Pomoć EU

Preko Koridora do Europe

Cestovna infrastruktura zasigurno je jedan od glavnih pokretača gospodarskog i društvenog razvoja svake zemlje, a nove dionice na Koridoru trebale bi utjecati na bržu integraciju BiH u EU.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 08. 2023. u 09:13 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dionica autoceste Mostar Sjever – Mostar Jug uvrštena je u projekt financijske pomoći Europske unije. Ovim investicijskim projektom će se izgraditi 14,2 km autoceste na Koridoru Vc, s početkom prije petlje Mostar Sjever i završetkom nakon petlje Mostar Jug.

Kako je za Bljesak.info kazao Denis Lasić, v.d. JP Autoceste FBiH, Idejni projekt za ovu dionicu je završen, a u završnoj fazi je i Glavni projekt za navedenu dionicu.

"Tender je u tijeku za dionicu Mostar sjever – Mostar jug dužine 14,2 kilometra, a procijenjena vrijednost iznosi 350 milijuna eura, a do kraja 2023. godine bi ta dionica trebala biti ugovorena sa predviđenim rokom izgradnje od tri godine", navodi Lasić.

Idejni projekt

Prema Idejnom projektu, dužina otvorene trase je oko šest kilometara, a planirana je izgradnja petlje Mostar sjever sa bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata/mostova ukupne dužine oko dva kilometra.

"Izgradnjom dionice Mostar sjever – Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara (sjever) pa sve do graničnog prijelaza Bijača. Ovakvi projekti doprinose društveno-ekonomskom razvoju regije, kao i boljem povezivanju s EU, a sve u interesu građana i poslovnih subjekata", ističe Lasić.

Financiranje

Kako je kazao, izgradnja ove dionice će se financirati, pored sredstava EU granta, iz sredstava osiguranih putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i kredita komercijalnih banaka.

"JP Autoceste FBiH je za projekt izgradnje autoceste Mostar sjever – Mostar jug apliciralo za bespovratna pretpristupna sredstva Europske unije (Connectivity Agenda) u iznosu od 155,9 milijuna eura, a koja se realiziraju putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan", objašnjava Lasić.

Bespovratna sredstva Europske unije za naprijed navedeni projekt su odobrena, a točan iznos odobrenih sredstava će biti poznat kada stigne službeno pismeno obavještenje.

Ukupan iznos do sada odobrenih grant sredstava EU

JP Autoceste FBiH je do sada odobreno 15 aplikacija za bespovratna pretpristupna sredstva Europske unije (Connectivity Agenda) koja se realiziraju putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

"Ukupan iznos do sada odobrenih grant sredstava EU iznosi 443,5 milijuna eura, čemu će biti dodan iznos odobrenih sredstava za projekat Mostar sjever – Mostar jug kada stigne službeno pismeno obavještenje", ističe Lasić, te dodaje kako JP Autoceste FBiH ima dobru podršku europskih partnera za sve projekte.

Ova bespovratna sredstva, kako tvrdi, uvelike pomažu izgradnji autoceste na Koridoru Vc, a JP Autoceste FBiH je postavilo rekord za jedno javno poduzeće, a sve, kako je kazao, zahvaljujući učinkovitim i dobro osmišljenim aplikacijama.

"Također, od kraja prošle godine razina financijskog sudjelovanja bespovratnih sredstava podignuta je sa 20 na 40 posto od ukupne procijenjene vrijednosti projekta, što govori da je JP Autoceste FBiH ozbiljan partner u službi građana i velikog međunarodnog projekta kakav je Koridor Vc", naglašava Lasić.

Trenutno u izgradnji

Trenutno je "aktivno" osam gradilišta, odnosno 61 kilometar u izgradnji od Zenice sjever do južnog dijela Žepča, te dio koji obuhvata općine Usora, Doboj jug, preko Tešnja, Maglaja do sjevernog dijela Žepča.

Na jugu BiH kroz Hercegovinu gradi se 11 kilometara autoceste od Počitelja do Zvirovića koji uključuje i most Počitelj. Prije nekoliko dana u potpunosti je spojen most Počitelj, dug 1 kilometar što je, podsjetimo, jedna od najviših građevina u regiji sa stubovima koji dosežu do 100 metara i koja predstavlja najveći most na Koridoru.

"Dionica Počitelj – Zvirovići će biti završena i puštena u promet na jesen ove godine koja se veže na već ranije izgrađenu dionicu Zvirovići-Bijača čime će 21 kilometar autoceste u Hercegovini biti u prometu. Kada je riječ o sjevernom dijelu Koridora Vc krajem sljedeće godine bit će pušteno u promet 21 kilometar. Korisnici će imati mogućnost voziti se autocestom bez prekida u dužini od oko 120 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča", kazao je Lasić u nedavnom intervjuu za Fenu.

Značaj Koridora za integraciju BiH u EU

Cestovna infrastruktura zasigurno je jedan od glavnih pokretača gospodarskog i društvenog razvoja svake zemlje, a nove dionice na Koridoru trebale bi utjecati na bržu integraciju BiH u EU.

"BiH uz pomoć Koridora Vc postaje važna tranzitna zemlja koja povezuje europski jugoistok i sjever, te na taj način stvara šansu za ubrzani pristup zapadnoeuropskim i euroatlantskim integracijama", ističe Lasić.

"Jedan od ključnih uvjeta za dugoročan gospodarski rast i integraciju u europsko okruženje je ulaganje u održivu infrastrukturu. Povezivanjem sjevera s jugom naše zemlje razvijamo potencijale, posebice u području industrije, poljoprivrede i turizma", zaključio je Lasić za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close