Naša realnost

USŽ nema ni jedan kilometar brze ceste

Pred gotovo svake izbore se iznova otvara priča o ovakvim i sličnim projektima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 08. 2022. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unsko-sanska županija nema ni jedan kilometar brze ceste. Želje Krajišnika da budu bolje putno povezani međusobno i s ostatkom države konačno bi se mogle ostvariti, a brza cesta koja se sada najavljuje spajala bi Bihać, Cazin i Veliku Kladušu.

Pred gotovo svake izbore se iznova otvara priča o ovakvim i sličnim projektima.

Brza cesta koja bi povezala Krajinu i spojila je sa cestama Republike Hrvatske bila je ujedno povod sastanka direktora Autocesta FBiH sa lokalnim vlastima. Da li će ova ideja zaživjeti, teško je predvidjeti. Naredni koraci su geološka i ostala ispitivanja.

Elmedin Voloder, direktor Autocesta FBiH, kaže: "Namjera je da se krene što je ranije moguće. U ovoj godini možemo započeti s prvim dijelom, do Cazina, kako bismo za iduću godinu osigurali mogućnost početka izrade radova koji bi, za ukupan pravac od 47 kilometara, trajali do pet godina. Ako bi se počelo na vrijeme raditi."

U prostornom planu Unsko-sanske županije, kojim raspolaže županijsko ministarstvo građenja, uvršten je i koridor za brzu cestu, ali se mora razmatrati koliko bi bio tehnički i financijski isplativ.

Adnan Alagić, ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USŽ, navodi: "Brza cesta kroz USŽ ide od Ključa, preko Bosanskog Petrovca, Bihaća, Cazina, prema Velikoj Kladuši. U medijima sam pročitao da spominju da ide od Ključa prema Izačiću, što nije točno. Od Izačića prema Bihaću je obilaznica. To je niži nivo ceste, prometnica. S te obilaznice se može priključiti na ovu brzu cestu u području Poslovne zone Kamenica."

Projekt bi prema sadašnjoj projekciji koštao više od 500 milijuna eura. Iako bi bio od velikog značaja, mnogi ga ocjenjuju kao predizbornu kampanju.

Amir Purić, vijećnik Općinskog vijeća Velika Kladuša, ističe: "Čini mi se da se netko sjetio onog obećanja da će najviše koristi od akciza imati Krajišnici. Nakon što nisu imali nikakve koristi, sjetio se da baci novu priču kako bi zaokupio njihovu pažnju pred izbore. To se nešto što se ponavlja dugi niz godina."

Mustafa Ružnić, premijer USŽ, ističe: "Ono što nam je najviše zaparalo uši, to je da bi građani ovaj projekt mogli očekivati ukoliko bude prepoznat od strane međunarodnih investicijskih fondova u razdoblju 2030/2032., a ako ne, onda u razdoblju do 2050. Da li je ovo još jedna predizborna ili nije, mi trebamo uraditi ono što je do nas."

U Vladi se nadaju da će poslije listopadskih izbora imati predstavnike koji će jedinstveno nastupati za ovu županiju gdje se radovi na nekim već započetim projektima čekaju i po 25 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close