Autoceste

Razmišlja se da se gradilišta u Hercegovini pretvore u zatvorene sustave

Jedna od mjera je i da se na najmanju moguću mjeru svedu izravni kontakti između svih sudionika u građenju...
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 03. 2020. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku je razmatranje mogućih mjera izolacije gradilišta kao zatvorenih sustava, koje se već implementiraju kod pojedinih izvođača radova, rečeno je iz JP Autoceste Federacije BiH za Bljesak.info na pitanje što s ljudima koji trade na izgradnju autoputa kroz Hercegovinu.

Navode kako ova ideja ima dosta otežavajućih okolnosti, jer ''ovisi od organizacijskih sposobnosti kompanija koje izvode radove, njihovih podizvođača i svijesti i discipline uposlenika''.

''Ukoliko uspiju, ove mjere bi mogle biti obrazac za postupanje u sličnim situacijama'', naveli su.

Prilagođene aktivnosti

Navode kako su, s obzirom na specifičnu situaciju organizacije gradilišta, a s ciljem zaštite zdravlja i ljudskih života, kako radnika, tako i njihovih obitelji, ali i cjelokupnog društva pravovremeno poduzeli sve potrebne aktivnosti.

''Preduzeće je još od 5.2.2020. u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo kako bi se informiralo i dobilo upute i preporuke za provođenje mjera zaštite od širenja epidemije korona virusa i te mjere se provode. JP Autoceste FBiH je formiralo i Krizni stožer kako bi sve aktivnosti vezano uz planiranje i poduzimanje mjera protiv širenja korona virusa bile centralizirane i kooridinirane'', kažu iz ovog poduzeća za Bljesak.info.

Tvrde kako su sve aktivnosti prilagođene aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, prvenstveno poštujući preporuke i naloge Vlade FBiH, Fedralnog stožera civilne zaštite i Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravsta.

''Prati se situacija na gradilištima gdje se radovi odvijaju uz primjenu svih mjera koje su predviđene u cilju suzbijanja koronavirusa. Izdane su upute o provođenju mjera i postupanja koje treba provoditi na gradilištima, a da se istovremeno ne ugrozi odvijanje radova'', navodi JP Autoceste FBiH.

Praćenje radova

Dodaju kako su u koordinaciji sa službama nadzora i izvođačima radova usaglasili provođenje niza praktičnih mjera zaštite od pojave i širenja korona virusa.

Tako se treba osigurati praćenje radova od nadzornih službi i predstavnika JP Autoceste FBiH kao servis izvođačima radova, kako bi se održao radni proces u ovako složenim okolnostima, a da se pri tome maksimalno poštuju mjere donesene od nadležnih institucija, upute usuglašene i izdate preko nadzornih službi i interne mjere izvođača radova.

Jedna od mjera je i da se na najmanju moguću mjeru svedu izravni kontakti između svih sudionika u građenju, da se umjesto toga što više koristi komunikacija mailovima i telefonima te da se pri direktnoj komunikaciji drži što veće odstojanje između sudionika kao i da se odmah prijavi svaka eventualna pojava zaraze na gradilištu ili neposrednom okruženju.

Kopirati
Drag cursor here to close