Elektrodistribucija BiH

Svako domaćinstvo u Hercegovini može biti energetski neovisno

Direktor Elektrodistribucije Mostar Ragib Šuta najavio je nova ulaganja ovog javnog preduzeća.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 09. 2022. u 14:34 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektrodistribucija BiH posljednjih godina u Hercegovini je imala značajna ulaganja i investirala u velike, kapitalne proizvodne projekte. Paralelno sa tim, Elektrodistribucija Mostar na svom području rekonstruirala je elektrodistributivnu mrežu pretvarajući zračne u podzemne/kablovske vodove, osiguravajući tako veliki stepen sigurnosti kompletnog sistema. Izgradnjom vjetroparka na platou Podveležja, najvećeg pojedinačnog projekta na ovom području, Elektroprivreda BiH iskazala je svoju viziju za budućnost ulaganja u obnovljivu energiju.

Direktor Elektrodistribucije Mostar Ragib Šuta najavio je nova ulaganja ovog javnog preduzeća. „Elektroprivreda BiH planira u narednom periodu da izgradi fotonaponsku, solarnu elektranu, sa većim snagama i većim kapacitetima“.

Od ukupne proizvedene električne energije Elektroprivrede BiH do 25% se proizvodi iz postrojenja za obnovljive izvore. Zbog toga, pored velikih investicija, ova kompanija prema riječima Šute promovira ulaganja u tzv. „građansku energiju“ označavajući je energijom budućnosti. „Ovdje svako domaćinstvo, svaki poslovni subjekt ima šansu da bude energetski neovisan. Odnosno da na svom objektu izradi fotonaponsku elektranu“, istakao je direktor Elektrodistribucije Mostar Ragib Šuta .

Podružnice HE Neretva izuzetno su značajni objekti za ukupnu stabilnost i snadbijevanje cjelokupnog sistema Elektroprivrede BiH. Sačinjavaju je proizvodni objekti u Jablanici, Grabovici i Salakovcu. Hidroelektrana u Jablanici u potpunosti je rekonstruirana, na HE Grabovica zamijenjena je sekundarna oprema, dok će u narednom periodu uslijediti rekonstrukcija HE Salakovac. Ukupna godišnja proizvodnja HE na Neretvi je cc 1400 GWh. Ona u ukupnoj proizvodnji Elektroprivrede BiH učestvuju sa nekih 20-30%, ovisno o hidrološkim prilikama za svaku godinu.

Prema navodima Ramiza Zahirovića direktor HE Neretva Jablanica visoki stepen raspoloživosti i pouzdanosti Hidroelektrana na Neretvi dobio je i dodatni značaj izgradnjom novih kapaciteta iz obnovljivih izvora. „Pored proizvodnje energije, ono što je značajno za rad hidroelektrana je da ona svojim radom učestvuje u primarnoj i sekundarnoj regulaciji, a i u balansiranju obnovljivih izvora, konkretno vjetroparka“, naveo je Zahirović.

Nakon uspješnog puštanja u rad 15 vjetroagregata u Podveležju koji premašuju planiranu godišnju proizvodnju, otvoreno je novo poglavlje u razvoju Elektroprivrede BiH. Na području Hercegovine uslijediti će ulaganje u izgradnju vjetroparka Bitovnja kod Konjica, što će sigurno dovesti do novih investicija, kao i pouzdanog snabdijevanja električnom energijom i dugoročnog smanjenja ovisnosti o uvozu energenta.

Kopirati
Drag cursor here to close