Letii

S koliko helikoptera raspolažu policijske agencije u BiH?

"Proveden je javni tender prošle godine. To nema nikakve veze sa ovom sadašnjom situacijom'', kazao je Milorad Dodik.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 07. 2020. u 20:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle godine aktualizirana je nabavka za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske. Federalna uprava policije ima jedan helikopter. SIPA ne posjeduje nijedan. To je neozbiljno smatra struka i ističe da policijskim agencijama nedostaje mnogo toga.

Tenderi

Isporuku prvog višenamjenskog helikoptera ruske proizvodnje, srednje klase, Republika Srpska očekuje početkom rujna 2020. godine. Kupac je entitetsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Drugi helikopter stiže 2021., a treći 2022. godine. Ukupna ugovorena cijena je oko 42 milijuna maraka – iz sredstava poreskih obveznika.

"Proveden je javni tender prošle godine. To nema nikakve veze sa ovom sadašnjom situacijom. Plaćeni su avansi, iz tog ugovora se ne može izaći. Sada se vrši realizacija ugovora koji je napravljen prošle godine", kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, SNSD (26.6.2020.).

"Policijske agencije moraju imati takva sredstva kako bi mi mogle da djeluju promptno i da budu operativnije nego što su danas. I tri helikoptera su možda malo za naš prostor jer je geografski dosta problematičan", smatra Nedžad Korajlić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske shodno posebnim procedurama koristi helikopter entitetskog Helikopterskog servisa. No, koliko puta i po kojoj cijeni, nije odgovoreno. Na uslugu drugim agencijama i institucijama jedini helikopter koji ima - ustupa i Federalna uprava policije, javlja N1.

Nedovoljno

"U budućem periodu je planirana nabavka helikoptera, ali shodno specifičnoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa COVID 19 nismo u mogućnosti decidno odgovoriti kada ćemo biti u mogućnosti realizirati planirano. U traženom periodu helikopter je, osim Federalne uprave policije, korišten i za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo i SIPA-e, a u svrhu potrage iz zraka u sklopu otkrivanja izvršilaca ubistva policajaca MUP-a Kantona Sarajevo", kazali su iz FUP-a.

Helikopter Federalne uprave policije nešto je starijeg tipa. Koristi se za više namjena – policijske poslove, traganje i spašavanje, snimanje iz zraka, evakuacija... No, jedan helikopter za ovu upravu policije je nedovoljan, smatra profesor Korajlić. Dodaje da bi i Državna agencija za istrage i zaštitu morala imati helikopter koji inače - ne posjeduje. Migrantska kriza i kontrola državne granice, samo je jedan je od primjera.

"Bilo bi zaista neopravdano da netko prebacuje sigurnosnim agencijama ako su u fazi nabavke. Trebamo pomoći maksimalno. Sigurnost košta, naravno, ali u svakom slučaju bolje spastiti jedan život sa ta tri, četiri ili pet helikoptera, nego nenamjenski trošiti sredstva koja su mogla biti uložena u ta ili druga sredstva", kazao je Korajlić.

Državna agencija za istrage i zaštitu u posljednje vrijeme nije ni imala potrebu za angažiranjem helikoptera od drugih institucija, odgovorili su za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close