Sarajevo

Sastanak zbog Trgovske gore: Moramo biti oprezni, ovo nije konačna odluka Hrvatske

Košarac je podržao Prijedlog rezolucije resornog ministarstva iz Republike Srpske o protivljenju aktivnostima izgradnje i uspostavljanja nuklearnog objekta Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 10. 2023. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirao je danas u Sarajevu sastanak Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, kojem su prisustvovali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik, tajnik u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Sabina Šahman-Salihbegović i predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević.

Sporni otpad u našem dvorištu

Sugovornici su istaknuli da je dogovor Hrvatske i Slovenije da otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" tamo ostane najmanje do 2028. godine ohrabrujući signal, ali da će sve razine vlasti u BiH nastaviti borbu protiv izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

''Moramo biti oprezni, jer ovo nije konačna odluka Hrvatske. Zbog toga smo opredijeljeni da i dalje nastavimo s maksimalnim angažmanom svih nadležnih institucija u BiH kako bi Hrvatska u konačnici odustala od namjere da u našem dvorištu odlaže sporni otpad'', poručio je ministar Košarac.

Ministar Košarac je podržao Prijedlog rezolucije resornog ministarstva iz Republike Srpske o protivljenju aktivnostima izgradnje i uspostavljanja nuklearnog objekta Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, koji će se naći na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske 2. studenog 2023. godine.

On je izrazio nadu da će i Parlament Federacije BiH slijediti primjer Narodne skupštine Republike Srpske i usvojiti sličan dokument, što bi bila dodatna argumentacija u obrni jedinstvenog stava svih razina vlasti u BiH i neprihvatljivosti izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori. 

Zključak

Koordinaciono tijelo danas je, na osnovu preporuka Pravnog i Ekspertnog tima, donijelo zaključak da će Vijeću ministara BiH predložiti, između ostalog, angažiranje međunarodne pravno-konzultantskog ureda iz Francuske s ciljem jačanja pravnih kapaciteta u borbi protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

Sugovornici su podržali inicijativu o održavanju tematske konferencije o problematici izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, u suradnji sa Zajedničkom komisijom za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Također je prihvaćena ideja da slične konferencije, okrugli stolovi i stručna predavanja budu organizirana i na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kako bi akademska zajednica i šira javnost imali priliku da daju svoj doprinos u borbi protiv odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Kopirati
Drag cursor here to close