Prijevoz građana

Opcija povlačenja nije postojala: Potpisan ugovor nakon četri godine pravne borbe i nelogičnog postupka

Poduzeće Li-Bus godinama je ukazivao na kriminal u Gradu Livnu po pitanju gradskog prijevoza, realizacije i plaćanja istog.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 04. 2023. u 11:10 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon četiri godine pravne borbe, poništenog jednog javnog natječaja za gradski prijevoz na području Livna te nelogičnog trogodišnjeg odugovlačenja drugog, poduzeće Li-Bus 17. travnja polazi s prijevozom građana u ovom gradu.

Naime, nakon provedenog postupka usklađivanja i registracije voznih redova za linijski prijevoz putnika na području grada Livna za 2021./2026.godinu, Grad Livno i Turistička agencija „Li-Bus“ potpisali su u utorak ugovor o osiguranju prijevoza i sufinanciranja troškova prijevoza učenika u dijelu drugog polugodišta školske 2022./2023. godine koji koriste usluge prijevoznika koji ima upisane redove vožnje na gradskim linijama.

''Ovo je jedna satisfakcija za nas. Nakon četiri godine pravne borbe, iako je cijelo vrijeme postojala sumnja u pravni sustav i pravnu državu, pokazalo se da se za tu pravdu treba bortiti'', kazao je za Bljesak.info Mario Pavlinović, vlasnik Turističke agencije Li-Bus.

Opcija povlačenja nije postojala

Podsjetimo, poduzeće Li-Bus godinama je ukazivao na kriminal u Gradu Livnu po pitanju gradskog prijevoza, realizacije i plaćanja istog. Zbog opstrukcije sudskog postupka uprava i djelatnici ovog poduzeća mirno su prosvjedovali ranije pred Gradskom upravom i zgradom Suda u Livnu iskazivjući nezadovoljstvo.

Naime, tvrtka Li-Bus je, kako je to ranije rečeno za Bljesak.info iz ovog poduzeća, vodila pravnu bitku zbog ''kriminala, protektorata i pogodovanja Grada Livna jednoj privatnoj prijevozničkoj tvrtki, Ćićko Commercu iz Tomislavgrada koja je od 2017. godine nelegalno vršila prijevoz učenika i građana na području Livna''. Kazali su tada kako je Grad odlukama o produžavanju linije bez javnih poziva, monopol nad gradskom prijevozom u Livnu dao ovom prijevozniku.

Pavlinović ističe, opcija odustajanja i povlačenja nije postojala nikako jer bi, navodi, samim tim diskreditirali sebe i sve ono na što su ukazivali - sve nezakonitosti po pitanju gradskog prijevoza.

''Očito je moralo ići ovako kako je išlo, postupak je doveden kraju i do 31. 12 2026. godine Li-Bus ima registrirane redove za linijski prijevoz putnika na razini Grada Livna. Mi ćemo biti jedini licencirani i ovlašteni prijevoznik, a to uključuje i đački prijevoz u Livnu'', objasnio je Pavlinović.

Besplatan prijevoz drugima

Prema nedavno potpisanom ugovoru Grad Livno će sufinancirati troškove prijevoza učenika sukladno Odluci o sufinanciranju prijevoza učenicima osnovnih i srednjih škola u lokalnom i putničkom prometu u iznosu od pedeset posto cijene putne karte redovitog linijskog prijevoza putnika na relaciji putovanja.

Inače, Grad Livno vrši gradski prijevoz na način da su gradske linije povezane sa školskim linijama. On prijevozniku godišnje plaća oko 450 000 KM za prijevoz učenika, a pored toga prijevoznik uzima i druge putnike te njima uredno naplaćuje karte. To je regulirano Odlukama općinskog pravilnika koje je usvojilo Gradsko vijeće te županijskim Zakonom o školstvu.

Pavlinović napominje kako su se oni kao poduzeće ipak odrekli prava naplate karata drugim osobama osim učenicima koje plaća Grad.

''Sad je potpisan ugovor za ovu školsku godinu, a za školsku godinu 2023.-24. potpisat će se drugi put. Vrijednost ugovora na godišnjoj razini kreće se od 350 do 400 tisuća KM. S obzirom da smo se mi odrekli naplate karata drugim putnicima Grad dobiva potpuno besplatan prijevoz za sve što je jedna naša velika podrška selima i onima koji su slabijeg imovinskog stanja da mogu na dnevnoj razini potpuno besplatno doći do grada''

Ovim gradskim prijevozom, objašnjava Pavlinović, otvara se i novih 20 radnih mjesta u Livnu.

''U narednom razdoblju naše poduzeće planira jedan malo veći investicijski projekt. Planirana je izgradnja logističkog centra Li-Busa u idućoj godini što će uvjetovati nova radna mjesta, ali i novi smisao cijele firme - novi autobusi, novi vozači, nove linije. Nekako zaokružujemo cijelu jednu priču'', kazao je.

Obračun s nezakonitim radnjama

Iako zadovoljan ishodom sudskog procesa Pavlinović također najavljuje i nove tužbe.

''Moja borba sa svim onim ljudima, koji su se kroz ovu borbu pokazali nezakonitim, počinje tek sada. Pravni tim je dobio zadatak da se obračuna sa svim onima koji su u ove četiri godine radili nezakonito po pitanju blokiranju Li-busa'', najavio je vlasnik ove turističke agencije iz Livna.

Kopirati
Drag cursor here to close