''Vodna'' sapunica u Blajburških žrtava

Mostar - nova cesta, nova raskopavanja i stara prepucavanja

Iz Vodovoda kažu da je došlo do puknuća cijevi, radnici kažu da se cijev mijenja, no stanari nemaju vode.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 07. 2021. u 13:11 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opet je došlo do puknuća cijevi u Ulici Blajburških žrtava u Mostaru, koja je plivala prije šest dana, tvrde iz mostarskog Vodovoda.

Foto: Snimio čitatelj

''Uslijed radova na rekonstrukciji prometnice u Ulici Blajburških žrtava, došlo je do puknuća vodovodne cijevi. Investitori rade na sanaciji kvara, te se nadamo normalizaciji vodoopskrbe do 17 sati. Molimo sve potrošače na koje se ova obavijest odnosi za strpljenje i razumijevanje'', poručeno je za Bljesak.info iz JP Vodovod d.o.o. Mostar koji je ovu obavijest objavio i na svojoj stranici. 

FOTO: Bljesak.info / Radovi na vodovodnoj cijevi u Ulici Blajburških žrtava

Pojasnili su nam da je sada došlo do puknuća cijevi na lokaciji s druge strane ceste.

No radnici s terena kažu kako cijev nije pukla, već se mijenja.

FOTO: Bljesak.info / Radovi na vodovodnoj cijevi u Ulici Blajburških žrtava

Podsjetimo, 30. lipnja smo pisali da je jedan sat iza ponoći došlo do puknuća cijevi i izlijevanja velikih količina vode na prometnicu.

Posljedica radova

Iz JP Vodovod su nam pojasnili kako su se ranije gradilištu ove prometnice radile i voda i kanalizacija i prometnica, te da je izvođač bio HP Investing.

''Mi smo vodu zatvarali u noćnim satima s obzirom na vremenske okolnosti, pa se pokušavamo usuglasiti koliko je moguće, da izoliramo ljude da ne budu bez vode. Ali došlo je do puknuća cijevi na jednom dijelu, što je bila posljedica njihovih radova'', pojašnjeno nam je iz Vodovoda.

Foto: Bljesak.info / Nova rijeka teče u Mostaru

Popravku prvog puknuća radio je, kako su nam rekli iz Vodovoda, HP investing te su pojasnili da Vodovod nema ništa s radovima, no uvijek pošalju svoj nadzor, iako nisu službeni nadzor, kako bi provjerili postavljaju li se vodovodne cijevi ispravno i sl.

''Mi imamo nekoliko prometnica u gradu koje ne radi Vodovod, ali mi smo kao produžena ruka koja izađe u susret, pokaže gdje je voda, obilježimo terene... Prije dva tjedna smo imali situaciju gdje je dva puta 'pucala Avenija'. Stalno imamo sastanke na tu temu, jer ne možemo najaviti puknuće cijevi. Nastoji se u maksimalno i u rekordnom roku vratiti u prvobitno stanje i makar da se osigura voda tijekom dnevnih sati, pa u noćnim satima da možemo neke stvari odraditi koje manje uzurpiraju građane'', kažu nam iz Vodovoda.

Pojasnili su nam da je jedan dio prometnice cijev bila izmijenjena, da se slegao teren, a kako je 'teren radio' došlo je do puknuća gdje su izvođeni radovi.

''Ljetni su dani, nema kiše; mi znamo kada radimo da trebaju i vremenske okolnosti uraditi svoje, da dođe do segmentacije tla, površina se smanji, ponovno se nasipa nova doza šljunka i onda na to ide asfalt. Ako se nešto prije uradi, nego što se proces završi, dolazi do propadanja terena. Iz tih razloga nešto bude otvorena rupa duže vremena, ali to je dobro za tu rupu'', pojasnili su nam iz Vodovoda, govoreći da su to informacije s kojima raspolažu s terena, koje dobivaju od izvođača.

Istaknuli su da se mogu se očekivati slične situacije na trenutnim gradilištima u Mostaru, te da je nemoguće pripremiti ljude za nešto što se može dogoditi, ali ne mora.

''Mogu se događati puknuća, ali i mi i oni se trudimo da bude što je moguće kraće. Tko radi taj i griješi ne bi voljela pretjeranu odgovornost prebacivati na njih, trudimo se koliko je u našoj moći i nadam se i građani imaju i imaju dosta sluha za sve što se događa'', rekli su iz Vodovoda.

Cijev nije u projektnoj dokumentaciji

Iz HP Investinga neslužbeno doznajemo kako su svi radovi na spomenutoj lokaciji urađeni u skladu s projektnom dokumentacijom koju su dobili od Grada Mostara nakon potpisivanja ugovora.

Dodaju kako je do kvara došlo na staroj cijevi, koja nije bila uključena u projektnu dokumentaciju niti su radili na toj cijevi.

Iz HP Investinga su nam pojavili da kada je 30. lipnja pukla cijev, HP je vršio iskopavanje kanala do cijevi na koju se trebalo izvršiti spajanje nove vodovodne instalacije.

Prošlo je kažu, 20 dana dok je Vodovod pronašao i zatvorio ventil, HP je uradio spajanje na staru cijev koja nije bila predviđena za zamjenu u projektoj dokumentaciji. Nakon toga, pojašnjavaju, došlo je do pucanja cijevi jedan ipo metar gdje je bio urađen spoj stare cijevi, koja očito nije mogla izdržati nove priključke.


Podsjetimo, u ožujku ove godine konačno je u potpunosti u promet puštena cesta u ovoj ulici. Iako je rok za rekonstrukciju ove ulice bio dvije godine, usporen tempo radova i nesigurno gradilište, često su se nalazili pod reflektorom javnosti i medija.

Za rekonstrukciju ove ulice, Grad Mostar izdvojio je milijun i 628.623 KM. Kako je navedeno u javnoj nabavci, planirani su radovi na probijanju novog dijela trase s četiri prometne trake, s nogostupima i razdjelnim pojasom, kao i rekonstrukcija i uređenje postojeće prometnice prema i uz groblje Smrčenjaci.

Foto: Bljesak.info / Radovi u Ulici beliburških žrtava (fotografija iz veljače 2021. godine)

Projektom je bilo predviđeno i rješavanje oborinske odvodnje, ali i polaganje novog cjevovoda, kao i zamjena vodovodne instalacije i fekalne kanalizacije.

No, nova ulica, nedavno puštena u promet, opet je postala gradilište.

Kopirati
Drag cursor here to close