Moderna BiH

Stižu novi trolejbusi: Imat će videonadzor, LCD monitore i bateriju

Radi se o najvećoj nabavci vozila nakon rata koju su uradili Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS u suradnji sa EBRD-om. Ukupan iznos planirane nabavke je 15 milijuna eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 07. 2019. u 13:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo prometa Kantona Sarajevo je kompletiralo tendersku dokumentaciju neophodnu za nabavku 25 novih trolejbusa koja je dostavljena Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). U sljedećim danima na njihovoj web stranici će biti objavljen tender, a cijelu proceduru u vezi sa  izborom proizvođača vode eskperti ove banke. 

Radi se o najvećoj nabavci vozila nakon rata koju su uradili Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS u suradnji sa EBRD-om. Ukupan iznos planirane nabavke je 15 milijuna eura.

Novih 25 niskopodnih trolejbusa posljednje generacije bit će opremljeni naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osoba sa invaliditetima, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila.

U trolejbuse će biti ugrađena najsuvremenija elektrooprema, a bit će napravljeni prema aktualnim europskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji.

Svaki od njih imat će bateriju, koja omogućava kretanje bez mrežnog napajanja minimalno 10 kilometara što je sjajna pretpostavka za proširenje linija trolejbuskog prometa. Pored unaprjeđenja komfora prijevoza putnika, nabavkom ovih vozila značajno se smanjuje emisija ugljen monoksida, budući da će vozila biti 100 posto na električni pogon.

Vozila će također biti opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. Svi displeji su opremljeni LED diodama te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će također biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnosti prikaza video sadržaja.  U putničkom prostoru i kabini vozača će biti postavljene kamere za video nadzor, sa mogućnošću naknadnog pregledavanja video zapisa, što je značajan doprinos sigurnosti putnika.

Putničke stolice će biti ergonomske, od materijala koji zahtijevaju minimalno održavanje.

Trolejbus će biti veoma ugodan za vožnju jer će imati dobru amortizaciju i pravit će veoma malo buke kako u putničkom prostoru tako i vani.

Trolejbusi će bit pod punom petogodišnjom garancijom koja podrazumijeva potpuno servisiranje u danom vremenu.

Prvi testni trolejbus će se naći na ulicama u roku od osam mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Svaki naredni mjesec bit će isporučena tri nova trolejbusa. Kompletna isporuka će se završiti u roku od 16 mjeseci, priopćeno je iz Press- službe KS.

Kopirati
Drag cursor here to close