''Jer nas se tiče''

Prijetnje blokadom Uborka: ''Marić, Kordić i Grebović nastavljaju lagati''

Iz Udruženja ''Jer nas se tiče'' priopćenjem se obraćaju ''četvorci na fotografiji i cjelokupnoj javnosti koja prati borbu protiv nelegalne deponije Uborak''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 03. 2024. u 15:17 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko se nelegalno odlaganje otpada na zatvoreno tijelo deponije ne zaustavi u narednom razdoblju doći će do ponovne blokade Uborka'', poručili su iz Udruženja ''Jer nas se tiče''.

Navode da se posljednjih dana događaju strašne stvari na deponiji Uborak priopćenjem su se iz udruge obratili ''četvorci na fotografiji i cjelokupnoj javnosti koja prati borbu protiv nelegalne deponije Uborak''.

Dozivanje pameti

''Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je samovoljom dao suglasnost direktoru deponije Mirhadu Greboviću da se na zatvoreno tijelo deponije prije više od desetljeća deponira RDF otpad. To je samo tako na papiru jer se na tome zatvorenom tijelu deponije odlaže sve osim RDF otpada kojeg deponija Uborak i ne proizvodi. RDF otpad je gorivo od predobrađenog otpada (engleski: refuse-derived fuel, RDF) proizvedeno od različitih vrsta otpada kao što je komunalni čvrsti otpad (MSW), industrijski otpad ili komercijalni otpad'', navode.

Ističu kako su snimkama i fotografijama dokazali ''da Salem Marić (SDA), Mario Kordić (HDZ) i Mirhad Grebović nastavljaju lagati javnost, a u svemu ih podržava i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder iz Naše stranke''.

Navedene pozivaju da se ''dozovu pameti, da prestanu s ubijanjem nas, naše djece, naših sugrađana i svih onih koji žive nizvodno od deponije Uborak''. Ukoliko ne prestanu  s ovim radnjama koje trenutno sprovode, iz Udruđenja ''Jer nas se tiče'' ističu kako će biti prisiljeni pozvati svoje članove i ponovo izaći na deponiju te je i blokirati.

'''Vi dobro znate da mi nikada odustati nećemo i da stojimo iza svega što napišemo u javnosti, s toga još jednom apel svim razinama vlasti da se zaustave kriminalne radnje koje sprovode Marić, Kordić i Grebović ili će odvoz smeća ponovo biti blokiran'', naveli su u priopćenju.

Uloženi veliki napor

Problem rješavanja i zatvaranja deponije Uborak već tri godine stoji na jednoj točki. Trenutno se čeka pravovaljanost okolinske dozvole i plana prilagodbe, kako bi se pristupilo procesu sanacije. Zadnji korak napravljen ka rješenju ovog pitanja jeste revizija Studije utjecaja na za okolinsku dozvolu za potrebe ponovnog razmatranja izmjene ili prestanka važenja ranije okolišne dozvole.

S tim ciljem, održano je niz sastanaka Interresorne radne grupe koja je osnovana od strane federalnog ministarstva okoliša s upravom Grada Mostara i članovima Inicijative 'Jer nas se tiče'.

Iz Grada Mostara za Bljesak.info ranije su kazali kako su s njihove strane uloženi veliki napori u pronalasku ovog rješenja te da su usvojili sve preporuke interresorne radne skupine kao i primjedbe i zahtjeve Inicijative 'Jer me se tiče', čak i one, kako ističu, koje nisu imale logike.

Istaknuli su, uradili su sve sa željom da kada predaju zahtjev za okolišnu dozvolu ''nitko nema argument protiv njega''.

Tražiti odgovornost

Iz Inicijative 'Jer me se tiče' ranije su na svojoj Facebook stranici najavili kako ova Studija utjecaja na okoliš neće proći. Naveli su kako će za ''svaku promjenu ili pokušaj promjene ovog dokumenta tražiti odgovornost''.

''Pokušaji da se studija utjecaja na okoliš prilagodi željama gradskih vlasti i sad već jasno kao dan loše ministrice Nasihe Pozder, postavljene ispred Naše Stranke, koja je popustila pod pritiskom gradonačelnika Mostara(HDZ) i predsjednika gradskog vijeća (SDA), neće proći'', navode.

Istaknuli su kako ''udruženi trojac planira izmjenu na studiji kako bi mogli nastaviti trovanje i uništavanje građana grada Mostara''.

Inače, Građanska inicijativa 'Jer nas se tiče' već više od četiri godine bori se za zatvaranje deponije Uborak, koja svojim postojanjem, i upozoravaju odgovorne osobe Grada Mostara da vrijeme za rješenje problema polako ističe.

Inicijativa tvrdi da već desetljećima deponija zagađuje okolinu i ozbiljno narušava zdravlje stanovnika južnog sliva rijeke Neretve, a pogotovo onih koji žive u njenoj neposrednoj blizini.

Podrži li se nova reviziju Studije Grad Mostar podnijet će zahtjev za novu okolišnu dozvolu kojom bi se trebalo krenuti s planom sanacije i zatvaranja postojeće deponije. Prema procjeni EBRD-a projekt sanacije i zatvaranja deponije koštao bi 5 milijuna eura, s toga bi se išlo i na kreditiranje cijelog tog projekta za koje je od ove banke već dobiveno zeleno svijetlo.

Kopirati
Drag cursor here to close