Strpite se

Još malo pa iz Mostara u Neum tunelom

Naime, tunel Žaba omogućava da se od Mostara do Neuma, bez prelaska granica, dođe za oko jedan sat.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 06. 2020. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Klix:ba / Tunel Žaba

Nakon što je Hrvatska uvela 14-dnevnu izolaciju za građane BiH, sa svih strana su stigli pozivi da se ove godine ljetuje u domovini, između ostalog i u Neumu. Premijer FBiH Fadil Novalić je tome u prilog kazao da je samo je pitanje tjedana kada će biti pušten tunel Žaba. No, realno stanje u ovom tunelu je drugačije.

Naime, tunel Žaba omogućava da se od Mostara do Neuma, bez prelaska granica, dođe za oko jedan sat.

Prema riječima inženjera Sandra Salihovića, direktora gradilišta tunela Žaba, tunel bi u najboljem slučaju mogao biti otvoren u rujnu.

"Što se tiče radova u samom tunelu, završena je sekundarna obloga. Radi se zatrpavanje portala, postavlja tamponski sloj. Radi se i na vanjskom uređenju te vršimo pripreme za potporne i obložne zidove. Izvode se elektro radovi te radovi na hidrantskoj mreži. Na trasi se radi nasip ispred tunela, uskoro počinje dodatni iskop zasjeka kod početka dionice. Na izlaznoj strani se radi tampon i betonski rigoli te zaštita kosina. Moramo napomenuti da na trasi radove izvodi HP Investing Mostar", kazao je Salihović za Klix.ba.

Rok za završetak radova je 13. listopada.

"U posao smo uvedeni 15. listopada 2018. godine s rokom završetka od 730 dana. Po ovoj dinamici i vremenskim uvjetima, moguće je da se trasa i tunel u promet puste nešto ranije", kazao nam je Salihović.

Podsjećamo, u okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum Stolac, tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara probijen je 17. srpnju prošle godine, a prvobitna očekivanja su bila da će kompletni radovi biti završeni u svibnju ove godine.

Kompletna cesta Stolac-Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine. Time bi konačno jedini bh. grad na moru - Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom.

Kopirati
Drag cursor here to close