Regulacijski plan

Usvojene izmjene - evo što bi Sjeverni logor trebao dobiti

Sjeverni logor ni trebao dobiti brojne značajne objekte, doma zdravlja, vatrogasne zgrade, vrtića, do stambeno poslovnih objekta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 10. 2023. u 13:00 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijećnici su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara usvojili Izmjene i dopune regulacijskog plana ''Sjeverni logor u tri bloka, po kojem bi ovaj dio grada trebao dobiti brojne značajne objekte poput zgrade doma zdravlja, vatrogasne zgrade, vrtića, te stambeno poslovno objekte.

Izgradnja u tri bloka

Po ovim izmjenama samo se djelomično mijenja izgradnja planiranih objekata u blokovima J, L i N.

Blok J, prema ovom planu, trebao bi dobiti jedan javni zdravstveni objekt (dom zdravlja), jedan javnog obrazovno objekt (vrtić), te četiri kolektivna stambeno-poslovna objekta, od kojih svaki ima dvije lamele s pripadajućim podzemnim garažama u dvije razine. Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 45.592,20 m2.

Trenutno u ovom bloku nema postojećih objekata.

U Bloku L planirana je izgradnja četiri kolektivna stambeno-poslovna objekta od kojih svaki ima
dvije lamele s pripadajućim podzemnim garažama u jednoj razini. Ukupna bruto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi 34.870,00 m2.

U ovom bloku trenutno je izgrađen jedan poslovni objekt, tri javna (obrazovna) objekta i osam kolektivnih stambenih objekata.

Blok N je poprilično značajan, a u njemu bi se trebali nalaziti javno komunalno servisni objekt J.P.Vodovoda, objekt Vatrogasnog društva, te se planira gradnja i dogradnja šest odgojnoobrazovnih objekata.

Ukupna bruto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi 29.662,40 m2.

Trenutno stanje u ovom bloku je takvo da su izgrađena četiri poslovna objekta, pet pomoćnih objekata, pet javnih obrazovnih, jedan javni vjerski objekt, jedan javni sportski objekt i jedan infrastrukturni objekt trafostanica.

Potreba nakon 11 godina

Kako se navodi u dokumentu, razlog za donošenje ove Odluke je ta što je za ovaj lokalitet urađen Regulacijski plan "Sjeverni logor", usvojen 2012. godine od strane Gradskog vijeća Grada Mostara.

A nakon 11 godina ukazala se potreba da se na dijelu Regulacijskog plana "Sjeverni logor" u blokovima "J", "L", i "N" izvrše Izmjene i dopune, a sve po zahtjevima potencijalnih investitora.

Zona obuhvata Regulacijskog plana proteže se sa zapadne strane rijekom Neretvom, sa istočne strane dijelom ulice Maršala Tita te (od podvožnjaka za naselje Zalik) željezničkom prugom Sarajevo-Ploče, zatim sa južne strane ulaz u kampus (objekti Univerziteta 'Džemal Bijedić'), te na sjevero-istoku do nadvožnjaka željezničke pruge.

Ciljevi izrade Izmjena i dopuna Regulacijskog plana ''Sjeverni logor'' proistekli su iz optimalnog urbanog razvoja suvremenog gradskog naselja i objektivnih mogućnosti grada Mostara sagledanih na bazi provedene analize i ocjene stanja urbanog uređenja.


Fleksibilan plan

Postavljeni ciljevi urbanog uređenja osnova su za formiranje koncepcije daljeg urbanog razvoja prostora obuhvaćenog Regulacijskim planom ''Sjeverni logor'', a koji će formom i sadržajem biti fleksibilan u mjeri da omogući neometan razvoj i u post planskom periodu.

Na prostoru obuhvata plana naglašen je interes za gradnju objekata kolektivnog stanovanja i poslovnih objekata zatim potreba planskih rješavanja građenja uz ulicu Maršala Tita sve do sjevernog prilaza gradu Mostaru. Jedan od ciljeva je i prometno povezati ovaj prostor sa Centrom II, i isti je ostvaren izgradnjom novog mosta preko rijeke Neretve, te je Avenija povezana sa magistralnim putem M-17.

Također prometno je povezan sam centar grada sa sjevernim ulazom u grad. Prethodna prostorno planska dokumentacija i to Idejno rješenje Regulacijskog plana ''Sjeverni logor'' rađena je isključivo kao zoning plan sa namjenom površina, ne ulazeći u detaljno planiranje ovog prostora, a što je ovaj Regulacijski plan tretirao.
 
Plan možete pogledati i preuzeti ovdje.
 
Kopirati
Drag cursor here to close