Najavljeno ulaganje

Turski poduzetnici donose u BiH više desetaka milijuna KM

Manifestacija "Investicijski dan BiH u Bursi" okupila je oko 80 kompanija iz Burse kojima su predstavljene investicijske mogućnosti i prednosti BiH za ulaganje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 10. 2019. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) u suradnji s Trgovinskom i industrijskom komorom Burse (BTSO), počasnim konzulatom BiH u Bursi, Fondacijom BIGMEV i Generalnim konzulatom BiH u Istanbulu, organizirala je manifestaciju "Investicijski dan BiH u Bursi", prenosi Anadolu Agency (AA).

Manifestacija je okupila oko 80 kompanija iz Burse kojima su predstavljene investicijske mogućnosti i prednosti BiH za ulaganje.

Prisutne turske gospodarstvenike su pozdravili i pozvali da investiraju u BiH Gordan Milinić, direktor FIPA-e i Adis Alagić, savjetnik za investicije i ekonomiju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Pozitivna iskustava

Počasni konzul BiH u Bursi i gospodarstvenik Muzafer Cilek je rekao da ima odlična iskustva u poslovanju u BiH, kako u trgovini namještajem tako i u energetici, a najavljuje i nove investicije u sektor turizma, odnosno izgradnji manjih butik hotela i restorana koji će upotpuniti turističku ponudu BiH. Također, Cuneyt Sener, potpredsjednik Upravnog odbora BTSO-a i vlasnik kompanije SanPark Otopark, je najavio nove investicije u BiH u sektoru usluga i novih parkinga u Sarajevu.

Kao rezultat manifestacije, kompanija Vav Medica je najavila dolazak u BiH i ulaganje u sektor turizma i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

"Ukupan iznos najavljenih investicija je više desetaka miliona KM, a nastavit će se kontakti i pregovori s ostalim kompanijama sudionicama, posebno kompanijama iz kemijskog i metalo-prerađivačkog sektora", naveli su iz FIPA-e.

Nove strategije

Milinić je održao sastanak s Muratom Bayazitom, predsjednikom Upravnog odbora BTSO-a, na kojem se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji kao i razvoju novih strategija i pristupa razvoju partnerstava između bh. i turskih kompanija i privlačenje novih investicija u BiH. Bayazit surađuje s kompanijama iz BiH, posebno za pronalazak kupaca proizvoda poput malina i drugih kultura.

Iz FIPA-e su istakli da je tijekom sastanka u Počasnom konzulatu BiH u Bursi, razgovarano o novim aktivnostima koje će se uskoro organizirati u drugim gradovima u Turskoj, mogućnostima suradnje s dijasporom i potpori lokalnim zajednicama u BiH za unapređenje njihovih kapaciteta za promociju potencijala i suradnju s investitorima.

Kopirati
Drag cursor here to close