Klinika za dječje bolesti

U svibnju završetak radova na zgradi, kad će mostarska pedijatrija u nove prostorije ne zna se

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić ranije je najavljivao kako će krajem 2022. godine Klinika za dječje bolesti preseliti u novu zgradu, no zbog pandemije koronavirusa i vala poskupljenja taj rok je probijen.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 02. 2023. u 09:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završetak osnovnih radova na novoj zgradi Klinike za dječje bolesti SKB Mostar planiran je za svibnja 2023. godine, a kada će mostarska pedijatrija preseliti u nove prostorije još nije poznato.

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić ranije je najavljivao kako će krajem 2022. godine Klinika za dječje bolesti preseliti u novu zgradu, no zbog pandemije koronavirusa i vala poskupljenja taj rok je probijen.

Pandemija i povečanje cijena

„Najveći utjecaj na produženje roka gradnje imali su pandemija covid-19 koja je utjecala na normalno funkcioniranje gradilišta, te problem nabava i isporuka materijala (kašnjenja isporuka materijala i opreme), kao i povećanje tržišnih cijena nabave materijala i tehničke opreme čija je vrijednost znatno veća u odnosu na cijene koje su egzistirale u vrijeme formiranja ponude od 26. 6. 2020. godine”, kazali su Feni iz SKB-a Mostar.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u studenom prošle godine donijela je odluku o kreditnomu zaduženju u iznosu od 15 milijuna maraka za financiranje projekta izgradnje, obnove i opremanja triju bolnica u HNŽ-u, a od tog iznosa 7 milijuna namijenjeno je za opremanje i dovršetak izgradnje Klinike za dječje bolesti.

Iz SKB-a podsjećaju kako je vrijednost do sada izvedenih radova 20,24 milijuna maraka te da je završetak građevinskih radova po osnovnom ugovoru sada predviđen za svibanj 2023. godine.

Useljenje u novu zgradu i početak rada Klinike za dječje bolesti ovisi o realizaciji dodatnih projekata koji se odnose na opremanje objekta klinike i nadogradnja objekta tople veze (cca. 1000 m2) kojom bi se dio postojećih prostora bolničke ljekarne dislocirali iz prostora tople veze i omogućila komunikacija klinike s glavnim medicinskim objektom.

Ovim dodatnim projektom osigurala bi se komunikacija Klinike za dječje bolesti s drugim bolničkim objektima i sadržajima koji su neophodni za funkcioniranje klinike (operacijske sale, laboratorij, radiologija, sterilizacija), naveli su iz SKB-a.

Pet etaža i 11.000 četvornih metara prostora

Trenutno su u tijeku molerski radovi, izrada kasetiranih i monolitnih spuštenih stropova, izrada PVC podova, ugradnja unutarnje bravarije te postavljanje fasade na jugoistočnoj strani objekt.

Kada bude gotova nova zgrada pedijatrije imat će pet etaža: suteren, prizemlje i tri kata, s nešto manje od 11.000 četvornih metara prostora.

U suterenu bit će smješten tehnički prostori, čisteći servis, garderoba, dvorana za sastanke, a u prizemlju prijem pacijenata, sadržaji specijalističko konzilijarnih djelatnosti te dnevna bolnica.

Stacionarni sadržaji pedijatrije bit će smješteni na prvom i drugom katu, dječja kirurgija na drugom katu, dok će stacionarni sadržaji neonatološkog odjela i jedinice intenzivnog liječenja biti smješteni na trećem katu.

Kopirati
Drag cursor here to close