Mikačića kuća

VIDEO | Žestoka rasprava: Ljubo Bešlić dobio rok od 48 sati

Reporteru portala Bljesak.info jedan od uposlenika Grada zaprijetio je da se ne smije objaviti cijela snimka rasprave.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 06. 2018. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Bljesak.info / Burno na predaji ključeva

''Kad smo iz te zgrade istjerani, mom sinu je bilo 14 godina, a sad je mom unuku 14. zamislite tu agoniju. To se više ne može trpjeti. Gospodinu gradonačelniku i gospodinu Boži Ćoriću poručujem – rok 48 sati da se rješenje nađe za nas. Ne znam na koji način, neka se smisle'', rekao je Damir Cvitanović, koji nakon 26 godina ima status izbjeglice u Mostaru.

Naime, tijekom ceremonije predaje ključeva stanarima obnovljene Mikačića kuće, Cvitanović se uime bivših stanara zgrade Ćiro obratio mostarskom gradonačelniku Ljubu Bešliću te načelniku Odjela za društvene djelatnosti Boži Ćoriću. Nakon ceremonije žustra rasprava je nastavljena, a reporteru portala Bljesak.info je poručeno da ne objavljuje raspravu.

Stanarima spomenute zgrade obećani su zamjenski stanovi u rekonstruiranoj Mikačića kući. No, zbog pravnih zavrzlama to još neće biti moguće provesti u djelo.

Gradonačelnik Bešlić rekao je pak kako su, kad je Grad krenuo u projekt, vlasnici stanova u Ćirinoj zgradi izrazili su želju da dobiju stanove u Mikačića kući.

Svi uvjeti osim pravnih

''To je bio razlog na gradskom Vijeću da smo mi digli jednu etažu. Međutim, morate znati da zamjena imovine mora biti isključivo po zakonu i da pitanje zgrade Ćire pitanje eksproprijacije'', rekao je Bešlić.

Video: Rok od 48 sati

Rekao je kako je Grad Mostar napravio sve preduvjete, ali da se ''nisu stekli pravni uvjeti da bi mogli mijenjati imovinu''.

''Gradonačelnik nema sve mogućnosti i sve ovlasti koje vi mislite. Odgovorno kažem ta etaža je za vas napravljena. Međutim, morat će se steći  pravni uvjeti da bi se izvršila zamjena imovine'', rekao je Bešlić.

Ceremoniju je obilježila žustra rasprava, a stanari su poručili kako žele da se njihov status riješi čim prije.

''Ima 500 kvadrata poslovnog prostora u zgradi Mikačića u vlasništvu grada. Ima grad stanova. Nije bitno hoćemo li dobiti u Mikačića ili bilo gdje u gradu. Da smo ciglu po ciglu od grada molili, do sad bismo izgradili 2-3 stana'', rekao je Cvitanović.

Istodobno, reporteru portala Bljesak.info jedan od uposlenika Grada zaprijetio je da se ne smije objaviti cijela snimka rasprave.

Javio se i unuk

Podsjećamo, oko Mikačića kuće podigla se i prašina oko nasljedstva. Tako je Adam Mikačić, unuk istoimenog vlasnika Mikačića kuće najavio je kako će tražiti odštetu jer je njegov djed vlasnik zgrade.

Prema projektu, vrijednom oko 12 milijuna KM, u prizemnom dijelu su poslovni prostori, a na tri kata, od kojih je jedan nadograđen, nalaze se stanovi. Na nadograđenom trećem katu ukupno je deset stanova, čija površina odgovara površini stanova nositelja stanarskih prava iz zgrade Ante Starčevića br.1. poznatije kao 'Ćiro', a koja se ne planira obnavljati.

Video: Burno na predaji ključeva Mikačića kuće u Gradskoj vijećnici u Mostaru

Mikačića kuća je, do nacionalizacije od ondašnjih komunističkih vlasti, bila velika vila u vlasništvu poznatog mostarskog trgovca. Nakon što je obnovljen ovaj stambeno-poslovni objekt, izgrađen između 1878. i 1901. godine, ponovo je postao dio urbane prepoznatljivosti uže gradske jezgre Mostara.

Foto: Bljesak.info / Stanari 



Ugovor za rekonstrukciju Mikačića kuće napravljen je još 2008. godine, ali je zbog višegodišnjeg sudskog spora, odnosno žalbe i kasnije tužbe od strane poduzeća Velmos Company, obnova bila zaustavljena. Županijski je sud 19. rujna 2009. odbacio tužbu kao neutemeljenu, a radovi na obnovi su tako nakon godina zastoja nastavljeni.

I struka se žalila

S druge strane, i struka se žalila na rekonstrukciju.

''Ponovno se u Mostaru događa nedopustivo devastiranje gradskog prostora zahvaljujući indolentnom i neukom odnosu prema jednom od primjera ionako već previše uništenog i nagrđenog graditeljskog nasljeđa grada'', objavili su iz Društva povjesničara umjetnosti o, kako navode, najrecentnijoj degradaciji urbanog tkiva Mostara ponovnim pokretanjem radova na "rekonstrukciji" kuće Adama Mikačića.

U priopćenju, kojeg potpisuju dr. sc. Tatjana Mićević - Đurić i Sanja Zadro, navodi se kako je riječ je o narušavanju, odnosno poništavanju izvornoga izgleda objekata od povijesnoga značaja, deklarativno zaogrnuta pod krinku "rekonstrukcije".

 

Kopirati
Drag cursor here to close