Novalić

Tunel Prenj određuje rok za završetak čitavog Koridora Vc

Na znanstveno-stručnom skupu o tunelu Prenj "Izazovi građenja", a koji se održava u Sarajevu, Novalić je naveo da to određuje i rok za završetak čitavog Koridora Vc, jer su ostale dionice, kako je dodao, mnogo lakše za gradnju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 10. 2019. u 10:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da bi jedna cijev tunela Prenj sa pristupnim dionicama mogla biti završena za sedam godina.

Na znanstveno-stručnom skupu o tunelu Prenj "Izazovi građenja", a koji se održava u Sarajevu, Novalić je naveo da to određuje i rok za završetak čitavog Koridora Vc, jer su ostale dionice, kako je dodao, mnogo lakše za gradnju.

Premijer FBiH je istaknuo da planina Prenj predstavlja najveću prirodnu prepreku na Koridoru Vc i da bi taj tunel dužine 10 km bio deveti najduži u Europi.

Jedna cijev za početak

''Zato smo organizirali ovaj skup s priznatim stručnjacima iz Austrije i Švicarske kako bi nam ukazali na opasnosti i prednosti koje možemo iskoristiti pri iskopu tunela'', rekao je Novalić.

Pojasnio je da bi za početak bila građena jedna cijev tunela i druga tehnička cijev, te da građanima duguju objašnjenje zašto su radovi na Koridoru usporili iako naplaćuju akcize, a, kako kaže, razlog je zahtjevnost preostalih dionica.

Precizirao je da su sredstva za izgradnju već osigurana od Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke za pristupnu dionicu od Ovčara do Konjica - 170 milijuna eura, za sam tunel koji s jednom cijevi košta 240 milijuna eura, te za dionicu od tunela do Vrapčića još 170 milijuna eura.

''Dionica bi bila funkcionalna uz dodatak poddionice Mostar-sjever što bi ukupno koštalo 820 milijuna eura i postoji zatvorena financijska konstrukcija između EBRD-a, EIB-a, a i bh. banke bi osigurale 450 milijuna KM '', pojasnio je Novalić.

Naglasio je da je izgradnja infrastrukture važna jer BiH spašava od recesije koja već zahvata Europu, budući da je 92 posto materijala za izgradnju autoputa iz domaćih izvora, a jedno radno mjesto na izgradnji autoputa generiše još 2-3 u drugim sektorima.

Briga za okoliš

Premijer Novalić ntakođer naglašava da bi izgradnja te dionice značajno poboljšala prometnu prohodnost BiH jer bi put od Sarajeva i Mostara mogao trajati manje od sata, a međunarodni koridor bi privukao promet putnika i roba od Budimpešte prema Jadranu.

Video: Tunel Prenj

Slovenski stručnjak za izgradnju tunela David Rajšter rekao je da je u slučaju tog tunela najvažnije odrediti optimalnu trasu. Ističe da je veoma bitno voditi računa i "o osjetljivom okolišu i vodnim resursima na tom području".

''Posebno je važno dobro obaviti geološka istraživanja jer se tu kriju najveći rizici vezani za građenje, visinu investicije i rokove'', rekao je Rajšter.

Naveo je da se trenutna istraživanja baziraju na postojećim podacima koji su nadopunjeni s nekoliko manjih istraživanja, te da je vrijeme za izradu konkretnog plana geoloških istraživanja.

Rajšter je istaknuo da pripremni radovi prije izgradnje tunela zahtijevaju određeno vrijeme, a da se rok od sedam godina odnosi samo na izgradnju.

Jedan od predavača Alun Thomas izjavio je kako je ovaj projekt izuzetno zahtjevan, te iz pozicije struke vrlo zanimljiv, posebno zbog kompleksnog terena i kompleksne gradnje.

Izazovi

Nezavisni projektant tunela, koji trenutno dolazi iz Danske a inače je iz Sjeverne Irske, Alun Thomas, dodaje da postoji više izazova što se tiče tunela Prenj, te da su dva posebno bitna.

''Prije svega, ovo je vrlo dugačak tunel. Govorimo o 10 kilometara i postoje samo 22 ili 23 tunela u cijelom svijetu koji su duži od ovog tunela. Dakle, problemi koji mogu da nastanu na samoj lokaciji dolaze iz područja geologije ili hidrogeologije'', naveo je Thomas.

Isto tako, ono što je izazov u projektu izgradnje tunela Prenj, kako je dodao, jeste "da nemamo konkretne informacije o samom terenu i toku prometa unutar tunela", te je naglasio da su reguliranje prometa i sigurnost vrlo važni aspekti.

''Ono što se planira jeste da se od početka naprave dva tunela, imamo opciju da u jednom tunelu bude dvosmjerni promet, a da drugi tunel bude rezervna opcija u sigurnosnom smislu. Tu su uključeni tehnički razlozi koje moramo razmotriti, da vidimo da li je moguće raditi dva tunela od početka. Ukoliko napravimo takvu stvar to je definitivno sigurnije i u sljedećoj fazi moramo vidjeti da li je to moguće izvesti, ali to uključuje sve druge aspekte kao što su ventilacije i slično'', izjavio je Thomas.

Kopirati
Drag cursor here to close