Za Doljanku

Prilikom izdavanja dozvole za mHE Doljanka prekršeni zakoni - izostala reakcije odgovornih institucija

Udruženje građana “Za Doljanku” iz Jablanice upozorilo je danas na konferenciji za novinare o nizu prekršenih zakona i procedura prilikom izdavanja dozvole za mHE na rijeci Doljanci
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 07. 2020. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Koalicija za zaštitu rijeka / Prosvjedna šetnja

Udruženje građana “Za Doljanku” iz Jablanice upozorilo je danas na konferenciji za novinare o nizu prekršenih zakona i procedura prilikom izdavanja dozvole za mHE na rijeci Doljanci, te pozvalo nadležne institucije da reaguju na utvrđene nepravilnosti i kršenja zakona.

Ističu kako su procedure i zakoni prekršeni od strane institucija na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou.

Najprije, prekršeni su Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, Statut Općine Jablanica i Statut MZ Jablanica II - kojima je zagarantirano pravo i obaveza da građani budu konzultirani i odlučuju o donošenju proračuna i plana općine, naročito u dijelu koji se odnosi na područje mjesne zajednice.

''Važnost mišljenja građana u postupku izdavanja okolinske dozvole najbolje pokazuje primjer izgradnje druge planirane mHE na rijeci Doljanci kada zbor građana te mjesne zajednice nije dao pozitivno mišljenje tako da na njoj nisu ni započeti radovi'', istaknuo je Dženan Šašić, predsjednik Udruženja građana ''Za Doljanku''.

Također, Doljanka predstavlja prirodno mrijestilište, a prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu na takvim rijekama zabranjena je izgradnja mini hidroelektrana.

''Kada smo vidjeli da investitor nastavlja gradnju i pušta postrojenje u probni rad, obratili smo se  Regulatornoj komisiji za energiju u FBiH kao posljednjoj instanci koja daje dozvolu za rad. Na vrijeme smo ih obavijestili o svim propustima i povredama procedura i pozvali ih da ne izdaju dozvolu za rad kada im se investitor obrati jer postoje dva sudska spora koja se vode a vezana su za povrede procedura i kršenje zakona'' kazala je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva reagiralo je tražeći od kantonalnog ministarstva da im dostave svu dokumentaciju izdanu po pitanja vodne i prethodne vodne suglasnosti.

Također ovo ministarstvo utvrdilo je propuste i povrede procedure te zatražilo preispitivanje prethodne vodne suglasnosti.

Sve ostale institucije su odgovornosti skidale sa sebe i prebacivale na druge.

''Ističemo da su u općinskoj službi građenja izdate dvije urbanističke dozvole, jedna u skladu sa okolinskom dozvolom (koja je poništena jer je investitor izvršio izmjene) a druga je izdata na zahtjev investitora što se ni u kom slučaju ne može raditi bez izrade nove studije utjecaja na okoliš, a pogotov spuštati dio trase cjevovoda direktno u korito rijeke, što je u drugoj urbanističkoj dozvoli učinjeno'', rečeno je.

Napomenuli su kako je prije dva dana istekla Studija utjecaja na okoliš jer vrijedi tri godine a rješenje je izdato 12.7.2017.godine. Normalna procedura u ovom slučaju bi bila izrada nove studije utjecaja na okoliš a samim tim i izdavanje nove okolinske dozvole što u ovom slučaju ponovno zahtjeva uključivanje građana.

Istaknuto je kako ni nakon informiranja o nepravilnostima, iz Udruženja nisu dobili odgovore Općine Jablanica i nadležne općinske službe.

''Također, pokrenuli smo dva sudska procesa - jedan u Sarajevu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma i drugi u Mostaru protiv Ministarstva graditeljstva. Pozivamo Federalno ministarstvo okoliša i turizma i ministricu Editu Đapo da shodno zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kojim se potpuno zabranjuje gradnja malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji FBiH te u skladu sa informacijama o kršenju procedura i zakona u cjelokupnom procesu dozvola za minihidroelektranu na rijeci Doljanci, preispita okolinsku dozvolu koju je ovo ministarstvo izdalo i ministrica potpisala'', rekli su iz Udruženja.

Pozvali su i Regulatornu komisiju za energiju u FBiH da prilikom izdavanja dozvole za rad pored dokaza koje su im priložili u komentarima na nacrt dozvole i dopune koju smo napravili, uzmu  u obzir i ovaj zaključak koji je obvezujući za sve institucije u F BiH i  ne izdaju traženu dozvolu.

''Iako u našoj borbi nismo naišli na podršku institucija nismo izgubili vjeru u pravnu državu. Nadamo se da će sve institucije koje smo spomenuli a koje su u cijelom ovom procesu odigrale značajne uloge, prihvatiti činjenicu da je napravljen cijeli niz propusta u izdavanju dokumentacije kao i da nam je na samom početku oduzeto građansko pravo propisano svim međunarodnim propisima i državnim zakonima, pravo na odlučivanje i pravo na zaštitu prirode'', poručili su iz Udruženja građana “Za Doljanku” iz Jablanice.

Kopirati
Drag cursor here to close