Skupština HNŽ

Vlast HNŽ-a okreće ploču: Prva nekretnina bit će bez poreza?

Tim izmjenama bi se mlade do 35 godine oslobodilo plaćanja poreza od 5% na promet prve nekretnine…
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 04. 2023. u 13:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao prioritetni cilj u 'okvirnom akcijskom planu za 2023. godinu za provođenje Strategije za mlade HNŽ' navodi se da mladi dobivaju potporu od HNŽ u stambenom zbrinjavanju.

Kao mjera navedena je oslobađanje mladih obveze uplate poreza na prvu nekretninu, a Ministarstvo financija HNŽ trebalo bi biti zaduženo da pripremi izmjenu i dopunu Zakona o prometu nekretnina.

Tim izmjenama bi se mlade do 35 godine oslobodilo plaćanja poreza od 5% na promet prve nekretnine nakon što Skupština HNŽ-a usvoji izmjenu i dopunu zakona u 2023. godini.

Kao mogući izvor financiranja navodi se ''Plan uvrštavanja proračunske stavke-Okvirno 100.000,00 KM od 2024. godine''.

Samo godinu dana ranije, u ožujku 2023. godine, Vlada HNŽ-a poručila je kako u ovom rasterećenju ne vidi smisla.

''Sugeriramo Vladi kako nema potrebe za izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretninama HNŽ-K na predložene načine jer smatramo kako one neće polučiti  pozitivne efekte u praksi. Podsjećamo kako je Zakon o porezu na promet nekretninama HNŽ-K već ranije mijenjan u ovom, stimulativnom  djelu, ali su iskustva u svezi s tim negativna'', mišljenje je Vlade Hercegovačko-neretvanske županije o inicijativi zastupnika SDA Anela Šele za izmjene i dopune Zakona o porezu na promet nekretninama HNŽ kojima bi se oslobodili od plaćanja poreza oni koji kupuju svoju prvu nekretninu.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno njezin Ured za zakonodavstvo, navela je tada kako, ukoliko bi došlo do izmjena ovog zakona, nekretnina koja se oslobađa od poreza ne smije biti veća od 50 četvornih metara odnosno 160 četvornih metara kada je riječ o zemljištu za izgradnju kuće.

Inače, u HNŽ-u 2014. godine iz Zakona o porezu na promet nekretnina ukinuta odredba o oslobađanju poreza na prvu nekretninu.

Kopirati
Drag cursor here to close