Elektrifikacija

Struju čekaju 3022 povratničke kuće

Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 09. 2017. u 09:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za projekte elektrifikacije povratničkih područja iz državnog proračuna je od 2008. godine do sada izdvojeno 16.870.929 KM čime je omogućeno priključenje na elektro-mrežu za više od 2.200 povratničkih domova u 61 gradu i općini.

Priopćeno je to nakon što je državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac održala j sastanak s predstavnicima sve tri elektroprivrede u našoj zemlji, a kojem je prisustvovao ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš te predstavnici Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

Cilj sastanka je bio da se osigura veći angažman elektroprivreda u cilju zajedničkog djelovanja kako bi se ubrzao proces rješavanja elektrifikacije povratničkih domova s obzirom na veliki broj zahtjeva povratnika za priključenje na elektro mrežu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je početkom kolovoza raspisalo javni poziv gradovima i općinama za prijavu potreba elektrifikacije povratničkih područja za šta je osigurano dodatnih 838.507 KM.

Prijave su dostavila 53 grada i općine (i to: Berkovići, Bileća, Bihać, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Brod, Bugojno, Čajniče, Derventa, Dobretići, Donji Vakuf, Drvar, Foča FBiH, Foča, Gacko, Glamoč, Goražde, Gradiška, Han Pijesak, Ilidža, Ilijaš, Jezero, Ključ, Konjic, Kotor Varoš, Krupa na Uni, Kupres, Livno, Ljubinje, Milići, Mostar, Novi Travnik, Novo Goražde, Neum, Olovo, Oštra Luka, Pale FBiH, Pale, Pelagićevo, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Stolac, Travnik Trnovo FBiH, Trnovo RS, Ugljevik, Vareš, Višegrad, Zvornik, Živinice, Rudo i Srebrenica).

Kandidirano je 280 projekata elektrifikacije u 164 mjesne zajednice kojim su obuhvaćena 3.022 stambena objekta za šta je, prema podacima iz aplikacija, potrebno 23.767.571 KM. Monitoring timovi Ministarstva će vršiti terenske provjere nakon čega će Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH odlučiti o najprioritetnijim projektima koji će biti financirani.

Na sastanku je dogovoreno kako će elektroprivrede vršiti usklađivanje svojih investicijskih planova s listom prioriteta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice kako bi se pitanje elektrifikacije riješilo u što kraćem roku. Također, dogovoreno je da se unaprijedi Sporazum o ponovnom priključenju stambenih jedinica povratnika na elektrodistributivnu mrežu u BiH kako bi im se dodjeljivala dvotarifna brojila bez doplate u odnosu na cijenu monofaznog, a koje im je ovim sporazumom zagarantirano.

Kopirati
Drag cursor here to close