Uz još dvije dionice

Potpisan ugovor: 50 milijuna eura za izgradnju tunela Ivan na Koridoru Vc

Planirano je da i ovaj kreditni aranžman prate značajna grant sredstva Europske unije u iznosu 11,8 milijuna eura namjenjenih za izgradnju tunela Ivan što bi trebalo biti odobreno do kraja godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 09. 2018. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BIH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Odjela za promet Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Berrett danas su u Sarajevu potpisali ugovor o zajmu u vrijednosti 180 milijuna eura za izgradnju dvije dionice autoceste i tunela Ivan na Koridoru 5c. 

''Projekt se sastoji od sljedećih dijelova: izgradnje dionice autoceste po međunarodnim standardima dužine oko 5,1 km između Poprikuše i Nemile (70 milijuna eura), izgradnje dionice tunela na autocesti po međunarodnim standardima, dužine oko 2 km, tunel Ivan, (50 milijuna eura), te izgradnje dionice autoceste dužine oko 8,7 km između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj (60 milijuna eura). Uz ova ulaganja u izgradnju autocesta i tunela, moram napomenuti da su u projekt uključene i konzultantske usluge i tehnička pomoć'', rekao je Bevanda. 

Kaže da je planirano da i ovaj kreditni aranžman prate značajna grant sredstva Europske unije u iznosu 11,8 milijuna eura namjenjenih za izgradnju tunela Ivan što bi, po njegovim riječima, trebalo biti odobreno do kraja godine. 

Korisnicima kredita „Autocestama Federacije" poželio je da što prije završe tenderske procedure i uspješno okončaju radove na novim dionicama autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu. 

''Kredit će biti isplaćen u dvije tranše. Prva u vrijednosti od 120 milijuna eura bit će iskorištena za financiranje izgradnje tunela Ivan i dionice na sjeveru, a sufinancira je Europska investicijska banka. Sredstva prve tranše odmah će biti stavljena na raspolaganje, a druga tranša u vrijednosti od 60 milijuna eura bit će iskorištena za financiranje dionice južno od Mostara, a na raspolaganju će biti sljedeće godine'', potvrdila je direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Berrett. 

Video: Dionica Tarčin-Ivan

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark ukazao je da se radi o kreditu pod povoljnim uvjetima, što znači da su kamate najniže moguće. 

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući četiri godine grace perioda na otplatu glavnice. 

Ovom prilikom ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda komentirao je izjavu federalnog premijera Fadila Novalića da je Federacija oštećena za 32 milijuna KM od cestrina zbog odluke Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH o raspodjeli sredstava od trošarina.

''Zakon o trošarinama i akcizama koji uključuje ovu putarinu donešen je temeljom potpisanog sporazuma između premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović i premijera Federacije Fadila Novalića. Svi znate kako je išao proces ratifikacije u oba doma Parlamenta, a mi ne bi sjedili ovdje i ne bi bilo ovih kredita, autoceste, odnosno Koridora 5c, jer svi veliki kreditori su proglasili entitetska poduzeća za autoceste nelikvidnim i tražili su garanciju za povrat kredita. Svjesni ste isto tako zastoja koji je bio u to vrijeme'', istaknuo je Bevanda. 

Zamjera Novaliću što prešućuje, kako kaže, da privremena odluka predviđa 10 posto rezerviranja sredstava koji stoje dok se entitetske vlasti ne dogovore o poravnanju. 

''Kada Novalić sve računski stavi na sto i dogovori onda će sve stvari biti riješene. Ono što je meni žao je da je sama Uprava za neizravno oporezivanje, koja hrani proračune na svim razinama vlasti, pod jednim strašnim pritiskom. Što se tiče javne riječi na koju se poziva i dopisima koje šalje, ja mu više neću odgovarati, a budući da prijeti tužbama, te da su pojedini članovi Upravnog odbora i podnijeli kaznene prijave i ostale radnje poduzet ću sve radnje koje mi stoje na raspolaganju za širenje neistina, zlonamjernosti i ugleda'', poručio je Bevanda. 

Kopirati
Drag cursor here to close