Atraktivan grad

Postoje interesi za ulaganje u halal turizam u Trebinju

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Trebinju Sadik Fazlagić ističe da je Trebinje izuzetan turistički potencijal koji prepoznaju turisti, međutim ono što nedostaje ovom gradu je razvijen halal turizam za kojim je sve veća potražnja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 09. 2019. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebinje je jedan od najatraktivnijih bosanskohercegovačkih gradova za turiste koji iz godine u godinu sve više posjećuju Bosnu i Hercegovinu. Ono što je specifično za ovaj grad na krajnjoj granici Bosne i Hercegovine je geografski položaju koji ga čine još privlačnijim.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Trebinju Sadik Fazlagić ističe da je Trebinje izuzetan turistički potencijal koji prepoznaju turisti, međutim ono što nedostaje ovom gradu je razvijen halal turizam za kojim je sve veća potražnja.

"Trebinje je grad s velikim turističkim potencijalima. Sama njegova pozicija, lijepa i ugodna klima, blizina Hrvatske s jedne, te Crne Gore s druge strane, daje ovome gradu epitet jednog od najljepših i najatraktivnijih gradova u Bosni i Hercegovini, posebno kada je u pitanju turizam. Turisti koji dođu u ovaj grad, imaju mnogo toga vidjeti, od građevina osmanske arhitekture do ovih današnjih, modernih dostignuća. Tu imamo prije svega, Stari grad sa dvije prelijepe džamije, Arslanagića most, Hercegovačku Gračanicu, prelijep ambijent u samom gradu i još mnogo toga, što privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Nažalost, trenutno u Trebinju ne postoji razvijen halal turizam, jer nemamo nijednog hotela ili restorana koji posjeduje halal certifikat. Međutim, prostora za njegovo razvijanje itekako ima i on je evidentan. Postoje interesi kod domaćih ugostitelja za razvijanje i ove vrste turizma, ali da bi se došlo do tog cilja potrebno je puno rada, truda, ozbiljnosti, ali naravno i određene hrabrosti, prije svega kod domaćih ugostitelja. Mislim da, kada bi se otvorili uvjeti u ovome pravcu, da bi se povećao i broj turista u ovome gradu", ističe Sadik Fazlagić u razgovoru za Anadoliju.

Kako kaže, znajući kakve turističke potencijale nudi ovaj grad, koji sve više posjećuju turisti iz muslimanskih zemalja, Medžlis islamske zajednice se odlučio na kupovinu kuće u Starom gradu, koja će se u budućnosti namjenski pretvoriti u ugostiteljski objekt s halal certifikatom.

"Imajući u vidu turističe potencijale Trebinja, Medžlis IZ Trebinje je kupio jednu kuću u Starom gradu čija namjena će biti da se pretvori u jedan renomirani ugostiteljski objekat na halal osnovi. Međutim, za njenu obnovu su potrebna određena sredstva, kako bi se stavila u funkciju i tu, naravno, očekujemo pomoć i podršku svih ljudi i institucija, kako lokalnih tako i državnih, jer bez te podrške teško da ćemo kao medžlis uspjeti u realizaciji ovoga projekta. U tu svrhu, svrhu halal turizma, Medžlis IZ Trebinje je, zahvaljujući donatorskim sredstvima, prošle godine opremio i u funkciju stavio četiri moderna apartmana koji se nalaze u samom centru Starog grada, neposredno pored džamije Osman-paše Resulbegovića", kaže Fazlagić.

Ono što posebno napominje je trajanje turističke sezone tijekom čitave godine, što je jedna od glavnih prednosti ovog područja. Osim trebinjskih ljepota, mnogobrojnim turistima koji, kako kaže Fazlagić, dolaze "sa svih strana" zanimljiva je blizina mora i veoma ugodna klima čitavog kraja.

"Iz godine u godinu Trebinje postaje turistička atrakcija. Ima tu turista sa svih strana. Ne možemo izdvojiti neku posebnu populaciju, obzirom da tijekom ljetne sezone imamo, pored domaćih, i turista iz praktično čitave regije i mnogo šire. Jer, turizam u gradu na Trebišnjici živi skoro tijekom čitave godine. I upravo ta ugodna klima i blizina mora, privlači brojne turiste tijekom čitave godine u ovaj bosanskohercegovački kraj", konstatira Fazlagić.

Kopirati
Drag cursor here to close