Zadovoljni

Sindikat o ujedinjenju Parkova i Komosa| Uvest će se red u mostarsku komunalu

Pozdravili su sve aktivnosti Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem za konačnu realizaciju Odluke o jedinstvenom komunalnom poduzeću u Gradu Mostaru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 07. 2023. u 09:48 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat komunalne privrede HNŽ smatra da će se formiranjem jedinstvenog komunalnog poduzeća u Gradu Mostaru ''konačno uvesti red u komunalu, te da će se steći uvjeti za veće plaće radnicima, a građani imati dobru i efikasnu komunalnu uslugu, time i čišći i ljepši grad''.

''Već dugi niz godina traje proces uspostave jedinstvenog komunalnog poduzeća u Gradu Mostaru koje bi objedinilo poduzeća J.P. Parkovi i J.P. Komos. Nažalost, dugo je vremena prošlo dok se konačno nije iskazala spremnost i stvorili formalno-pravni uvjeti da se ujedinjenje i realiziraju'', naveli su u svom priopćenju.

Bolji uvjeti rada?

Pozdravili su sve aktivnosti Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem za konačnu realizaciju Odluke o jedinstvenom komunalnom poduzeću u Gradu Mostaru. Te zahvalili Mariću ih je upoznao o posljednjim aktivnostima koje provodi Gradska uprava vezano za ujedinjenje gradskih komunalnih poduzeća.

Članovi kantonalnog odbora sindikata komunalne privrede su upoznali predsjednika Gradskog vijeća o problemima koje imaju radnici u komunalnom sektoru, a koji se odnose prije svega na uvjete rada i trenutna niska primanja radnika. Sindikat zahtjeva da se što hitnije iznađe način za značajnije povećanje plaća radnicima u svim komunalnim poduzećima čiji je osnivač Grad Mostar.

Navode kako je istaknuta posvećenost Gradske uprave realizaciji spajanja dva poduzeća J.P. Parkovi i J.P. Komos u jedinstveno gradsko komunalno poduzeće J.P. KOMUNALNO D.O.O ''što će u krajnjem dovesti do boljih uvjeta rada za sve komunalne radnike, a time i efikasnije komunalne usluge prema građanima Mostara''.

''Sindikat će pratiti sve aktivnosti vezane za komunalna poduzeća i raditi na tome da se iznađu najbolja rješenja za radnike komunalne privrede u HNK, da se poštuje praksa kolektivnog pregovaranja, socijalnog dijaloga i da se vodi računa o pravima radnika u realnim ekonomskim uvjetima'', poručili su.

Prošla veljača

Podsjetimo, mostarski gradonačelnik Mario Kordić na prošloj 31. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara najavio da bi se u travnju moglo krenuti u proces pripajanja poduzeća Komos poduzeću Komunalno, to se nije dogodilo.

''Komunicirali smo da radimo na deponiji, osigurana su sredstva kako bi problem na deponiji uspjeli staviti pod kontrolu i kako bi krenuli u drugi model upravljanja deponijom'', kazao je tada.

Inače, u skladu sa stečajnim planom, J.P. Komunalno d.o.o. Mostar bi trebalo preuzeti dio imovine i radnike J.P. Komos d.d. Mostar u stečaju nakon njegovog usvajanja, rečeno je ranije za Bljesak.info iz JP Komunalno.

Nekretnine, zemljište s objektima, upravna zgrada, mehanička radionica, arhiva, restoran, portirnica, dva skladišta, praonica, benzinska crpka, parteri i cvijetnjaci, sve u vrijednosti od 2.681.100,00 KM, dio je imovine koju mostarsko javno poduzeće Komos d.d. želi prenijeti na JP Komunalno.

Uz gore navedenu imovinu, prenijeli bi i svu opremu, vozila i dr. po registru, sa rezervnim dijelovima, zalihe materijala, robe i gotovi proizvodi u vrijednosti od 164.454,00 KM. Također, na korištenje stavljaju i upravljanje Gradskim grobljem SUTINA i parkingom kod Razvitka s novčanim prihodima kao i korištenje rasadnika u Potocima do unovčenja od strane stečajnog upravnika.

Inače, radnici Komosa su još 2014. godine počeli s prosvjedima zbog teške situacije u kojoj su se tada nalazili. Radnici su tada tražili provođenje odluke Gradskog vijeća Mostara iz 2006. godine i odluke Ustavnog suda FBiH iz 2013. godine o formiranju jedinstvenog komunalnog poduzeća u Gradu Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close