Rast od 30%

Stanovi najskuplji u Mostaru - cijena po kvadratu ide i do 4.000 KM

Najskuplji stan koji se trenutačno prodaje u Hercegovini, odnosno u Mostaru, stoji 665.000 konvertibilnih maraka, a ima 168 kvadrata, što bi značilo da je kvadrat navedenog stana koji se nalazi u naselju Musala čak 3958 konvertibilnih maraka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 11. 2022. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini, prvenstveno stanova, i dalje divljaju. U odnosu na prošlu godinu skočile su od 15 do 30 posto.

Najskuplji stan koji se trenutačno prodaje u Hercegovini, odnosno u Mostaru, stoji 665.000 konvertibilnih maraka, a ima 168 kvadrata, što bi značilo da je kvadrat navedenog stana koji se nalazi u naselju Musala čak 3958 konvertibilnih maraka.

U Cernici se pak za gotovo isti iznos, odnosno 650.000 konvertibilnih maraka, prodaje dvoetažni stan od 278 m2, što bi značilo da je kvadrat 2338 konvertibilnih maraka. U oba slučaja riječ je o namještenim stanovima s terasama, piše Večernji list.

Hercegovina i prodaja

Nešto je skuplji četvorni metar stana u zgradi Orca (2492 KM), gdje se stan površine 136 četvornih metara na sedmom katu prodaje za 339.000 konvertibilnih maraka.

Za stan u četvrti Zgoni površine 75 četvornih metara potencijalni kupac trebao bi izdvojiti 230.000 konvertibilnih maraka, odnosno 3000 KM po m2. Najjeftiniji stan u Mostaru prodaje se za 45.000 konvertibilnih maraka. Riječ je o jednosobnom stanu od 30 četvornih metara na Balinovcu, koji nije namješten. Na Bijelom brijegu moguće je kupiti stan od 64 četvorna metra po cijeni od 84.000 konvertibilnih maraka, međutim, potrebna mu je adaptacija.

U središtu Mostara kod zgrade MUP-a moguće je kupiti namješten renoviran stan, doduše u starogradnji, po cijeni od 2000 konvertibilnih maraka po četvornom metru. Ništa bolja situacija nije ni u ostalim gradovima i općinama Bosne i Hercegovine.

U samom središtu Čapljine prodaje se jednosoban adaptiran stan po cijeni od 96.320 konvertibilnih maraka. Uz njega su na prodaju u ovom gradu još svega dva stana.

U Čitluku se, barem prema internetskom oglasniku, ne prodaje ni jedan stan. Ništa bolje stanje nije ni na području Zapadnohercegovačke županije. Sve što se počne graditi proda se prije završetka, bez obzira na cijenu kvadrata, koja je, primjerice, u Ljubuškom trenutačno od 2200 pa sve do 2500 konvertibilnih maraka.

Investitori cijene opravdavaju poskupljenjem građevinskog materijala. S rastom cijena nekretnina suočava se i glavni grad BiH - Sarajevo. Iako su cijene skočile za 30 posto, potražnja za stanovima u glavnom gradu je velika. Pa je tako broj prodanih stanova u odnosu na prošlu godinu povećan za 10 - 20% u prva tri tromjesečja.

''Na osnovi baze kupaca kojom raspolažemo, najviše prodanih stanova pripada segmentu mladih, zatim parovima s djecom koji se eventualno sele iz manjeg u veći stan, a tu su i starije osobe koje prelaze iz većih u manje stanove. Kupci iz dijaspore većinom su zainteresirani za stanove u novogradnji i nekretnine koje su rentabilne po pitanju omjera ulaganja i isplativosti'', navode za N1 Vedad Strujić i Zlatko Tičić, agenti agencije "m2", koji su certificirani od Gospodarske komore Federacije BiH.

Traže se manji stanovi

Kao i ranijih godina, naselja koja su atraktivna za mlade, parove s djecom i općenito najtraženija u SŽ-u su Grbavica u Novom Sarajevu i Dobrinja u Novom Gradu.

''Pozicija i infrastruktura navedenih naselja najbolje odgovaraju većini kupaca. U ovisnosti o broju članova kućanstva, kupcima su zanimljivi manji dvosobni ili trosobni stanovi, što je posebno izraženo u zgradama novije gradnje, gdje je dispozicija predstavljena tako da stanovi od oko 50 m2 imaju dvije spavaće sobe ili stanovi od oko 40 m2 jednu spavaću sobu'', kažu agenti agencije "m2".

Iako se posljednjih godina evidentno konstantno susrećemo s rastom cijena nekretnina, u idućem razdoblju nije isključeno da će one padati.

''Imajući u vidu da je u SAD-u već počela recesija i zabilježen blagi pad cijena nekretnina, moguće je očekivati da će se isto dogoditi i u BiH, ali vjerojatno tek za više od godinu dana s obzirom na to da su prijašnje recesije "kasnile" u našoj zemlji po godinu ili dvije, kao što je to bio slučaj s početkom recesije u SAD-u 2007. godine, čiji su se učinci odrazili na BiH u značajnijoj mjeri tek nekoliko godina kasnije'', navode iz agencije "m2".

Ipak, zadnju riječ imat će tržište, odnosno ponuda i potražnja, ako se nastavi trend povećanje potražnje, uz smanjenu ponudu, cijene će i dalje vrtoglavo rasti, a krov nad glavom moći će si priuštiti tek rijetki.

Kopirati
Drag cursor here to close