mostara i tuzlanske tvrtke "Ytong BiH" o kompletnoj donaciji građevinskog materijala za izvođenje zidarskih radova na Olimpijskom bazenu u Mostaru.

Video: Kako će izgledati bazen u Mostaru

Donacija

''U stalnom smo kontaktu s projektantima i gradskom upravom i razrađujemo sve detalje kako bi sve što brže prošlo. Vrijednost naše donacije bit će precizirana nakon završetka projektne dokumentacije. Teško je reći kolika će ona biti, ali zaista ne razmišljamo o njezinoj vrijednosti'', naglasio je Huremović.

''Današnji dan sigurno je poseban što tiče izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru, jer prvi put imamo potpisivanje ugovora s jednim od velikih donatora, a to je tvrtka 'Ytong', kojoj se zahvaljujem u ime građana Mostara. Dodao bih da imamo još ponuda za pomoć pri izgradnji olimpijskog bazena, a nadam se da ćemo uz pomoć Grada Mostara, Vlada Federacije i Vlade HNŽ-a uspješno u idućoj godini završiti bazen te da će Lana i svi naši klubovi i sportaši to moći koristiti i da ćemo time stvoriti uvjete da dobijemo još veći broj vrhunskih sportaša'', izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić. Poručio je kako se s izgradnjom neće stati kada ona krene.

Kad se krene, neće se stati

''Siguran sam da kad krenemo praviti bazen da nećemo stati dok ga ne završimo, kada se ispoštuju sve prethodne, posebno zakonske procedure, tamo u šestom mjesecu bi se trebalo početi s izgradnjom olimpijskog bazena. Uskočiti ćemo gdje god možemo, tražiti ćemo pomoć i većih razina vlasti kako bi projekt bio što prije završen'', kazao je Marić.

Idejno rješenje gradskog bazena predstavljeno je od strane arhitekta i direktora tvrtke "AAA Group" Edina Durakovića.

''Radi se o kompleksnom rješenju gdje smo se trudili da projektiramo bazen ne samo za ovo vrijeme, već i za budućnost. Idući dio plana nam je bio da sve to bude racionalno i da iskoristimo što ekonomičniju eksploataciju. Svi bazeni ovoga kalibra u Europi ne mogu funkcionirati bez ogromne podrške gradskog proračuna, što je za naše uvjete strašno puno. Zbog toga smo primijenili nove tehnologije i spoznaje tako da smo projektirali fotonaponske ćelije koje trebaju osigurati električnu energiju. Predvidjeli smo i sportski hotel, a cijeli bazen je napravljen kao kompleks koji u budućnosti ima i otvorene bazene'', potvrdio je Duraković.

Foto: Bljesak.info / Evo kako će izgledati olimpijski bazen u Mostaru 
Kopirati
Drag cursor here to close