Sattler

Ubrzati gradnju Koridora Vc

Koridor 5c najambiciozniji je investicijski program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajna financijska sredstva i ljudske resurse.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 10. 2020. u 21:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler bio je domaćin drugog sastanka na visokom nivou o Koridoru 5c održanog putem video linka, na kojem su sudjelovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Republike Srpske Radovan Višković, nadležni ministri, direktori JP Autoceste FBiH i JP Autoputevi RS, kao i predstavnici Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju i o budućim planovima za izgradnju autoceste na Koridoru 5c u BiH, s posebnim naglaskom na ubrzavanje radova.

Koridor 5c najambiciozniji je investicijski program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajna financijska sredstva i ljudske resurse. Europska unija najveći je donator koji je za izgradnju za izgradnju 11 poddionica autoputa na Koridoru 5c u BiH izdvojila više od 200 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz Investicijski okvir zapadnog Balkana (WBIF), nadopunjavajući zajmove EIB-a i EBRD-a.

Nakon sastanka, veleposlanik Sattler je posjetio radove na iskopu tunela Ivan.

''Drago mi je što vidim da su usprkos pandemiji radovi na izgradnji ovog značajnog investicijskog projekta nastavljeni na većini lokacija. Međutim, kao što sam naglasio na današnjem sastanku na visokom nivou, potrebno je riješiti prepreke radi ubrzavanja radova. EU će nastaviti pružati podršku, uključujući kroz Ekonomski i Investicijski plan za zapadni Balkan koji je povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi predstavio prošlog tjedna'', naglasio je.

Tijekom sastanka, predstavnici vlasti potvrdili su opredjeljenje za ubrzavanje priprema i provedbe dosadašnjih ulaganja u Koridor 5c. Predstavnici Europske banke za razvoj i obnovu i Europske investicijske banke istakli su svoju spremnost da pomognu u tom pravcu.

Koridor 5c je prioritet koji će osigurati moderne transportne veze koje povezuju zemlju sa regijom i EU za dobrobit građana i ekonomije.

Europska unija je 2015. godine pokrenula Agendu za povezivanje za zapadni Balkan te osigurala izdvajanje bespovratnih sredstava za sufinanciranje ključnih transportnih i energetskih veza u regiji do 2020. godine.

Za nadolazeže razdoblje, kroz sveobuhvatni Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, Europska unija nastoji potaknuti dugoročni ekonomski oporavak, podržati zelenu i digitalnu tranziciju te podržati regionalne integracije i povezanost sa Europskom unijom, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close