BiH i Hrvatska

Poznat datum spajanja mosta na Savi kod Gradiške

"Završetkom tog dijela moći će most biti pušten u promet. Rok za izgradnju je godinu i po dana, uvjeren sam da će sve učiniti da se taj rok maksimalno skrati kako bi most što prije bio u funkciji", rekao je Mitrović.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 10. 2021. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Most na Savi kod Gradiške, na budućoj autocesti Banja Luka - Zagreb, bit će spojen u petak s bh. i hrvatske strane, a tim povodom predviđen je i simboličan susret izaslanstava BiH i Hrvatske na sredini mosta, potvrđeno je za Nezavisne i u Zagrebu i u Sarajevu.

Kako je rečeno u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, bh. izaslanstvo će predvoditi Vojin Mitrović, resorni ministar, dok će hrvatsko izaslanstvo predvoditi Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske.

Nastavak izgradnje prometnica

Tamara Pajić, glasnogovornica "Hrvatskih cesta", potvrdila je da će glavni događaj biti upriličen na bh. strani i da je protokolom svečani susret na sredini mosta predviđen za popodne.

Mitrović je rekao da je završena kompletna čelična konstrukcija i da će do proljeća, kada je predviđen završetak izgradnje, biti završeno i 500 metara prometnice s bh. strane i 50 metara s Hrvatske, a da će nakon toga početi izgradnja pristupne prometnica u dužini od šest kilometara s hrvatske strane, koju će izgraditi "Integral inženjering".

"Završetkom tog dijela moći će most biti pušten u promet. Rok za izgradnju je godinu i po dana, ali s obzirom na to da je u pitanju 'Integral', uvjeren sam da će sve učiniti da se taj rok maksimalno skrati kako bi most što prije bio u funkciji", rekao je Mitrović. 

Pročitajte još

Naglasio je da je bitno i da most i granični prijelaz što prije budu stavljeni u funkciju zbog rasterećenja centra Gradiške i stanovništva tamo, jer postojeći prijelaz se nalazi u centru grada, a prostor je ograničen.

"U petak ću službeno podnijeti inicijativu koja je pokrenuta u julu na ministarskom sastanku u Ljubljani da prijelaz s strane Srpske, odnosno BiH bude integrirani, odnosno zajednički granični prijelaz. To bi omogućilo da se policijske, carinske i druge kontrole obave na jednoj strani, što bi značilo samo jedno zadržavanje, što je veoma bitno. Inicijativu ćemo uputiti Europskoj komisiji, Transportnoj zajednici i Republici Hrvatskoj, od koje već imamo suglasnost. Uložit ćemo maksimalne napore da ovaj posao i ovu ideju provedemo u djelo", rekao je Mitrović. 

Rasterećenje graničnog prijelaza

On ističe da bi integrirani prijelaz bio od koristi i za hrvatsku stranu, jer bi smanjio troškove izgradnje na hrvatskoj strani, a dobilo bi se na vremenu da se granični prijelaz uz manje modifikacije stavi što prije u punu funkciju.

"Postojeći granični prijelaz na našoj strani ima kapacitet i on bi mogao biti integriran na ovaj način. Ovaj most je prije svega značajan za ekonomiju i stanovništvo Srpske i BiH, Hrvatske, zapadnog Balkana, a samim tim i EU", rekao je on.

U Odjeljenju za komunikacije Kancelarije EU u BiH kažu da je ovaj međudržavni most jedan od najvažnijih projekata na rijeci Savi koji će omogućiti vitalnu prometnu vezu između BiH i Hrvatske, kao i povezati BiH sa evropskom mrežom autocesta.

"Ovo je bitan projekt u okviru Agende povezivanja, sa ciljem poboljšanja infrastrukturnih veza na zapadnom Balkanu, kao i sa EU. Most u Gradišci jedan je od 13 investicionih grantova koje je EU odobrila kao dio osnovne mreže ceste u vrijednosti većoj od 225 milijuna eura. EU će nastaviti aktivno podržavati ovaj projekt i razvoj koridora 5c, potičući na taj način regionalnu suradnju i bolju povezanost sa EU", naglasili su oni i dodali da će svečanosti prisustvovati Stefano Elero, šef kooperacija u Izaslanstvu EU.

Kopirati
Drag cursor here to close