Prostorni plan HNŽ

U kriminalu u Hercegovini sudjeluje stotine tajkuna i političara

Građani hercegovačkih gradova i općina pozvani su da zaustave nezakonite izrade prostornih dokumenata…
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 02. 2024. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene prostornog plana Grada Mostara" objavila je priopćenje za javnost u kojem ''izražava ozbiljnu zabrinutost u vezi sa procesom izrade dopuna prostornog plana HNŽ-a''. 

Informiranje građana

''Pozivamo sve građane da se informiraju, angažiraju i da zajedničkim snagama zaustavimo nezakonite izrade prostornih dokumenata na svim nivoima vlasti. Smatramo da postoje indicije o netransparentnosti i potencijalnim nezakonitostima u ovom procesu, što bi moglo imati negativne ekološke, ekonomske i društvene posljedice za građane Mostara i HNŽ-a'', navedeno je.

Podsjećaju kako je u petak, 16. veljače, Skupština HNŽ-a je na vanrednoj sjednici usvojila nacrt dopuna prostornog plana županije.

Navode kako je podloga za izradu dopune prostornog plana HNŽ je "Studija o pogodnosti prostora u HNŽ za gradnju sunčanih fotonaponskih elektrana", koju je izradio Ecoplan d.o.o. iz Mostara te da je ova studija ''uglavnom tretirala nekoliko potpuno novih lokacija, što je izazvalo negodovanje vijećnika iz nekoliko jedinica lokalne samouprave jer u dopunu nisu uvrštene lokacije iz njihovih općina''.

''Predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač je kazala da će se nakon usvajanja nacrta dopune prostornog plana HNŽ otvoriti proces nadogradnje ovog dokumenta'', navodi se u priopćenju i podsjeća da je usvojen zaključak kojim se mora organizirati javna rasprava te da se u dokument uvrste važeći prostorni planovi općina i gradova.

Uredba Vlade Federacije

Dodaju i kako je ministar građenja i prostornog uređenja HNŽ Bekir Isaković rekao kako će svaka jedinica lokalne samouprave u samo jednoj javnoj raspravi koja će se održati u Skupštini HNŽ-a moći predložiti lokacije iz svojih prostornih planova koje će biti prihvaćene.

''Na osnovu onoga što su kazali predsjednica Vlade zatim ministar Isaković i usvojenog zaključka koji će biti objavljen u službenim novinama HNŽ-a, prostorni planovi svih jedinica lokalne samouprave u našem kantonu će biti uvršteni u prijedlog dopuna prostornog plana iako ti planovi nikada nisu dobili odobrenje nadležnog ministarstva HNŽ-a'', naveli su.

Grupa "Zaustavimo nezakonite izmjene prostornog plana Grada Mostara" smatra da se morala poštivati Uredba Vlade Federacije BiH o jedinstvenoj metodologiji izrade prostornih planova i poštivati hijerarhija usklađivanja prostornih planova.

Napominju kako dopune prostornog plana HNŽ-a nakon što se objave u službenom listu ne mogu dobiti suglasnost nadležnog federalnog ministarstva jer prostorni plan Federacije BiH ne sadrži obnovljive izvore energije sunca i vjetra.

''Hoće li sada i Vlada Federacije na isti način morati vršiti dopune svog prostornog plana kako bi se obrnutim redom napokon priznali prostorni planovi jedinica lokalne samouprave HNŽ, odnosno kriminalne želje tajkuna i njihovih političkih mentora? Ovdje je očito da krupni kapital određuje hijerarhiju donošenja prostornih planova suprotno Uredbi Vlade Federacije'', naveli su.

Nezakonitosti

Dodaju kako će ''sve ove nezakonitosti na kraju prouzrokovati nepopravljive štete, uzurpirati životni prostor s ogromnom, trajnom i nesagledivom devastacijom šuma, privatnog i državnog poljoprivrednog zemljišta, koje je zakonom namijenjeno jedino za poljoprivrednu proizvodnju''.

''U ovom kriminalu sudjeluje stotine tajkuna i političara po gradovima i općinama Hercegovine uz pomoć pojedinaca u institucijama HNŽ i Federacije BiH. Megalomaniji tajkuna i njihovih političkih mentora nema kraja. Kršenje svih zakonskih normi i propisa uzrokuju nevolje i probleme, direktno ugrožavajući živote i egzistenciju tisuća građana Mostara danas, a sutra i čitavog kantona. Ovo je samo početak!'', naveli su iz ove skupine građana navodeći kako je ovo ''kompleksna situacija s pravnim i političkim implikacijama''.

Pravo na uvid

Upozoravaju i da, ako se nastavi s postojećim pristupom, postoji velika vjerojatnoća da će zainteresirane strane pokrenuti pravne sporove te da bi ovo bi moglo rezultirati zaustavljanjem svih procesa, dodatnim troškovima i neizvjesnosti za sve učesnike u procesu.

''Građani zahtijevaju od nadležnih institucija da zaustave proces usvajanja nacrta dopuna prostornog plana HNŽ sve dok se ne uskladi sa svim zakonskim propisima i ne provede transparentna javna rasprava o cjelokupnom dokumentu, prvenstveno uključujući planove jedinica lokalnih samouprava. Građani moraju imati pravo na uvid u sve dokumente i mogućnost da sudjeluju u procesu izrade prostornog plana koji će direktno uticati na njihove živote i životnu sredinu. Pozivamo sve aktere uključene u proces izrade prostornog plana da postupaju u skladu sa zakonima i da štite javni interes iznad privatnih interesa'', zaključuje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close