Akcija

Rušenje dimnjaka i baraka: Za koga se 'šminka' širokobriješka Duhanska stanica?

Ovaj veliki kompleks u središtu grada u sebi sadrži više ruševnih zgrada koje su nekad zajedno činile kompleksan sustav skladištenja duhana u ovom dijelu Hercegovine, gdje je radilo nekoliko stotina radnika.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 09. 2019. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Duhanska stanica u Širokom Brijegu dugi niz godina glasi kao ponajveće ruglo u ovom hercegovačkom gradu. Ovaj veliki kompleks u središtu grada u sebi sadrži više ruševnih zgrada koje su nekad zajedno činile kompleksan sustav skladištenja duhana u ovom dijelu Hercegovine, gdje je radilo nekoliko stotina radnika, prenosi Jabuka.

Dugo se nagađa što će biti s ovim prostorom i hoće li se nešto konačno korisno napraviti poput Strukovne škole i nove zgrade za Gimnaziju. Duhansku stanicu je u dva navrata pogodio i požar, a ona po mnogočemu predstavlja i opasnost za građane, odnosno automobile koji se parkiraju u njenom prostoru.

No za konačno riješavanje ovog problema potrebne su veće investicije, ali i uklanjanje svih administrativnih poteškoća. Grad Široki Brijeg je u procesu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa započetih sudskim postupcima. A od ranije je u tijeku izrada Detaljnog plana uređenja gradskog područja Duhanske stanica kao ključnog dokumenta za buduću namjenu i uređenje gradskog područja Duhanska stanica.

U prostoru su prethodnih godina bile vidljive i velike količine smeća, ali barem je ono kroz nekoliko volonterskih akcija udruga mladih i drugih građana uz pomoć Grada Širokog Brijega u većoj mjeri uklonjeno. Prije nekoliko mjeseci uklonjen je jedan stari objekt u sjevernom dijelu kompleksa, što je ostavilo nešto veću mogućnost parkinga za građane.

Kako doznaje portal Jabuka.tv od Gradske uprave Širokog Brijega cilj je dovesti ovaj prostor, barem za sada na koliko-toliko funkcionalnu razinu. Trenutno se izvode radovi na uklanjanju starih baraka, ali i građevinskog materijala koji se nakupio tijekom izvođenja radova oko kanalizacije na zapadnoj strani kompleksa blizu trgovačkog centra Konzum.

Radove izvodi KTM Brina iz Posušja, a nakon rušenja ovih baraka trebao bi se otvoriti dodatan prostor za parking iza Duhanske stanice. U ponedjeljak je srušen veliki dimnjak koji je stajao uz barake.

Kopirati
Drag cursor here to close