Podcast "Imam ideju" #67

VIDEO I Ćeškić: Coralov "Marshall plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje

U podcastu "Imam ideju" gostuje Marija Ćeškić, direktorica tvrtke Coral d.o.o. Predstavlja nam zanimljiv investicijski program "Marshall plan", ali se dotičemo i niza standardnih tema koje se tiču napretka i prosperiteta BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 04. 2024. u 20:07 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Ćeškić: Coralov "Marshall plan" i branding Hercegovine mogu nam donijeti uspjeh

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospođica Marija Ćeškić, poduzetna mlada Širokobriježanka, direktorica kompanije Coral d.o.o. u Bosni i Hercegovini, vjeruju kako BiH ima sve šanse napraviti iskorak u promociji svog gospodarskog potencijala, kojim će privući ulagače, koristeći se modelima zagovaranja i posredovanja koji su dokazani u svijetu.

Nakon što u uvodu čujete najvažnije informacije iz životopisa naše gošće, Marija nam predstavlja Coral d.o.o. i važan strateški investicijski program "Marshal plan".

"Dobila sam povjerenje od našeg osnivača, gospodina Štrige, koji se 30 godina bavi ovim poslom. Coral je nastao još 90-ih godina kao hrvatski poduzetnički centar u Frankfuru. Nakon niza uspješnih projekata, između ostalih obnova mostarskog Aluminija, gospodin Štriga napravio je jednu pauzu, a onda se tome vratio prije dvije godine kada je osnovan Coral u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori", kaže naša gošća.

S obzirom da je ovo dugoročni projekt, koji zahtijeva vrijeme, nužno je promijeniti imidži BiH, kaže Marija Ćeškić, kako bi investitori promijenili svoj pristup ulaganju u BiH.

Što se tiče samog "Marshall plana", kaže kako se od njega očekuje da bude pokretač razvitka kao što je to originalni plan bio nakon Drugog svjetskog rata.

"To je najambiciozniji projekt za ove zemlje u kojima Coral djeluje. Marshallov plan obnove njemačke trajao je četiri godine i nakon toga Njemačka je bila na višoj razini nego prije rata. Tako da se Coralov tim stručnjaka 'poigrao' tom idejom, a cilj je stvoriti uvjete da se stranim novcem pokrene gospodarstvo. Međutim, možda i najveći cilj projekta je povezivanje s dijasporom", kaže naša sugovornica, ukazujući u nastavku na ogromnu snagu dijaspore, kako financijsku, tako i stručnu, ali i emotivnu. 

U ovom zanimljivom razgovoru nadalje ćete čuti i razmišljanja Marije Ćeškić o nizu drugih tema koje se odnose na gospodarski i ukupni društveni napredak.

Saznat ćete tako zašto joj, kao mladoj i ambicioznoj osobi nikada nije padalo na pamet da ode nekamo za boljim životom, zašto smatra Hercegovinu i ukupno BiH idealnim prostorom za život, rad i uživanje.

Na koji način bi branding Hercegovine pomogao daljnjem razvitku turizma gastronomije, unaprjeđenju zaštite okoliša i slično, također su teme kojima se naša gošća već dugo bavi u svojim ranijim i aktualnim projektima.

Osvrćemo se - neizbježno - i na teme koje se tiču mladih generacija, školstva, stvaranja uvjeta za zapošljavanje, zaustavljanje migracija i još niz drugih oblasti.

Zato je ponajbolje rješenje poslušati ovaj razgovor u cijelosti.

Kopirati
Drag cursor here to close