Makar Vaki

Sportska dvorana u Mostaru: Još samo 90 godina?!

Javnost pored iskrivljene konstrukcije prolazi ne obazirući se i sve manje vjeruje da će na tom mjestu niknuti sportski objekt. Čak su s oduševljenjem prihvatili prvoaprilsku šalu kako se od gradnje odustaje i da se prostor pretvara u veliki park...
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 02. 2022. u 10:23 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Točno 37 godina iz mostarske rupe zvane sportska dvorana nikako da iznikne objekt. Za to vrijeme, okolo je izniknulo puno toga pa bi, iako suprotno tvrdili gradski oci, sportskoj dvorani moglo biti tijesno. Ako se ikad napravi.

U tih 37 godina rupa dvorane progutala je desetak milijuna KM, a najave da će sve biti gotovo do 2024., kad se Mostar mislio okititi titulom prijestolnice kulture, pale su u vodu. Baš kao što su se utopila mnoga mostarska obećanja.

Milijuni KM

Kako smo pisali ranije u tekstu o gradnji i neslavnom rekordu sportske dvorane, od 2010. do 2019. godine u dvoranu je utrošeno više od osam i pol milijuna KM. Službeno je nedavno javnosti rečeno kako je do sada utrošeno ''oko 15 milijuna KM''.

U mostarskom se Proračunu, iako se na gradilištu ništa ne tiče i ne miče, svake godine, pa i ove, izdvaja stotinjak tisuća maraka za uposlenike koji brinu o njezinoj izgradnji i, u zadnje vrijeme, smanjenju njezinih gabarita, što zbog prostora i ''tjesnoće'' što zbog ušteda jer Grad nema toliko novca da dovrši desetljećima unazad započeto.

Foto: Bljesak.info / Nedovršena sportska dvorana 

Podsjetimo, godine 2010. ukupno je utrošeno 4.397.126,25 KM na izgradnju dvorane. Sljedeće godine utrošeno je skoro dvostruko manje – 2.618.046,43 KM od čega je 1.500 KM utrošeno na reviziju projekta. Godine 2012. iznos je drastično smanjen pa se gradilo samo u dvije faze po cijeni od 648.966,51 KM dok je 2014. godine na izgradnju podrumskog dijela centra utrošeno svega 400.293,47 KM i od tada radova na centru nema.

Jedini novac koji je nakon toga vezan za sportsku dvoranu je onaj isplaćivan Direkciji za izgradnju kojoj je odobreno 2015. godine 154.053,30 KM dok je od 2015. godine Direkciji uplaćivano po 96.000 KM. Ove godine, one koje se teško može vidjeti na gradilištu, dobili su okruglih 100 tisuća KM.

Razmišljanja umjesto gradnje

Svo to vrijeme, umjesto gradnje, provode se razmišljanja kolika dvorana treba biti, koliko treba novca za njezinu izgradnju, kako doći do njega, a javnost, koja pored iskrivljene konstrukcije prolazi ne obazirući se, sve manje vjeruje da će na tom mjestu niknuti sportski objekt. Čak su s oduševljenjem prihvatili prvoaprilsku šalu portala Bljesak.info kako se od gradnje odustaje i da se prostor pretvara u veliki park s podzemnom garažom.

U rujnu prošle godine mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako bi mogli dobiti financijsku podršku ako reviziju urade do listopada, pa je početkom godine rekao kako će se do kraja siječnja znati nastavlja li se gradnja na postojećoj lokaciji ili će se tražiti novo rješenje, od vijesti smo dobili samo da revizija dvorane traje. Jedino što se zna je to da novca nema što je potvrdio i direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane u Mostaru Edin Prašo rekavši kako je to najveća prepreka.

No, očito, dok se revizija ne završi, a onda neprestano smanjuje broj mjesta za gledatelje, ni zahtjeva za kredit neće biti jer u zadnjem zahtjevu mostarskog gradonačelnika da mu vijećnici daju zeleno svjetlo za zaduženje, dvorane nema.

Potencijal

Stranke koje su ušle u Gradsko vijeće uoči izbora nudila su svoja rješenje. Među njima je bilo i govora kako dvorani tu više nije mjesto ali i kako je bilo ponuda da se sve dovrši ali da potencijalni investitori nisu željeli podmićivati odgovorne.

HDZ BiH naveo je pred izbore kako Mostar ''definitivno mora imati dvoranu koja će biti na raspolaganju svim talentima koje grad ima, ali i postati regionalno središte sportskih događaja sa kapacitetom za održavanje utakmica reprezentacija dvoranskih sportova, održavanje regionalnih, europskih a zašto ne i svjetskih natjecanja''.

Foto: Bljesak.info / Nedovršena sportska dvorana 

''Svjetski potencijal svakako imamo'', navodi HDZ BiH koji je pred izbore rekao kako je potrebno ''žurno napraviti analizu postojećeg objekta kako bi struka utvrdila je li konstrukcija koja je izgrađena pogodna za nastavak gradnje ili je potrebna rekonstrukcija prije nastavka gradnje prema projektu''.

SDA tada je rekla kako smatra da predviđeno mjesto za sportsku dvoranu više nije pogodno te da je ''neophodno naći novu lokaciju za Sportsku dvoranu, u skladu sa sadašnjim potrebama stanovnika Grada i u skladu sa svjetskim standardima o lokacijama izgradnje sportskih objekata''.

Hrvatska republikanska stranka, tvrdila je kako je bilo ''već ulagača voljnih uključiti se u ovaj projekt i dovršiti ga u korist i Grada i sebe kao ulagača, ali su isti odbijeni iz razloga što nisu htjeli potplatiti djelatnike javne uprave''.

Godine su prošle, al' bez muka

U predizbornom sučeljavanju oko dvorane sudjelovala je i Naša stranka rekavši kako ''smatra da bi raspravljati o novoj lokaciji u ovom trenutku samo oduzelo još dodatno vrijeme''.

A kako se o trošenju vremena i dvorani govorilo ranije govori i izvještaj sa sjednice starog saziva mostarskog Gradskog vijeća iz ožujka 2012. godine u kojem stoji da su ''vijećnici su istaknuli kako će se športska dvorana napraviti doslovice za 100 godina ako se izgradnja nastavi ovim tempom''.

Godine su prošle, mostarski sportaši dvoranskih sportova haraju svijetom, klikće se sportskim uspjesima, rupa u središtu grada guta novac za nerad, a tempo je isti. Ako računamo najave iz 2012. čekat ćemo još 90 godina.

Foto: Bljesak.info / Nedovršena sportska dvorana 

 

Kopirati
Drag cursor here to close